Правителствата на България и РСМ ще заседават в София на 25 януари

Външните министри на двете страни приветстваха подновения диалог
18 яну 2022 13:20, Елка Василева
55
Правителствата на България и РСМ ще заседават в София на 25 януари
Снимка: МС

На среща в Скопие министрите на външните работи на България и на Република Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи приветстваха подновения диалог между двете правителства, както и важността от продължаване на интензивната комуникация на високо равнище, като изразиха убеденост, че новата динамика в контактите ще надхвърли необходимото надграждане на двустранните отношения.

Още по темата

Разговорите са били фокусирани върху предстоящото съвместно заседание на правителствата, което ще се проведе в София на 25 януари, както и въвеждането на нова динамика в сътрудничеството чрез прилагане на концепцията за създаване на работни групи в конкретни области за потенциален напредък.

По този начин двете страни ще дадат ясен сигнал, че има силна воля за търсене на взаимно разбирателство в духа на добросъседството и европейските ценности.

"Посещението е на 30-ата годишнина от първото признаване на независимостта на страната ни, което дойде тъкмо от Република България, но това е и първото посещение на министър-председателя Петков в Западните Балкани като цяло, което изпраща много важно послание към нашите отношения, но не по-малко важно за динамиката на процеса и вярвам, че има различен подход за преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени", каза министър Османи, цитиран от БТА.

Османи добави, че е важно да се предвидят конкретни стъпки за сътрудничество чрез инициативи, дейности и проекти, за които двете министерства на външните работи и други ведомства ще дадат своя конкретен принос.

Двамата потвърдиха, че европейската интеграция на Западните Балкани е от национален интерес както за страните-кандидатки, така и за страните-членки на Европейския съюз.

По отношение на икономическото сътрудничество министрите приветстваха ръста на търговския обмен между двете страни от 30 процента през 2021 г. и изразиха очакванията си през 2022 г. да се запази положителният темп на растеж на двете икономики и на търговския обмен между двете страни, както и положителната тенденция в новите инвестиции, която трябва да бъде подкрепена и от двете страни, съобщават от министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Българската делегация, водена от премиера Кирил Петков, е на официално посещение в Република Северна Македония само два дни след като македонския парламент избра новото правителство начело с Димитър Ковачевски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вземи единия блъсни в другия!
20
2
 
10
 
! Отговори
България преди 2 години
Левски го е прадал българин, нас ни предаде канадец.
19
2
 
4
 
! Отговори
Къно преди 2 години
АЙДЕ Бите Бакалъм да се обединим и да вървим Заедно !
18
4
 
3
 
! Отговори
Браво преди 2 години
на двамата ПРЕМИЕРИ. Те са като мехлем върху рана.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онези токущо застъпиха ние се стоварихме там?!Кви решения?!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътят към ада е постлан с добри намерения. Защо ни е да заседаваме заедно с хора, които твърдят, че нямат нищо общо с нас? Това няма да свърши добре, никак добре. Искаме свободна и независима България, а след това Македония ако иска да е с нас , ако иска да оди на ***, ка си у п. Народите на България и на РСМ искат да бъдат свободни и имат правото да бъдат свободни. Който ги манипулира ще гризе дървото.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще строят къща без основи!
14
2
 
7
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Интересно ми е с кой самолет ще дойде тяхната делегация...те нямат авиокомпании, имат един 5 местен државен авион. Или ще пътуват по третокласния път Скопие-Крива паланка 5 часа в едната посока.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТАМакетата са никой в световната история, щото немат такава :)) Ако си мислиш, че са от некакво значение, тогава ти препоръчвам Карлуково......хахахаха :))) САЩ не могат да рискуват да ни изгубят като съюзник, за сметка на тези анонимници :))
12
3
 
17
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Петков в интервю за БНТ казва - "ще надградим преговорите с теми бизнес, транспорт алабала...така, че въпросите история и правата на българите да нямат такава тежест..." Надграждането всъщност е омаловажаване и замитане под килима на най-същественото.
11
2
 
17
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ЗАПОЧВА ИСТИНСКОТО ПОРУГАВАНЕ НА ПАМЕТА НА ТЕЗИ ДЕТО УМРЯХА ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИТЕ В ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сам няма да напусне, такива трябва да ги гониш през вратата, а те ще искат пак да влязат през прозореца. Това е нашенския вариант на венецуелския Гуайдо, който там не успя, но тук трябваше да го използваме да прогоним банкянския крадец и не ни трябва за дълго защото ще натвори много големи пакости, с благовидни намерения.
9
0
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
В София на улица Сан Стефано15, сладкарница Амели, може да я видиш в нета
8
0
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
София ул Сан Стефано 15
7
0
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Къде е тази сладкарница?
6
0
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Делюзия, се казваше заболяването , при което като плещиш глупости...сам си вярваш! Кирето отново понесе жълтата фанелка, ама ей-така, с усмивка! След като построи четири моста по Дунава, и три тунела под Стара планина, сега Кирето ни уреди, че София-Скопие щяло да се взема за ...20 минути???Този не е наред!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайки цените на тортите му разбирам ,че нещо не е наред.При заплати 800лв да искаш 100 лв за торта .
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил не за този пост .Да напусне
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново взехме да ги въртим, явно от ДС са кротнали Кирчо :)))
2
4
 
6
 
! Отговори
Genocide in Bulgaria преди 2 години
В България се екзекутират хора