Христо Панчугов: Кабинетът има нужда от хора с експертиза

Нямаме концепция за външнополитическите си интереси, смята политологът
19 яну 2022 19:30, Анисия Иванова
41
Христо Панчугов: Кабинетът има нужда от хора с експертиза
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България няма концепция за външнополитическите си интереси. Това каза политологът Христо Панчугов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Стратегията за сигурността на България може да бъде някакъв ориентир, но в никакъв случай не е единственият възможен ориентир за това какви са външнополитическите приоритети на България".

За съжаление не се виждат сигнали, че това ще се промени, каза гостът. "Външнополитически теми, които са свързани със сигурността в региона биват пренебрегвани или директно отхвърляни от днешния кабинет. Това показва, че сигурността не е във фокуса им".

"Правителството трябва да осъзнае спешно няколко неща. Първо, че тази самонадеяност е всъщност без покритие. Тоест има хора в това правителство, които откровено не знаят какво да правят. Имат нужда от експертиза, от смислен и трезв поглед към реалността. Трябва да излязат от заблудата, че просто защото искат нещо да се случи, то ще се случи. Това изисква усилия, конкретен подход, процедура, ясен дневен ред и експертиза. Колкото по-скоро някой начертае ясен дневен ред, изпълнен със съдържание, толкова по-лесно ще е на правителство да влезе в ролята си", обясни той.

За посещението на премиера в Република Северна Македония гостът каза: "Ние сме в положение, в което отношенията между България и Република Северна Македония или буксуват, или са трайно счупени. Състояние, в което двете страни да са били в истински разговор помежду си, е имало в изключително малко време в историята на изминалите 20-тина години".

Още по темата

"Две са учудващите неща - първо, защо толкова висок приоритет бе поставен върху темата Република Северна Македония. Това усещане за спешност и трескавост по-скоро вреди, отколкото помага на взаимоотношенията. Вторият голям въпрос е кога двете държави - и премиерите, и политическите сили, ще спрат да говорят на собствените си публики и гласоподаватели и ще започнат да говорят една с друга".

Не е необходимо да противопоставяме гледната точка на историята с българския национален интерес, подчерта Панчуков. Той каза, че трябва да се осъзнаят онези фактори и подходи, които "втвърдяват позициите" на преговарящите страни и те да бъдат оставени настрана, за да се "излезе от тази ситуация". "Страстите трябва да останат на заден план".

Основният приоритет на Франция е т.нар. стратегическа автономия на Европейския съюз, каза гостът по повод започналото френско председателство на Съвета на Европа. "Повечето журналисти поставят фокуса върху сигурността и необходимостта да се изгради капацитет на Европа в сферата. Но френската концепция е много повече от това. Тя е възможността ЕС да действа самостоятелно в много сфери - климатични промени, киберсигурност, сигурност и т.н.".

"Трябва да е ясно и кои са водещите държави, локомотивите, които водят в тази посока. Ние наблюдаваме една разделена Европа по много теми. Имаме много различни гледни точки и по отношение на икономическото развитие, как ще се разпределя европейския бюджет, темите за миграцията и т.н. Има разделителни линии в Европа, които под външен натиск стават все по-видими".

Целта, която си е поставила Франция, е не толкова да наложи един амбициозен дневен ред, да постигне стратегическата автономия на всяка цена, а да започне разговор кои са възможните съюзи вътре в рамките на Европа, които да проправят пътят към нея, път много по-лесен и видим от всички в ЕС, каза Панчугов.

Целият разговор - във видеото


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха, кви експерти преди 3 месеца
...само куршум за тия некадърници на държавна хранилка ,бе....И ЩЕ СТАНЕ!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
много е наивен тоя, те имат едни експерти от козяк , херо мустака и това друго не ги интересува , такава промяна са ни спретнали киро си каза 2 процента елит /самослага се в него /ще направят промяната
31
0
 
0
 
! Отговори
Фатмето преди 3 месеца
Ако експертизата им е колкото на Надето Балбунарска? Мерси! Тя събрание на домсъвет не може да води, та заседание на ВСС
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кабинетът и президентът, който сътвори продължаващата промяна, им трябва наказателен взвод, а не експерти.
29
0
 
1
 
! Отговори
към к.32 преди 3 месеца
Ал.Николов , министър на МЕ, води люта борба с Н.Павлов, който като шеф на Булгаргаз хем отговаря за доставката на газ от Газпром и от Азербайджан, хем разпределя газа за битовите нужди в областите врачанска,софийска, благоевградска,столицата.От седемте газови дружества, Булгаргаз и Овергаз си осигуриха 400% надценка при 200% за останалите д-ва. Опитният търговец прави разноглед министъра, а премиерът мълчи. Павлов цяла година забрави връзката с Гърция,не настояваше за нея, а сега се оправдава
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прав е Хр.Панчугов.Нинова, която отговаря за много важни отрасли, направи шеф на дирекцията си абсолютно неукия в тези области Кал.Методиев, сега назначи още един аматьор. Реално тя отговаря за промишлеността на държавата, наричана кой знае защо икономика и би следвало да се бори за евтин ток и гориво. Любопитно защо ДБ и ИТН не искат да приемат Овчаров като експерт, който бързо може да навлезе в спатиите на Н.Павлов и да допринесе за намаляване цените на тока и газа без да пада на колене пр
27
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Аматьори с Харвардски онлайн курсове.
26
0
 
7
 
! Отговори
Тракиец преди 3 месеца
Простия Киро на каква дрога е?За един приятел питам.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кабинетът има нужда от ОСТАВКА. Оставка, бееее!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аман от негрАмотни учЕни, дето не знаят какво значи думата "експертиза". И думата "компетентност" не я знаят.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 26... Не сеслага.Говори истини-Право куме в очите!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Истината за мен е една-докато някой не приключи пандемичната изкуствено създадена пандемична истерия, ние ще загасим лампите много скоро и завинаги. Това е-нормална държава се ръководи от свободни хора, които имат реални закони и които никога не се променят от кой как му скимне.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
22 Няма истерия, просто хиперактивните наемници правят гафове на всеки 5 минути. Да отидеш в Скопие и да не поставиш цветя на Гоцев Делчев, означава скудоумие и е чисто предателство, от страна на "Киро просто".
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кабинетът няма повече нужда, да назначава свои хора в държавата, те са навсякъде, дори и в ББР. Там, най-вече. Остава само, на мястото, на Гешев и Цацаров, да си заковат своите хора, за да крадат дружно, корпоративно и по много.Правната страна, зубрачката Лена вече я натамани, взе от римското право, "възпиращото право на властимащия", демек Гешев. Забравяйки удобно, че България е евроатлантическа, демократична страна, а не древния Рим и има механизми, с които да се отчита институцията гл.прокуро
19
3
 
14
 
! Отговори
експерт преди 3 месеца
Кабинетът има нужда веднага да си ходи , че държавата пропада !
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кабинетът няма повече нужда, да назначава свои хора в държавата, те са навсякъде, дори и в ББР. Там, най-вече. Остава само, на мястото, на Гешев и Цацаров, да си заковат своите хора, за да крадат дружно, корпоративно и по много.Правната страна, забраната Лена вече я натамани, взе от римското право, "възпиращото право на властимащия", демек Гешев. Забравяйки удобно, че България е евроатлантическа, демократична страна, а не древния Рим и има механизми, с които да се отчита институцията гл.прокуро
17
1
 
10
 
! Отговори
Зайо Байо преди 3 месеца
Кабинетът има нужда от тест за алкохол и наркотици! Вън алкохолиците и наркоманите от кабинета!
16
4
 
2
 
! Отговори
Хахаха Дулово преди 3 месеца
ГРОБ: Ние ще сме конструктивна и позитивна опозиция. в същото време - ГЕРБ, непрекъснато, ама през пет минути, от истерия в истерия:- Премиерът защо каза така;- Президентът защо направи онова;- защо си вдигна юмрука;- защо не е юмрук, а пръсти;- защо ни размахва пръст;- защо тоя пръст, а не оня;- Премиерът защо нищо не прави;- да дойде да каже какво прави;- защо ние не знам какво прави;- защо нищо не ни казва;- защо така го прави,- прави се по друг начин, ама няма да му кажем как;
15
3
 
2
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 месеца
България има малко опит с Северна Македония . Тази Държава се роди преди няколко десетилетия . Огромната Грешка направи Президента Желю Желев , Президент от СДС . Този човек не беше психически стабилен и Партията СДС го използваше заради мафията която прекарваше Бензин и Дизел в Сърбия .Всички Българи бяхме Против Признаването на Незаконна Държава в нашия Двор , но Мафията Победи - тези хора са Мъртви отдавна , но нанесоха Непоправими Щети на Родината ни и Целостта и .Като Имотната Мафия .
14
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Панчугов първо да се хабилитира като експерт и след това да раздава експеризи.