Ердоган категоричен: Не може да има Балкани без Турция

Южната ни съседка задълбочава влиянието си чрез различни похвати на меката сила
22 яну 2022 22:30, Елка Василева
442
Ердоган категоричен: Не може да има Балкани без Турция
Снимка: архив, БГНЕС

Две посещения тази седмица насочиха вниманието към значението, което Турция отдава на региона на Балканите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи в Албания първата си задгранична визита за годината, а сръбският му колега Александър Вучич пристигна в Анкара, за да обсъдят проблемите на региона и двустранните отношения.

В Тирана турският президент окачестви своята страна като "гарант на спокойствието на Балканите". Несъмнено по подобен начин вижда Турция и неговият директор по комуникациите Фахреттин Алтун, който наскоро издаде книга, озаглавена "Турция като стабилизираща сила във време на смут", в която, както Анадолската агенция съобщи, описва "приноса на Турция за мира и стабилността по света - от Балканите до Либия, от Сомалия до Източното Средиземноморие".

"Турция, която се опитва да намери решения на регионални и глобални кризи чрез комуникация с всички фактори, винаги е защитавала справедливостта от неравенствата по света", посочва Алтун.

Действително, в последните години Турция е сред първите страни, отзоваващи се с хуманитарна помощ при бедствия в чужди държави, дори и в най-отдалечени точки на земното кълбо, а при всяка избухнала криза по света се впуска в усилена дипломация със засегнатите страни. Регионът на Балканите не е изключение. Мнозина обаче се питат каква е цената на тази солидарност.

На съвместната пресконференция с Александър Вучич в Анкара Ердоган предложи да се срещне с лидерите на босненските държавотворни народи в опит за преодоляване на кризата в Босна и Херцеговина. Същевременно президентът призова всички страни в Босна да се въздържат от стъпки, които биха могли да застрашат териториалната цялост на страната.

"Очевидно е, че за преодоляване на кризата в Босна и Херцеговина е необходимо международната общност да действа заедно. Дайте да съберем тримата лидери - на босненските мюсюлмани, сърби и хървати, и да се справим с тази работа", предложи Ердоган, добавяйки, че се е договорил за това с Вучич. В изказване по-рано той посочи, че предложението му за посредничество е подкрепяно и от албанския премиер Еди Рама и босненския сръбски лидер Милорад Додик и че Анкара възнамерява да засили дипломатическите си усилия за преодоляване на кризата.

COVID пандемията също даде на Турция възможност да се прояви в ролята на благодетел на Балканите - страната дари милиони ваксини срещу COVID-19 на редица държави в региона, в т.ч. Албания, Република Северна Македония и Черна гора.

По време на визитата си в Тирана на 17 януари турският президент заедно с албанския премиер Еди Рама откри жилища на стойност 42 млн. евро за пострадали от земетресението през ноември 2019 г. в северозападния град Ляч.

"Ние не разделяме вашия мир и благоденствие от нашия", каза Ердоган и обеща, че Турция ще продължи да стои редом до албанските си "братя", тъй като "братството не означава да дойдеш, когато те повикат, а да си там, когато има нужда".

В Албания Ердоган присъства и на откриването на джамия, реставрирана от Турската агенция за сътрудничество и координация /ТИКА/, която по думите на Ердоган е реализирала общо 546 проекта само в Албания от 1996 г.

В момента ТИКА е активна в почти всички балкански държави, посочи турският лидер. По думите му агенцията интензивно реализира дейности по джамии, мостове и други обекти. Наред с Албания сред страните, в които турската агенция действа, той изреди Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония.

"Не може да има Балкани без Турция", подчерта президентът.

Не всички обаче възприемат положително влиянието на Турция на Балканите, задълбочавано чрез различни похвати на меката сила. Според някои Турция използва благотворителността и помощта, за да изглади имиджа си в държави, спадащи към някогашните владения на Османската империя, за да засилва влиянието си в региона, особено сред етническите турски и мюсюлманските общности, и да прокарва собствените си интереси и политики.

"Както и досега сме правили всичко, зависещо от нас, за мира и спокойствието на Балканите, така и занапред ще бъдем една от страните гарантки на спокойствието и мира" в региона, казва обаче президентът Ердоган.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До няма викингиТериторията на днешна Швеция,Норвегия и Финландия, коренното население е било финландци,славяни, руснаци, малко жълти, в миналото, голяма част от тази територия е била и част Русия и славянско-финландска, даже корените на унгарците са от там, които са фино-угри. Какви "викинги" ти се привиждат? Откога?
144
1
 
3
 
! Отговори
няма викинги преди 2 години
До Веселинъ 7112136860Стига тези глупости с викинги, това са пълни глупости и измислици, да не говорим, че там е преобладавало славянско и финско(финландско) население в миналото на целия залив, затова финландците не обичат шведите ,чувстват се ограбени, взели са им земята, другите(Швеция,Норвегия) народи и държави се появяват доста по-късно, Англия започва нападения над Русия някъде около 16 век и другите се възползват и нанасят на територията на Русия и Финландия(финландците) там
143
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Турците наричат балкан стара планина, защото се крият българи там и е опасна. Пред това гърците наричат планината енос, а траките хемус. Балкански полустров е нарачено в 1808 г. от немци." --------- Не знам откъде си ги прочел, просто гърците се заселват преди около два века на Балканите, а погърчването от фанариотите започва някъде около 16 век и има бунтове срещу тях, такава нация - траки, също няма, нея я измислиха през 19 век и я наложиха в България през 1976 г. Славяни сме.
142
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то това всеки го знае че прабългарите са били мюсюлмани. Волжка България е била с ислямска религия. Чак по-късно Бориз ги покръства тези които са дошли на юг от Дунав и са се слели с част от гръцките племена (траки) и славянските племена под диктата на гърците.
141
0
 
15
 
! Отговори
Док преди 2 години
Словоблудствата на елементи като Ястреба ме навеждат на мисълта, че спокойно мога да ги сравня с една друга немалка група, населяваща нашата територия - русофилистицитее. И ще обясня защо. И двете групи се подмокрят, величаейки вожда си и коччиниите от които са изпълзели. И двете групи живеят в България, но странно не ходят да живеят в техния рай на земята, а драпат на запад да работят и децата им да учат. Странно. Много странно.
140
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До OmuzomuzaСамо разруха са причинили и оставили османците и избили или окрали населението ни, единственото построено и създавано през османския период на Балканите са мостовете на българския майстор Кольо Фичето, нищо не е построено от османците, не само не е построено, но и е рушено и грабено. И производството,занаятчийството е било българско, даже джамиите са били църкви, на които просто са сменили кръста с минаре.
139
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДо *** Османлията Има заселване на черкези и татари от Крим в Добруджа . За прабългарите езика е прабългарски. Има всякакви теории че е някакъв друг но те са политически по-скоро за да се оправдае евентуално потурчване на българите или обезличаване. --------------------- По грешка ти натиснах минус, но е така, тя самата турска нация е създадена в началото на 19 век, до тогава са били много националности, а на Балканите - местно ,коренно, българославянско население!
138
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той същото казваше и за Европейския съюз, че без Турция е немислим, ама никой не иска да включва Турците в Европа, май.Още повече докато за жените там е табу да си купуват или говорят за дамски превръзки.
137
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСкити и славяни е едно и също, едно и също означват, това се вижда и от написаното в източниците, "саксите" , както ги наричат и които немците и англичаните си присвояват като свои, са също славяни и са били славянски племена. Това е истината.
136
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такава култура остави османската империя, че върна целия регион в предишната епоха или по-точно остави ни в средновековието до има няма преди стотина години. Когато Европа се развиваше ние тъпчехме на едно място. Хората са градили големи сгради, скулптури, рисували картини, при нас са си рязали п..ките и са живяли в землянки.
135
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за щастие ,Русия освобождава Балканите от този жесток терор над местното население, но отново западните държави се намесват и разпарчатяват Балканите на влияния на различни западни държави, така създават изкуствените държави Гърция,Румъния,Македония,Турция,впоследствие, комунистическа СССР(Русия) помага и на Турция да оцелее като държава и да изгонят англичаните, които нападат турците и отново е нанесен удар по местното славяно-българско население, заради този ход на СССР(Русия) и губим Босфора
134
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турският терорист
133
18
 
8
 
! Отговори
Omuzomuza преди 2 години
Ще ви се да смятате, че Балкани са някаква хомогенна, християнска общност. Това е защото не сте излизали от града ви или сте били само в западна Европа. Направете се един балкански тур и ще видите за какво говори Ердоан. Има милиони, които разчитат на Турция и него. Отидете в Македония - Гостивар, Тетово, говорете с хората, повечето знаят турски добре, после отидете в Призрен, Косово, за Босна да не говорим. Осман е оставил много култура, език и история. Това не се губи ей така.
132
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-новите проучвания доказаха, че българите са били част от скитските племена и реално "славяните" и българите е едно и също, както и траките. Скитите са имали разпределение подобно като в Индия и поради това са имали много касти и повечето народи в региона носят имена на кастите от които произлизат.
131
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като отговор на този масов терор и грабеж от турци,фанариоти, се ражда хайдушкото движение и Възраждането на местното българско население,по-късно и БРЦК, ВМОРО, ВМРО и т.н. , цялото местно българо-славянско население се вдига срещу този терор, за щастие ,Русия освобождава Балканите от този жесток терор над местното население, но отново западните държави се намесват и разпарчатяват Балканите на влияния на различни западни държави, така създават изкуствените държави Гърция,Румъния,Македония
130
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На практика Турция е изградена от всички народи на балканите. Разликата е че насилствено им е наложена мюсюлманската вяра и турския език. Все пак рано или късно ще се върнат към корените си и е възможно балканите да станат по-добро място.
129
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКъде са ти доказателствата? Къде? Къде? Това са измилици от Шехерезада! Истината е, че до 16-17-18 век, основното население на Балканите е било българо-славянско, нахлуват турците и особено през 16,17,18 век започват да колят, убиват,палят,отвличат хора,деца като варвари, през 16 век идват и фанариотите,които не са били ръководени от гърци, но също започват да гърцизират местното българославянско население, налагат данъци и грабят, като отговор на този терор се ражда хайдушкото дви
128
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корана също е създаден от европейци, в следствие на войната между различните религиозни кланове, течения и борбата на англичаните срещу католическата църква и т.н., затова си приличат Библията и Корана и Корана не е създаден през шести век, а много по-късно и от европейски държави, които са се противопоставяли помежду си , включително и в междуцърковни борби, колониални, континентални в Европа за влияние! Това е истината.
127
5
 
12
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Стига глупости с това ровене в историята кой кой е.Турция е най-мощната страна в региона, икономически и военна сила. Може ли да анексира Сирия, България, Македония, Румъния и Сърбия взети заедно? Вероятно да. Има ли такива планове? Едва ли. Няма логика и смисъл.Времената се промениха, търгуваме и почиваме в Турция, отношенията са добри, съседи които се разбират и помагат.Надявам се да се развиваме в същата посока в бъдеще.
126
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, турски папагал. Истината трябва да ви се казва в очите. Да не се правите на гугутки.