Ердоган категоричен: Не може да има Балкани без Турция

Южната ни съседка задълбочава влиянието си чрез различни похвати на меката сила
22 яну 2022 22:30, Елка Василева
442
Ердоган категоричен: Не може да има Балкани без Турция
Снимка: архив, БГНЕС

Две посещения тази седмица насочиха вниманието към значението, което Турция отдава на региона на Балканите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи в Албания първата си задгранична визита за годината, а сръбският му колега Александър Вучич пристигна в Анкара, за да обсъдят проблемите на региона и двустранните отношения.

В Тирана турският президент окачестви своята страна като "гарант на спокойствието на Балканите". Несъмнено по подобен начин вижда Турция и неговият директор по комуникациите Фахреттин Алтун, който наскоро издаде книга, озаглавена "Турция като стабилизираща сила във време на смут", в която, както Анадолската агенция съобщи, описва "приноса на Турция за мира и стабилността по света - от Балканите до Либия, от Сомалия до Източното Средиземноморие".

"Турция, която се опитва да намери решения на регионални и глобални кризи чрез комуникация с всички фактори, винаги е защитавала справедливостта от неравенствата по света", посочва Алтун.

Действително, в последните години Турция е сред първите страни, отзоваващи се с хуманитарна помощ при бедствия в чужди държави, дори и в най-отдалечени точки на земното кълбо, а при всяка избухнала криза по света се впуска в усилена дипломация със засегнатите страни. Регионът на Балканите не е изключение. Мнозина обаче се питат каква е цената на тази солидарност.

На съвместната пресконференция с Александър Вучич в Анкара Ердоган предложи да се срещне с лидерите на босненските държавотворни народи в опит за преодоляване на кризата в Босна и Херцеговина. Същевременно президентът призова всички страни в Босна да се въздържат от стъпки, които биха могли да застрашат териториалната цялост на страната.

"Очевидно е, че за преодоляване на кризата в Босна и Херцеговина е необходимо международната общност да действа заедно. Дайте да съберем тримата лидери - на босненските мюсюлмани, сърби и хървати, и да се справим с тази работа", предложи Ердоган, добавяйки, че се е договорил за това с Вучич. В изказване по-рано той посочи, че предложението му за посредничество е подкрепяно и от албанския премиер Еди Рама и босненския сръбски лидер Милорад Додик и че Анкара възнамерява да засили дипломатическите си усилия за преодоляване на кризата.

COVID пандемията също даде на Турция възможност да се прояви в ролята на благодетел на Балканите - страната дари милиони ваксини срещу COVID-19 на редица държави в региона, в т.ч. Албания, Република Северна Македония и Черна гора.

По време на визитата си в Тирана на 17 януари турският президент заедно с албанския премиер Еди Рама откри жилища на стойност 42 млн. евро за пострадали от земетресението през ноември 2019 г. в северозападния град Ляч.

"Ние не разделяме вашия мир и благоденствие от нашия", каза Ердоган и обеща, че Турция ще продължи да стои редом до албанските си "братя", тъй като "братството не означава да дойдеш, когато те повикат, а да си там, когато има нужда".

В Албания Ердоган присъства и на откриването на джамия, реставрирана от Турската агенция за сътрудничество и координация /ТИКА/, която по думите на Ердоган е реализирала общо 546 проекта само в Албания от 1996 г.

В момента ТИКА е активна в почти всички балкански държави, посочи турският лидер. По думите му агенцията интензивно реализира дейности по джамии, мостове и други обекти. Наред с Албания сред страните, в които турската агенция действа, той изреди Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония.

"Не може да има Балкани без Турция", подчерта президентът.

Не всички обаче възприемат положително влиянието на Турция на Балканите, задълбочавано чрез различни похвати на меката сила. Според някои Турция използва благотворителността и помощта, за да изглади имиджа си в държави, спадащи към някогашните владения на Османската империя, за да засилва влиянието си в региона, особено сред етническите турски и мюсюлманските общности, и да прокарва собствените си интереси и политики.

"Както и досега сме правили всичко, зависещо от нас, за мира и спокойствието на Балканите, така и занапред ще бъдем една от страните гарантки на спокойствието и мира" в региона, казва обаче президентът Ердоган.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Русия не е имала претенции, другите са крали много територии от Русия през последните около четири-пет века, а не обратното, Финландия, Швеция, бившите руски републики, създадени вътре в самата Русия от комунистите, изобщо много територии са били крадени, не само от Русия, но и от славяните изобщо,даже в Дания коренното население и първите им държави са били славянски,на Балканите 95% от населението е било славянско, а турци и гърци не е имало изобщо на Балканите в миналото.
104
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не е късно да припомниш на турчак, че е главорез по рождения. Добре излекуваха американците турция с признаването на арменския геноцид над 1 000 000 арменци.
103
0
 
3
 
! Отговори
!?!? преди 2 години
"Фактора - султан ТАИП"...като слънце за всички- да огрява на всякъде .. или на всяка манджа мерудия..по нашенскиИли поне се опитва се да се завира и да се бута ..да го забележат каква гоооляма работа е ..и колко е в час..колко е велик ..как ги разбира той световните политики и проблеми- от конака с над 1000 ? стаи..
102
2
 
5
 
! Отговори
село Батак преди 2 години
Според турските мeкepeтa в коментарите излиза, че едва ли не България е била закриляна от османците. Остава да обяснят и милионите изклани по Балканите.
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само едно нещо е по-голямо от Вселената, а именно турската наглост. Но Бог винаги е справедлив и затова е създал кюрдите, да лекуват турците от високомерие.
100
2
 
4
 
! Отговори
Стратегия преди 2 години
Стратегията е да се изгонят етническите българи и тук да станем като албания и македония - ислям. Това работи доста успешно до момента. След 30 години тук ще е турско (с тази ниска раждаемост и емиграция)
99
6
 
5
 
! Отговори
Бай Тодар преди 2 години
Който се чувства турчин - да хваща автобуса за Турция. Тук сме България. Говори се на български език. Учи се българска история. И така нататък. Който не е доволен, да си лови пътя за по-светлите държави. Никой няма да страда за него тук. ФАКТ.
98
4
 
5
 
! Отговори
Bay Tosho преди 2 години
Бай Тошо се опита да изгони турското население насилствено. Това събитие е наречено Възродителен Процес, по нашему. По чуждому - нема такъв феномен в света - държава да изгони неприятни граждани, НЯМА. Вие чували ли сте държава да прогонва етнос? Бай Тодар е пионер. Ама нормално де - ***-миганин се зове турчин, ама не живее в Тюркее ами в европейска България... АЙДЕ БЕ... ! Я като сте турци си ходете в майка Турция? А? Шеви ебаи у номерата.
97
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руски *** винаги е имало както и руски ***, но факт е, че Ердоган е много по-умен от Путин и от Ердоган България е видяла само добро, за разлика от Путин.
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората си мислят,че земята е тяхна.Купуват я,продават я,воюват за нея и накрая умират,а тя земята си остава.Животът е миг!Какво са някакви 80-100 години на фона на вселената?Нищо!Хората са като бълхи върху куче и спорят чие е кучето.На финала ще падне някой метеорит или гигантско земетресение и хората ще изчезнат като динозаврите.Обаче не!Спорят те за тази земя и си мислят,че е тяхна....
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агресивните коментари на турчаци в коментарите е достатъчното доказателство за неоосманистките апетити. Няма нужда от излишни аргументи и доказателства за това. Само погледнете агресивния тон на турските ***.
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ястребчо не се пълни толкова моето момче, че ставаш смешен. Това не са ти Балканите и разпокъсаната България от преди 600 и кусур години. Само си подайте пръстчето на запад и ще ви откъснем ръката. Византийците само това чакат. А от другата страна кюрдите ще ви напомпат здраво. Примири се, че не можете и да пр.ъднете, че ще се ос.ерете. Хайде върви при чичо си да те обиди, да се успокоиш малко.
93
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто Турция и Русия са две империи и винаги когато едната предяви претенции за територии,веднага и другата започва.Върнете се в историята назад и ще видите.
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересно е още защо ако турците нямат никакви териториални претенции заявявят, че без турция не може да има Балкани. Единственото разумно обяснение е, че турция отново има неоосманистки амбиции. Поправете ме ако греша...
91
3
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Ердоганя се държи сякаш е незаменим, ще управлява вечно и ще е вечно жив, но Бог има други планове за такива като него. Истината е че величието на османската империя отдавна е отминало и плановете за възстановяването и са повече от глyпaви, няма подобен случай в човешката история. Всяко нещо нещо има начало и край! Но пък е удобна залъгалка за бедните умове и дъвка за разтягане докато доиш собствения си народ. Всичко е в името на ПАРИТЕ!
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен И гърците да си вземат Константинопол, а българите Одринска Тракия, така ще е честно!
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина е необяснимо защо добрите ислямци бягат на тумби към лошата Европа, където трябва да живеят в домове, където се готви и свинско месо. Защо се молят в църквата Света София? Обяснете ми.
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган мога да го почерпя една хубава паача от свински крачета и ушета.Желира се екстра на тоя студ.Вкусотия!Ако им се ядат такива неща да заповядат като туристи,стига да не им е скъпо де,че с този курс на лирата,скоро ще са слугите на Европа!Да си оправят къщичката,че както е тръгнало САЩ могат и там ''пролет'' да им направят и да се раздели на три държави - Кюрдистан,Анадолтуркестан и Ердоганистан.
87
2
 
4
 
! Отговори
ишкембе чООООорба преди 2 години
тюркешите за цялата си история безапелационно са доказали, че са върли врагове на България и на цялата християнска общност по света и няма какво да се церемоним с тях. Изказването на чобанина доказва единствено неоосманистките му домогвания и амбиции. ислямът е войнствена доктрина, а не вероизповедание основано на някаква историческа истина. Да, ислямът е създадена доктрина в ущърб и вреда на християнството и не е нищо повече от измислени лъжи.
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция е направила огромен пояс - от Средиземноморието до океана, където турцизира населението през последните десетилетия,намесва се във вътрешните работи на различни държави силово,чрез натиск или чрез мека сила,пропаганда, голяма грешка допуснаха Англия и Франция, че не разбиха в началото на 19 век османците, Англия се занимаваше с немците, а не виждаше заплахата от османците за Европа като цяло, Русия също допусна голяма грешка, като подкрепи турците в началото на 19 век,създавайки чудовище