Срещите между България и РСМ няма да имат бърз резултат

Матанов: Историята и националните интереси са пренебрегнати
Обновена: 25 яну 2022 15:29 | 25 яну 2022 15:28, Ния Христова
13
 
Ще има ли резултат от съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония?
 
"Положителното в позицията на новото правителство е това, че започнаха пак тези преговори, изтласквайки позицията на историческата комисия на заден план. Не можах да разбера какво се има предвид с историческата комисия. Не е лошо да се опита и този подход. Друг е въпросът дали той ще даде резултат", коментира историкът проф. Христо Матанов пред Bulgaria ON AIR.
 
"Такива срещи в последните 20 години са се провеждали много и резултатът от тях не е никакъв. По време на срещите антибългарската кампания и езикът на омразата продължаваше", подчерта историкът.
 
Той поясни, че не трябва да се очакват бързи резултати. 
 
"Икономическите въпроси също не са лесни. Да не забравяме, че икономиката на Северна Македония е фокусирана по оста Белград - Атина. Трябва да се създава нова структура, която да бъде ориентирана към България. Трудното идва от това да ги накараме да направят нещо", добави проф. Матанов.
 
Историкът подчерта, че историята и националните интереси са пренебрегнати.
 
"В политиката на новото правителство това ясно личи. Историческите проблеми се замитат под килима. На преден план излизат икономическите, инфраструктурните проблеми, което е нов подход. Може той да даде някакъв резултат. Идеята е, когато инфраструктурата се оправи, историческите проблеми да започнат да се решават по-лесно", смята той. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кроме,живей в настояшето и мисли за бъдещето. Историята с нищо няма да ти помогне.Не става само с ,,Велико минало,,...и Светло бъдеще. Настояшето е това което има истински смисъл в живота на всеки.В историята доста моменти са спорни.
8
4
 
5
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Кънчо Мисирков - Приляга ти фамилията Кънчо! Да, онзи който не помни миналото Кънчо, няма и бъдеще! Затова цивилизованите и значимите държави ценят историята си и я пазят. Един пример - преди 20-ина години хитрите ромеи препикаха един камък в ромейско и го нарекоха, че на него се е родил Орфей - не кой да е! Какво направихме ние, като всички знаем, че Орфей е тракиец? Нищо! Затова Кънчо, ромеите имат бъдеще, а ние - губим и от измислената РСМ. Така че, Кънчо върви моля на майн.та си!
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един ДС историк!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неискаме никакъв резултат таз проклета македония да си върви на майнатаси
5
1
 
8
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Трудно ще има някакъв резултат, когато едната страна не смята да изпълнява договорите, които сама е подписвала!
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майка Русия се намесва.Това ли ти казаха да кажеш?Ако не е това,значи този човек е близък по конструкция и качества на баба Ванга.
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е една:бъдещето е на общия европейски дом защитен от Нато.А вие историци от живково време ,пречите.Вие и вашите колеги в Скопие сте проблемът на двете държави и двата народа.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Матанов приличш на някакъв ТеКеЗеСар! Първо се оправи на външен вид, после прекасочвай оста от Белград - Атина към Бг. И какво ще търгуваш по тая ос. Нямаме ни-щоооо не го ли знаеш??
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не очаква,че ще стане бързо,драги философи.Осемдесетгодишно промиване на мозъци не се решава за няколко дни,но поне започна нещо.