Турция даде 72 часа на DW, VОA и Euronews да получат лиценз за работа

Трите международни медии може да бъдат блокирани в страната
45
Турция даде 72 часа на DW, VОA и Euronews да получат лиценз за работа
Снимка: dw.com/tr

Три международни медии имат 72 часа да получат разрешение за работа в Турция. В противен случай Върховният съвет за радио и телевизия на Турция ще блокира достъпа до техните платформи, съобщи агенция ДПА.

Илхан Ташчъ – един от деветимата членове на комисията на Върховния съвет, който гласува против, разкритикува решението регулаторът да търси лиценз от уеб страниците на Deutsche Welle, Voice of America и Euronews и го определи като поредна атака срещу свободата на словото в Турция.

„С мнозинството от гласовете бе взето решение на страниците amerikaninsesi.com, dw.com/tr и tr.euronews.com да им се дадат 72 часа за получаване на лиценз“, написа Ташчъ в профила си в Туитър.

Говорителят на Deutsche Welle заяви, че все още не може да коментира случая, тъй като не е получено официално съобщение от регулатора, съобщава БГНЕС.

През последните две години Турция затегна контрола върху медиите, след като възложи на Върховния съвет за радио и телевизия да контролира цялото интернет съдържание с право да ги отстранява. Около 90% от основните турски медии в момента са собственост на държавата или на хора, близки до властта на президента Ердоган.

Според Ташчъ, който е депутат от опозицията, истинската цел на регулатора е свободата на медиите.

„След националните медии дойде ред на надзора и заглушаването на международните портали за новини“, предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Всяко нещо, което не се харесва на Глобо-Хомо е удар срещу свободата на словото. Това глупаво изказване е една гротеска, на фона на това, какво истинско ограничение на свободата на словото им във всичките медии - собственост на Глобо-Хомо! Опитайте се да напишете алтернативни мнения за Ковид анти-ваксината, за алтернативно лечение на Ковид, за събитията от 11 септември, 2001 или за събитието с 6-те милиона и ще видите какво наистина означава удар срещу свободата на словото!
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЛЕД РУСКИЯ ЯК РИТНИК ,АЙДЕ И СЪС ТУРСКИЯ ЧЕПИК?- ОХ ОХ БОЛИИИЙ.
30
0
 
16
 
! Отговори
Ердоган преди 2 години
Секиш за Дойче Веле!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 33 Гош- на DW фалша е голям като кратуната ти.Можеш ли да си представиш взрив на атомна бомба бе ***.Виж по напред филма за Хирошима и Нагазаки .
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕКА ДА БОЛИИИИ.НЕКА ДА БОЛИ.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А що и Норвегия врътна кранчето за газ към есес А.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АИДЕЕЕ.ЩО ТАКА ГИ ИЗРИТВАТ ТЕЯ "ОБЕКТИВНИ" МЕДИЙ ОТВСЯКЪДЕ .
25
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До ГошСамият ти изказа две опашати лъжи. Първата е, че Чернобил е гръмнал като атомна бомба. За какво става дума всъщност? Накратко-губят контрол над ядрената реакция, ядреното гориво се стапя, налягането драстично се увеличава и корпусът се разрушава с част от покрива. При ядрен взрив щеше да отане една голяма дупка и поражения наняколко километра. За Афганистан-руснаците бяха постигнали много по-голям контрол от американците, както и по-траен. Но СССР губеше ОТ войната и трябваше да я спре.
24
2
 
17
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Дойче веле, Гласът на Америка и Свободна Европа бяха едно преди 30+ години, а сега са нещо коренно различно. Вярно че и тогава доста послъгваха, но бяха източник на много недостъпна иначе информация. Аз самият често съм ги слушал. Сега са се превърнали в чисто пропагандни медии на САЩ, а Дойче веле дори е ангажирано с идеите на един, единствен човек-Джордж Сорос. Естествено, Ердоги трудно ще мине за демократ, ама и тия минават за честни медии колкото от околовръстното за девица.
23
1
 
6
 
! Отговори
в БГ преди 2 години
Постоянно ни лъжат по всички медии, кво трябва да направиме!? Да ги затвориме и да гледаме и слушаме чужди медии. Във всяка истина, има по малко лъжа и във всяка лъжа, има по малко истина! Така, че аз ползвам различни медии и знам, че истината е някъде по средата!
22
10
 
0
 
! Отговори
факт преди 2 години
тия са в криза и гледат да измъкват пари от всякъде .
21
18
 
4
 
! Отговори
Гош преди 2 години
По време на социализма през осемдесетте, само радио, Свободна Европа и Гласът на Америка казаха истината, че Чернобил е гръмнал като атомна бомба и, че СССР воюват с Афганистан и, че губят войната и всички от Вършавския договор живеят в лъжа и правителсвата ни лъжат за всичко и слушахме тези радия нелегално, беше забранено! Въпрос на личен избор е дали да им вярваме или не.
20
22
 
6
 
! Отговори
1234567890 преди 2 години
И кое от всичко казано от Дойче веле не е вярно!? Това, че на Ерпосран не му харесва истината и иска турците да вярват на него и на никой друг е друг въпрос. Турция потъва откакто Ердо захапа власта, но се опитва да заблуди хората, че са много добре и, че всички които казват истината са лъжци. Същото беше в България и в целия соц. лагер, заблуждаваха ни,че сме много добре и изведнъж балона с лъжи се спука и соца се разпадна и умря!
19
5
 
23
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
В Турция и Русия пишат против правителството, защото има свобода на словото, за разлика от фалшивия Запад и най-вече германия.
18
18
 
5
 
! Отговори
Гош преди 2 години
Хаха всички диктатори ги е страх от свободата на словото и правят всичко възможно да запушат източника на истината. *** и той е притеснен, че народа на русия почна да се осъзнава и ще го изхвърлят от Кремъл и ще го пребият с камъни на Червения площад.
17
3
 
18
 
! Отговори
Гнойче шнеле преди 2 години
и подобните фейк пропагандисти трябва да се забранят със закон!
16
2
 
21
 
! Отговори
Военен брокер преди 2 години
По всички телевизии може да си пуснеш каквато новина искаш стига да платиш на редактора ,по ДВ имаше доста платени и извъртяни лъжи...
15
5
 
17
 
! Отговори
абе УМНьО преди 2 години
кой си ти че да кажеш коя новина е фалшива и коя не?? или ако не е от главните еврейски медии значи автоматично е фалшива??дойче веле ли ще ми каже, или радио свободна европа на ЦРУ?
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, ще затапят рупорите на Министерството на истината. Веднага рефолюция.
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквайте нов срив на турската лира!