Турция даде 72 часа на DW, VОA и Euronews да получат лиценз за работа

Трите международни медии може да бъдат блокирани в страната
45
Турция даде 72 часа на DW, VОA и Euronews да получат лиценз за работа
Снимка: dw.com/tr

Три международни медии имат 72 часа да получат разрешение за работа в Турция. В противен случай Върховният съвет за радио и телевизия на Турция ще блокира достъпа до техните платформи, съобщи агенция ДПА.

Илхан Ташчъ – един от деветимата членове на комисията на Върховния съвет, който гласува против, разкритикува решението регулаторът да търси лиценз от уеб страниците на Deutsche Welle, Voice of America и Euronews и го определи като поредна атака срещу свободата на словото в Турция.

„С мнозинството от гласовете бе взето решение на страниците amerikaninsesi.com, dw.com/tr и tr.euronews.com да им се дадат 72 часа за получаване на лиценз“, написа Ташчъ в профила си в Туитър.

Говорителят на Deutsche Welle заяви, че все още не може да коментира случая, тъй като не е получено официално съобщение от регулатора, съобщава БГНЕС.

През последните две години Турция затегна контрола върху медиите, след като възложи на Върховния съвет за радио и телевизия да контролира цялото интернет съдържание с право да ги отстранява. Около 90% от основните турски медии в момента са собственост на държавата или на хора, близки до властта на президента Ердоган.

Според Ташчъ, който е депутат от опозицията, истинската цел на регулатора е свободата на медиите.

„След националните медии дойде ред на надзора и заглушаването на международните портали за новини“, предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция въведе със закон затвор за фалшиви новини в социалните медии, но в България Румен Радев наложи вето над закона за фалшиви новини. Сега разбирате ли защо Радев пусна ветото? Много им трябват фалшиви новини. Планирали са го отдавна. С фалшиви новини свалиха цяло правителство. Сега с фалшиви новини ще свалят и Главен прокурор. Докато цял свят се бори с фалшивите новини, в България ги ползват за доказателство и клиенти на прокуратурата ги носят на прокурора. Цирк!
11
4
 
12
 
! Отговори
Alex преди 2 години
ДВ и ВОА са гей медии.
10
5
 
12
 
! Отговори
Достойно поведение преди 2 години
На един достоен президент. Половината НАТО се изнесе от Турция.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка седмица турското вътрешно министерство публикува нови данни за наблюдението в социалните мрежи. Така например през първата седмица на октомври са били предприети юридически мерки срещу 263-*** потребители, а в седмицата след това - срещу други 176 души. Турските власти следят най-вече за съдържания, които могат да бъдат представени като заплаха за националната сигурност.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той наскоро и езици искаше да реже.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един лайк във Фейсбук, споделяне на статия в Туитър: ако се намирате в Турция, трябва да сте особено внимателни в социалните мрежи. И един лайк може да Ви изпрати в затвора, пише швейцарският НЦЦ.
6
5
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Статията на Дойче веле за недостига на лук сигурно е разгневила Ердоги, ама чашата на търпението му е преляла когато Велето обяви, че туркините нямат пари за дамски превръзки!
5
2
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Ти откъде знаеш че е необрязан? Може и да е.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция специални части следят къде какво се публикува и какво се излъчва относно президента им. Прихващат с изкуствен интелект името на президента и свалят незабавно съдържанието, което не им харесва. Този лиценз е ултимативен.
3
15
 
7
 
! Отговори
хехех преди 2 години
Си, Ердо и Жужин - големи тарикати го раздават, ама и на тях ще им дойде времето - светът търпи диктатори дълго време.
2
12
 
7
 
! Отговори
Bulgaria преди 2 години
В периферията на Европа има двама диктатора - един обрязан и един не обрязан.
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХУБАВА РАБОТА АМА...