Страните на Балканите призоваха гражданите си да напуснат Украйна

Вече не може да се изключи открит въоръжен конфликт в Украйна
14 фев 2022 23:15, Елка Василева
251
Страните на Балканите призоваха гражданите си да напуснат Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

През изминалите дни страните от Балканите препоръчаха на своите граждани да напуснат Украйна и да се въздържат от пътувания до там, присъединявайки се към други държави, които отправиха същия призив заради опасения от руско нападение срещу страната.

Още по темата

Турското външно министерство отправи предупреждение към турските граждани да не пътуват в областите в района на източната граница на Украйна на фона на напрежението между Москва и Киев.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция е готова да предприеме действия за сигурността на своите граждани, намиращи се в Украйна, ако се стигне до въоръжен конфликт между Русия и Украйна и уточни, че става дума за около 25 000 турски граждани, една част от които са студенти.

Министерството на външните работи на Румъния информира миналата седмица, че нивото на предупреждение за Украйна е повишено на фона на последния развой на събитията в сигурността и "силно препоръчва" на румънските граждани да избягват всякакви пътувания до тази държава. Ведомството е взело решение да изтегли дипломатическия и консулския си персонал от Украйна, който не изпълнява първостепенни задачи.

Гръцкото външно министерство призова гражданите си "незабавно да напуснат Украйна" и всички пътувания до страната да бъдат отменени. В момента дипломатическото представителство на страната в Украйна работи с минимален брой персонал. Служители са прехвърлени в генералното консулство в украинския град Мариупол, в района на който живеят около 120 000 гръцки граждани.

Външното ведомство на Северна Македония съобщи, че следи отблизо ситуацията в Украйна и призова гражданите си да избягват пътувания до там, а тези, които сам там и имат възможност да напуснат страната.

Сърбия прикани гражданите си в Украйна да обмислят заминаването си и им препоръча да отложат пътуванията до там.

Министерството на външните работи на Косово отправи същия призив, като предупреди в съобщението си, че вече не може да се изключи начало на открит въоръжен конфликт в Украйна, съобщи МИА.

Външното ведомство на Албания призова албанците в Украйна да напуснат страната, след като САЩ и нейни съюзници предупредиха, че Русия може да предприеме нападение във всеки един момент.

В съобщение на хърватското министерството на външните работи и европейските въпроси се препоръчва на хърватските граждани също така да избягват пътувания до Украйна, особено в районите покрай границата с Русия и Беларус и в близост до Крим и Донбас.

Словенските граждани също бяха посъветвани да си тръгнат от Украйна заради влошената ситуация там.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже много българи живеят в Украйна и Молдова, аз съм за тях! Може и да са бедни,но аз ги имам за братя!
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е превърнал ДАНС в ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
116
3
 
1
 
! Отговори
Kostas Linke преди 2 години
Украймна е Съвецка и Руска земя..билгариа е Византииска тема и Гръцка антична земя...Союз России и Греция.. Киев е Руски...а София е Гръцка Дума и Гръцки Полис.
115
0
 
0
 
! Отговори
До 134 преди 2 години
Недей че сега ще пусне нещо за внуците на Жельо Войвода
114
0
 
1
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 2 години
Ее историка имали още много че ми се доспа?????
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо изобщо да ни удрят след като у нас има най-малко американски войни?
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СС. целите отдавна се знаят. населението ако не мисли само за себе си кой да го мисли. онея дето си мерят членчетата в парламенто ли. Мога ти кажа де са скривалищата ама никой вече не ги поддържа. А и след 6х2 Мтона за софийско равно поле, не знам дали ще има смисъл. Взимаш белио чаршаф, държиш афтомата далеч от краката да не ти капе и се запътваш към орландовци.
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е че ако ни удрят няма да са две!!!
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Състои се от три хоризонтални ивици бяла, зелена и червена, като външната му страна е изрязана зигзагообразно. В средата върху зелената ивица е апликиран кръст от вълнен плат, раменете на който завършват с троен овал. Под кръста, от лицевата част е извезан с бели конци текстът: За славянска Свобода.
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тоя Жельо Войвода бееее
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 1940 г. в Националния военноисторически музей се съхранява знамето на доброволческата чета на Желю войвода. Върху знамето на четата е избродирана датата на нейното създаване 1877 авг, 20. Разположението на цветовете му са като тези на знамето на Стилияна Параскевова (опълченско знаме, ушито в румънския град Браила и предадено на българските доброволци, участващи в Руско-турската война) и бъдещото българско държавно знаме.
107
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
Абе на вас майтап ви се струва,ама като ни ударят с две балистични ракети малък обсег и ще се наакате ! Населението ни не е подготвено за това !
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жельо войвода участва в три войни: Сръбско-турската война (1876), Руско-турската война (1877-1878) и Сръбско-българската война (1885). По време на Руско-турската война води доброволческа чета от 300 четници, която действа в района на Котел (Еленски балкан). През зимата на 1878 г. участва в прочистването на Източна Стара планина от башибозушки банди.
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината - да беше почерпил поне. То тъй само фалби празни.
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ясно че Киевска Русь е на територията на Велика България ,а Волжско-Камска България е днешен Татарстан! Украинци и татари ни уважават като един народ 76!А някой наши сънародници, днес ни мразят заради Русия!
103
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Аз съм професионален *** и плюя против всички и получавам пари от всички. Да не казвам голяма дума, но едно 85-90% от коментарите в сайта аз ги пиша.
102
0
 
0
 
! Отговори
До сс преди 2 години
Сега на теб ли да вярвам или на великия ни президент
101
0
 
1
 
! Отговори
До СС преди 2 години
Да бе, поне по едни пуканки да ни дадат да рупаме и да гледаме сеир. Нас никой не напада, ние никой не нападаме. Скука!!!
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СС ква защита на населението. Изнасяй се на село. Пълни мазето с манджа и вино. Хубаво е да имаш кладенец и некъв генератор. И се разходи до казанлъшко. Има какво да се намери все още.
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев каза да не се плашим че нашата армия е сигурна и готова