Страните на Балканите призоваха гражданите си да напуснат Украйна

Вече не може да се изключи открит въоръжен конфликт в Украйна
14 фев 2022 23:15, Елка Василева
251
Страните на Балканите призоваха гражданите си да напуснат Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

През изминалите дни страните от Балканите препоръчаха на своите граждани да напуснат Украйна и да се въздържат от пътувания до там, присъединявайки се към други държави, които отправиха същия призив заради опасения от руско нападение срещу страната.

Още по темата

Турското външно министерство отправи предупреждение към турските граждани да не пътуват в областите в района на източната граница на Украйна на фона на напрежението между Москва и Киев.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция е готова да предприеме действия за сигурността на своите граждани, намиращи се в Украйна, ако се стигне до въоръжен конфликт между Русия и Украйна и уточни, че става дума за около 25 000 турски граждани, една част от които са студенти.

Министерството на външните работи на Румъния информира миналата седмица, че нивото на предупреждение за Украйна е повишено на фона на последния развой на събитията в сигурността и "силно препоръчва" на румънските граждани да избягват всякакви пътувания до тази държава. Ведомството е взело решение да изтегли дипломатическия и консулския си персонал от Украйна, който не изпълнява първостепенни задачи.

Гръцкото външно министерство призова гражданите си "незабавно да напуснат Украйна" и всички пътувания до страната да бъдат отменени. В момента дипломатическото представителство на страната в Украйна работи с минимален брой персонал. Служители са прехвърлени в генералното консулство в украинския град Мариупол, в района на който живеят около 120 000 гръцки граждани.

Външното ведомство на Северна Македония съобщи, че следи отблизо ситуацията в Украйна и призова гражданите си да избягват пътувания до там, а тези, които сам там и имат възможност да напуснат страната.

Сърбия прикани гражданите си в Украйна да обмислят заминаването си и им препоръча да отложат пътуванията до там.

Министерството на външните работи на Косово отправи същия призив, като предупреди в съобщението си, че вече не може да се изключи начало на открит въоръжен конфликт в Украйна, съобщи МИА.

Външното ведомство на Албания призова албанците в Украйна да напуснат страната, след като САЩ и нейни съюзници предупредиха, че Русия може да предприеме нападение във всеки един момент.

В съобщение на хърватското министерството на външните работи и европейските въпроси се препоръчва на хърватските граждани също така да избягват пътувания до Украйна, особено в районите покрай границата с Русия и Беларус и в близост до Крим и Донбас.

Словенските граждани също бяха посъветвани да си тръгнат от Украйна заради влошената ситуация там.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
6
 
3
 
! Отговори
рушките примати преди 2 години
могат да предизвикат внимание единствено с простотията си.
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има да чакат, докато цъфнат налъмите.
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойте, не бягате! Не можете да избягате от баба Меца!
135
4
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
ЖАЛКИ ! Дано господин Путин като анексира украйна да направи същото и с клета майка българия, клетница нещастница !
134
0
 
1
 
! Отговори
SS преди 2 години
Лека нощ на всички !
133
6
 
4
 
! Отговори
ДО 150 преди 2 години
Някой ще воюва за ,, православие", което не знае точно какво значи? Много изперкахте руските ***, айде не ходете толкова на църква, поне по три пъти на ден, не повече!
132
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошата новина от днес е че Луна напуска България! Защо бе
131
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 151 ! Все пак е нещо ! Защо мислите богатите започнаха да си правят бункери ? Тук ,ако го бях казал само преди 2-3 год на някой щяха да ме сметнат за луд ! Психологията на нашенеца е друга ! Той си мисли ,че всичко знае !
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей сега ще строят футболистите на фронта и който спечели мача, украина е негова. Бе вии тотално изтрещяхте верно.
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СС, ако си мислиш че 8 метра те спасяват. Е, зависи къде е вилата :) Досега да го беше построил за толкова време.
128
9
 
2
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
След Украйна следват Балканите! Русия ще си върне всички територии извоювани с православна кръв!! От Кримската война и до днес!! Не случайно Владимир Путин загатна на срещата си с Макрон, че Русия днес се взира в миналото и ще гради бъдещето си въз основа на това каво е постигнала в миналото!! Много скоро Балканските страни ще призовават гражданите си да напуснат... Балканите!!
127
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 2 години
Вземайте мерки овреме ! Не чакайте помощ от никого !
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брежнев,Хрушчов са украинци! Гогол е украинец, европейски шампион беше Динамо Киев, веднъж СССР стигна финал на Европейско и от 11 играча-9 бяха от Динамо Киев! Айде стига с тия глупости!
125
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
През 50-те год на миналия век на опасността от ядрена война се е гледало на нещо твърде реалистично ! В Англия масово са се правили укрития Хендерсън ! Сега какво точно представляват няма да ви кажа,че някой да не направят бизнес от това ! Исках да направя навремето подобно нещо на вилата,но жена ми (азиатката) го сметна за излишен разход ! Днес ме пита? Ако стане война какво правим ?
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
144. да не мислиш че хамериканчетата нямат фиксирани цели на територията. Най ме кефи за равнец. И от двете страни ще го целят с по 150 кт. Варна доколкото помня и тя попада в целите "казус бели"
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски обявил сряда за почивен ден. ахахаха думи нямам
122
0
 
0
 
! Отговори
До 141 преди 2 години
Ще изгубят много привърженици, ако ни ударят. Най-много да пуснат два-три обикновени самолети да но сплашат.
121
0
 
0
 
! Отговори
До сс преди 2 години
Точно за това не го мисли толкова много, в крайна сметка какво такова аз пищов знам да държа да му мислят другите
120
0
 
2
 
! Отговори
Перник преди 2 години
Румен Николов-Пашата все още управлява Държавата, явно държи Гешев с афери с про.ститутки !
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото не са малко. Щото сме плацдарм за развръщане. Щото сме с най близките летища извън пряката зона на конфликт. Щото оня ден летяха С-130 и няколко двойки Ф-чета. Ниско прелитане на свръхзвукова.