Бучковски: Шанс за решаване на спора с България до края на годината

В противен случай е голяма вероятността за гръцки сценарий
18 фев 2022 08:11, Елка Василева
65
Бучковски: Шанс за решаване на спора с България до края на годината
Снимка: архив, БГНЕС

Шансовете за решаване на спорните въпроси с България са до края на годината, смята бившият специален представител на Република Северна Македония за преговорите с България Владо Бучковски, уточнявайки, че ако и дотогава не се намери решение, и той престава да бъде оптимист и вероятността да се случи гръцкия сценарий е голяма.

Още по темата
В интервю за македонската телевизия Канал 5 той каза, че в края на 2020 година двете държави са били много близко до намиране на решение „Това беше преди Нова година 2021 г. Бяхме близки във възгледите си с либералната част на българското правителство. И тогава на масата беше планът 5+1. Мисля, че имаше сериозно приближаване до решението. Акцентът падна върху точки, които могат да се решат. Борисов тогава каза, че за него са важни две от исканията и че със Заев трябва да работят върху тях- тази за краткото и дългото име и около претенциите за македонското малцинство в България.  Енигма остана защото ентусиазмът ни утихна няколко месеца преди изборите в България. И спадна повече от наша страна, отколкото от тяхна. Сякаш чакахме, опасявайки се, че в предизборната кампания може да бъде употребен евентуалният договор. И за съжаление изпаднахме в ситуация, в която не вярвахме, че ще попаднем - осем месеца в България да няма правителство и така мина цялата 2021 година, без сериозен напредък и сега отново се върнахме в началото по отношение на пакета 5+1", каза Бучковски.

Това, което според бившия премиер на Република Северна Македония го радва е, че пътната карта всъщност е онова, което създадените от правителствата в двете държави работни групи в момента правят. Той е убеден, че в това отношение ще има успех. Бучковски цитира изследването на Алфа рисърч, според което новият подход в отношенията на България с Република Северна Македония се подкрепя от 31% от анкетираните, а 49% са за твърдите позиции в решаването на спора. Според него това е придвижване напред само за един месец на срещи и може да доведе до по-благоприятна атмосфера.

"За разлика от македонските медии, където на пръстите си мога да преброя тези, които дават гласност на анализи или статии с по-рационално мислене и търсене на компромис, в България ежедневно се дава думата на интелектуалци, които говорят за това, че страната трябва да смени подхода", твърди Бучковски.

Според него трябва да се даде възможност на съвместната историческа комисия да работи спокойно. Нейната работа не бива да бъде спирана, а да стане по-интензивна, поне по отношение на написаното в учебниците в двете държави. „За тези личности, за които са се договорили в историческата комисия, едно от нещата, които трябва да се направи, е час по-скоро да бъдат обявени формулировките, до които комисията е стигнала. Това са четири исторически личности, защото за цар Самуил има разбирателство само как да се чества взаимно", смята Бучковски.  

Според него важно е историческата комисия да се придържа към написаното в договора за приятелство между България и Република Северна Македония. „В договора никъде не пише, че под общата история се разбира българската история до 1945 година. Задача на политиците е да пояснят какво едните и другите разбират под обща история," каза Бучковски и допълни, че това, което се случи на 4 февруари на гроба на Гоце Делчев в църквата „Св.Спас", е крачка назад. „Хиляди полицаи, атмосфера сякаш ще се случи нещо и накрая когато полицията се оттегли,  се сблъскахме с това запалянковци да скъсат лентите от българските венци - това трябваше да бъде осъдено и от опозицията", каза той.

„Когато комисията спря да работи, това беше, когато Заев подаде оставка след ветото на Франция. Не е само българското вето, когато питате дали има пречка през разширяването. Половината видни дипломати от Брюксел ще ви каже, че България не е сама в тази игра. Нашите граници на толерантност са изчерпани, но ние нямаме друг път и трябва да намерим решение. И на България е ясно, че трябва да се намери начин до юни да се намери решение. Или ако не до юни, до края на годината, по време на чешкото председателство, е разумен срок. След това вече и аз ще бъда песимист и ще влезем в гръцкия сценарий на замразяване на спора дълги години," смята Бучковски.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без РСМ да изпълни договора от 2017 с България, няма шанс. Вето, дотогава.
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надайте се на гръцки сценарии, Българският е 50 годишен.
50
3
 
11
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
Не са добре край Вардаро.Секогаж кажуват,дека не само месечината е македонска,току и звездите на македонски нашепнуват. Ама от мене само едно сакам да им кажувам-албански треба да се учат.Горното го написах на един език,който според техните академичари бил ''посебен'' /отделен/и немал нищо ''заедничко''с булгарския.Сигурно и вие нищо не сте разбрали /не сте ''сфатили''/ Това е шега, разбира се.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като изтърваха влака за кандидатстване в ЕС,северомакетата сега чинно ще си чакат,пък ако трябва и още четвърт век,докато не вденат,както стана в спора им с Гърция.А за да вденат северомакетата понякога и четвърт век не стига..
48
1
 
7
 
! Отговори
Бучковски изломоти: преди 2 години
Шума ке ядам,комита ке ставам !!! Ой..ой...ой..аман от тия татари-окупатори...пак не ни пускат да развеем байряко с вентилатъро в Еурпската уния...
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овде ги гледаме албанските тв со македонски превод , така и сме запознаени со ,,успесите,, на блгарската комбе дипломатиа , кога отишле да носат пропагандни летоци во македонско школо. Без пред тоа да проверат дека името што го носи школото е на жртва од ПСВ , коа загинала поради вашите воиски. Малечки хитлерчиниа , Джамбаски ви е одличен претставник....
46
1
 
5
 
! Отговори
анаЛизатор преди 2 години
РСМ няма много време да се мотка. Ако Албания влезе преди нея,след това и тя може да поставя условия за влизане на античните Скопски историчари в Еуропската уния.
45
2
 
6
 
! Отговори
Извод: преди 2 години
РСМ е на практика почти превзета от албанците територия и е въпрос на малко време за да се превърне в Северно Косово.....и тогава ще им се стъжни!Защото в РСМ отдавна минаретата са повече от тези в Албания ,а след като допуснаха втори официален език албански,се сещаме какво ги чака! А и то си е напълно заслужено!
44
1
 
7
 
! Отговори
Илир Мета преди 2 години
Да влизат в правия път, че както им се канят шип търите: Со к = рци ке ви тепаме.Тоя прираст на населението им - ясно е кои имат по 7-8 дечиня. Не ке да са антички ;)Да гледат Косово и за размислят.
43
2
 
8
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
Хич, ама хич не ми дреме какво казали от РСМ, Пендаровски, Заев,Бучковски и някой друг ! Не ми пука! Имаш договор и поставени условия - изпълнявай! Иначе - няма ЕС. Да лаят и да скачат колкото си искат, тая работа така не става! Иначе казано - ВЕТО!
42
1
 
5
 
! Отговори
КОНСТАТАЦИЯ преди 2 години
Северомакедонските политици не са с европейско мислене - щели да правят железница до границата с България, да ремонтират пътища, да признават история/все голи обещания/. Тези неща нямат нищо общо дори с европейските ценности. А те ги поставят като условие. Тотално са объркани както те. И това братосване, приятелство, близки народи, са пълни глупости от комунизма. Трябва да има единствено прагматизъм!!!Изпълнение на договора или ВЕТО !!!!
41
2
 
7
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
РСМ и Албания вървят в пакет,но това не е справедливо и не е продуктивно.ЕС да започне да преговаря с Албания и толкова. Защо Албания да плаща сметката на едни хора,които удивиха света с невероятни и извънмерни лъжи и фалшификации? Зер ЕС не си спомня "античното минало" на Скопие? Спомня си го и затова сега наистина взема предвид нашата позиция. Как да им имаш доверие на тези хора,които най-сериозно твърдяха,че Ал. Македонски им е бил баща?Как да не се усъмниш в менталното здраве на нацията?
40
1
 
8
 
! Отговори
Даме Груев преди 2 години
Стига с тия зайци и мишоци.Имаме си наши проблеми за решаване.Баста!ВЕТО до дупка,докле им уврят античните кратуни!Мониторинг заради посегателствата към българите там, като прекрасна добавка към ветото! Неочаквано добра комбинация! И ще даде резултат!
39
2
 
5
 
! Отговори
Пешо Питанката преди 2 години
Зайо Байо го дадоха на вълците,да видим следващия заек кой ще е ...Бучковски ти ли си бре серсеминооо..???Слагай наколенките и се явявай в Изповедалнята в София :))) Другия вариант е да учиш албански :)))
38
1
 
6
 
! Отговори
Упсьььь... преди 2 години
ВИН ДИЗЕЛ е северомакедонец. Оказа се че истинското му име е ВАНЧЕ НАФТОВСКИ.
37
0
 
7
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
до Анонимен 42..... Защо "България търси талант", а " Р.С.Македония" не търси?- За да не се набутват, чакат БТВ да го открие, а те само да му намерят северомакедонските корени!
36
0
 
5
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 години
Календарът на маите не бил "календар", а похлупак от древна македонска тенджера под налягане
35
0
 
6
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
до Анонимен 42...Макрокосмос северомакедонския космос... простира се от Скопие до външните граници на Македонската Вселена.
34
0
 
7
 
! Отговори
SNN преди 2 години
По последни данни и Батман е северомакедонец, родом от Прилеп...
33
0
 
7
 
! Отговори
МАНУ преди 2 години
- Македонски археологичари откриха скелета на првиот македонец.Костите датират на 2,8 млн. години. Работи се по хипотезата, че е убит от стрела на бугарски-татар окупатор.