Скопие: Провокациите с България са сведени до минимум

РСМ очаква сътрудничество със София във всички области
21 мар 2022 17:37, Росен Стойчев
30
Скопие: Провокациите с България са сведени до минимум
Снимка: БГНЕС

Сътрудничеството с България се е подобрило, особено след идването на двете нови правителства и установяването на нов начин на комуникация. Когато има документ, приемлив и за двете страни, той ще бъде споделен с институциите и обществеността, обяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

"Винаги има хора, които искат да влошат отношенията, но македонското и българското правителство са против и смятат, че трябва да се осъществява сътрудничество във всички области и във всяка сфера", заяви Ковачевски

"С България установихме нов процес на разговори, нов начин на комуникация, който трябва да повиши доверието не само между министрите, но и между обществата като цяло. Сформирани са работни групи, които вече показват резултати, проведени са научни конференции между университети, заседават търговски камари, увеличени са транспортните квоти. Сътрудничеството се подобри в сравнение с предходния период.

Отношенията се подобриха, официалното ниво на комуникация се подобри и е на нивото на европейските ценности. Винаги има хора, които искат да влошат тези отношения, но ние и българското правителство сме против това. Трябва да си сътрудничим във всички области“, каза премиерът.

Още по темата
Той припомни, че България е помогнала за евакуацията на македонски граждани от Украйна.

Според Ковачевски именно руската агресия срещу Украйна е показала, че Европа трябва да бъде единна и силна и това първо трябва да се случи между съседните страни.

От своя страна вицепремиерът на РСМ по европейските въпроси Боян Маричич каза: "Когато прекратим всички разногласия с България, очакваме ЕС да започне преговори незабавно, без забавяне. Скорошното посещение на Жозеп Борел, наред с други неща, е било с цел и да се даде тласък на възобновяването на преговорите с България, каза Маричич в предаването "Сутрешен брифинг".

Коментирайки нивото на отношенията със София, той оцени, че вече са спокойни. Според Маричич новият подход е дал резултат и е довел до нормализиране на комуникацията. Той допълни, че диалог се осъществява на много нива.

Решението за провеждане на първите междуправителствени конференции и започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания по време на френското председателство на ЕС би било правилно и справедливо с много положителни ефекти за целия регион. Това мнение бе изразено при обсъждането на министъра на външните работи Буяр Османи с външните министри на страните-членки на Европейския съюз, организирано под егидата на министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас.

На срещата присъстваха и върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и заместник-председателят на ЕК Жозеп Борел и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Русия нападне България считайте че единственияте които ще ни се притекат на помощ са точно македноците от РСМ!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-накрая националистическия уклон в БГ ще бъде потушен. Не може да се караме за глупости с РСМ - най-близкия си съюзника в Европа!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският съюз няма нужда повече да се разширява.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдейки по вида здрависване това здрависване при Киро е Трошач на кости.Прекалено силното ръкостискане е знак за опит за сплашване и надмощие. На това не бива да отговаряме с мекушавост, а също да демонстрираме сила, но без да се впускаме в импровизирана канадска борба, защото може и да я изгубим.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Македония още е южна Югославия. Когато признаят че са България и Албания, тогава.
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС през крив макарон.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без юридически гаранции,че няма да продължават лъжат децата си, кои са какви са и какви са били техните деди, а тя са били българи. Включване на българите в Конституцията им ката държавотворен народ, всички българи които са убити и малтретиран само за това че са българи да бъдат реабилитирани! Последно очите на българския цар Борис първи ктитор изографисан в църквата на свети Наум в Охрид да бъдат възстановени, защото изр одите наричащи се македонци са ги изчегъртали.
19
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както се вижда края на Путин,така се вижда и края на Путинистите,така се вижда и края на спора между Македония и България.
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците не са никакви промити мозъци,както и Украинците.
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да така е има много хора,които искат Македония и България да не са в добри отношения и те са Путинистите в БГ и в МК.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Признахме ги за държава първи с цел да не ги засегнат войните в изкуствената Югославия, да се надяваме че са се осъзнали какви сръбски пионки са :))) Даже ги намразих, което е недопустимо, щото са българи с промити мозъци от хилавите сърбоманчета :)
15
6
 
15
 
! Отговори
Нагли македонци преди 2 години
В Скопие му се смеят на Петков.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За някои може да са северни , но за мен югозападни българи !
13
10
 
9
 
! Отговори
Ехооо преди 2 години
Г-н Петков имате по спешни работи за вършене! Не можете да позволите на руската посланимка да прави изказвания от името на Българския народ! Тя е нагла и поведението й е опасно за БЪЛГАРИЯ! Изпратете си я по живо по здраво обратно в Раша! За БЪЛГАРИЯ Е ОПАСНО ТЯ ДА Е ТУК!!!!
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КирЕ е тотална щета занимава се с всичко друго, но не и с хала на българите.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така да се чува, щото ги бех намразил македонците :) От наша страна имат приятел, обаче да не ни крадат историята, да си останат с Александър Велики и да замълчат :))
10
5
 
14
 
! Отговори
Започват преди 2 години
Да ни подготвят за пангара. Щом хамериканците казват, значи Левски, Ботев, Раковски, Яне, Гоце Делчев и стотици други, нямат никакво значение за нас българите. Това е незначително и за коалицията на Просто Кире. Каквото е било навремето, било. Каквото е обещал на задокеанските господарите си ще стане.
9
1
 
10
 
! Отговори
Изчезне преди 2 години
ли Сърбия веднага ще спрат с претенциите. Шиптърите ще поискат да си кръстят тяхната част Шиптаристан с турските парички. А квото остане(ако остане нещо) срочно ще се прекръкръсти на българи под напора на "вятъра на промяната". Това е истината за бившата югославска република с неразрешена съдба. Останалото са само политически циркаджилъци и демагогии.
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тоя Киро Просто , ще спре ли накрая да се занимава с тези?Какви пенсии и заплати имаме а храни .Да почва да управя тези неща не пато до Тирана.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо, мама, кой сега е шпионин и кой издава заповеди да си добричък с македонците, а? Кой скоро ще те накара да обясниш как те са най-прекрасните и ние сме лоши, че не даваме да влязат в ЕС? И как ще кажеш с обвинително посочване, че така не може и трябва веднага да ги прегърнем и целунем? Руските шпиони или американските господари?