Приятелска Сърбия: Капан за бягащите руснаци, противници на Путин

Опитват се да избягат от катастрофалните последици у дома
27 мар 2022 20:02, Нели Христова
196
Приятелска Сърбия: Капан за бягащите руснаци, противници на Путин
Снимка: БГНЕС

Когато свободата на словото става ограничена, а приятелите ѝ са вкарани в затвора и руската икономика се срива в дните, след като Владимир Путин нарежда нахлуването в Украйна, Марина си събира багажа и бяга от Москва. Но на повече от хиляда мили оттук, в новия си дом в Сърбия, 41-годишната бивша туристическа агентка се оказва неспособна да избяга от дългата ръка на руската пропаганда в Белград, където войната на Кремъл се радва на широка подкрепа.

"Някои местни жители ми казват, че подкрепят Русия, когато научат, че съм от Русия. Казват го, за да изразят подкрепата си, но се оказва, че тази подкрепа се простира до подкрепа на Путин, неговите действия и войната", разказва пред АФП Марина, която моли да не се съобщава фамилията ѝ.

В седмиците след инвазията Сърбия се превърна в убежище за много руснаци, които се надяват да избягат в чужбина, като страната осигурява един от малкото редовни маршрути за полети към Европа след масовите забрани на целия континент.

В продължение на векове Сърбия и Русия са обединени от дълбоки братски връзки благодарение на славянското и православното си наследство. И макар че сърбите посрещат руснаците с отворени обятия, това не минава без противоречия.

Като цяло руснаците, които се преселват в Сърбия, се опитват да избягат от катастрофалните последици у дома, предизвикани от нахлуването на Путин в Украйна.

Сърбия обаче остава отклонение в Европа, където голяма част от населението ѝ продължава да подкрепя самоопределящата се като „война на Путин срещу Запада“ в Украйна. Голяма част от подкрепата за Путин се корени в колективната омраза към НАТО, като спомените за бомбардировките на Алианса над страната през 90-те години на миналия век са все още свежи в съзнанието на много хора в Сърбия.

Гняв и отчаяние

В Белград по улиците излязоха стотици демонстранти, които приветстваха Путин и осъждаха НАТО, докато правителството се колебаеше между осъждането на войната в ООН и отказа да санкционира Москва у дома.

Според Марина, която казва, че разговорите със сръбски привърженици на Путин често предизвикват чувства, вариращи между ярост, отчаяние и срам, това води до случайни конфронтации.

"Изправяш се пред един човек, който е бомбардиран от руската пропаганда и всъщност вярва, че снимките на разрушените градове и мъртвите хора в Украйна са фалшиви", казва Марина. "И тази нагласа е толкова силна, че не вярвам, че мога да направя нещо, затова се отказвам и прекратявам разговора".

Няма официална справка за броя на руснаците, които са се отклонили към Сърбия - те могат да останат без виза за 30 дни - но групата в Telegram за новопристигналите вече наброява стотици. Сред темите за разговор в групата са съвети как да се справят с афекта от страна на сърбите, подкрепящи Путин.

ИТ специалистът Яков Боревич казва, че е избрал Белград заради "близостта на културата" с Русия и "манталитета", но се е сблъскал с някои прокремълски настроения на улицата, включително стенопис на Путин близо до новия му апартамент, на който на кирилица пише "Брат". Но Боревич казва, че донякъде е съпричастен с изблика на емоции в Сърбия, в който са оплетени и много от неговите съграждани руснаци, които често смесват патриотизма с подкрепата за Путин.

"Може би за населението на страната, за Сърбия, лицето на страната е лидерът и това се проявява като положителни чувства към Русия", казва Боревич.

"Не съм патриот"

За мнозина напускането на Русия е трудно решение - взето за няколко часа, докато опаковат малко вещи и оставят зад себе си приятели и близки.

"Баща ми каза, че вече не съм патриот и че трябва да остана и да допринеса за икономиката", казва Кирил, 31-годишен строителен инженер, който наскоро се премества в Белград. "Но аз напълно разбирах, че ако остана, всички данъци, които ще плащам, ще бъдат пряк принос към войната".

Дори и сега той остава несигурен дали ще остане в Сърбия или ще се върне у дома в Санкт Петербург.

Други се опасяват, че никога няма да се върнат на фона на продължаващите репресии на Путин срещу инакомислещите, докато новата желязна завеса затваря Русия от голяма част от света.

"Веднага щом дойдох тук, почувствах, че от раменете ми падна голяма тежест", казва Марина. "Сега съм ужасена от това, което се случва в Русия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да избягаш от режима и да се навреш точно в Сърбия... Нямам думи
83
9
 
19
 
! Отговори
до 87 преди 2 години
хахахаха сърбите имали по-висок стандарт ахахахахаха алоо ти бил ли си в Белград? А бил ли си на 50 км от Белград? Средната заплата в София е 1800лв чисти, в Белград е $600...аре прави математика.
82
5
 
32
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Цветан Василев що се крие в Сърбия Защото там е руска губерния и знае че не могат да го върнат без русия
81
2
 
8
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Не е нужно никой да живее. Там са световните природни ресурси просто. Да не мислиш, че ако беше пустош на някой щеше да му пука дали има територия или бе.
80
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сръбско-българската война започва на 14 ноември (2 ноември стар стил[2]) 1885 г., когато Сърбия, недоволна от осъщественото Съединение на Княжество България с Източна Румелия, обявява война на България.
79
3
 
9
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Да бе ББ се ...скъса се да се изказва, как всичко необходимо на Украйна като оръжие трябвало да се осигури. Били сме във война???? Той като егоист, ако е във войнас всичко и всеки, аз не съм
78
8
 
13
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Србе на врбе
77
13
 
14
 
! Отговори
до 45 преди 2 години
Имаш много здраве от нас по въпроса за това , че Украйна била най-голямата православна държава и т.н. Украйна е 50 % католическа и 50 % православна християнска и точно тази част населена от православни християни е подложена на страхотен геноцид още от 2008 г. Няма да напомням Божиите заповеди една от които - НЕ УБИВАЙ ! НЕ ПРАВИ НА ДРУГИТЕ ТОВА , КОЕТО НЕ ИСКАШ НА ТЕБ ДА ПРИЧИНЯТ! Някои хора само на книга са християни .
76
11
 
26
 
! Отговори
до Няма как преди 2 години
Тая необятна територия са 5 големи града. В Сибир и Арктика кой точно живее? На Путтлер родата ли? Съмнявам се. Има страшно много руснаци с добро образование, които видяха свят, видяха и лукса и удобствата на западния свят....не говоря за олигарсите и обкръжението им. Което отваря другата точка - къде точно са семействата на всички олигарсия и въобще хора с пари в Русия? В матушка или пръснати по цяла Западна Европа? Борят западните ценности с парите от руските суровини.
75
8
 
21
 
! Отговори
Македонец преди 2 години
Сите сърби са ибани у главу.
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да се прибирате в Карлуково. Вечерния час мина.
73
6
 
31
 
! Отговори
ама преди 2 години
Кой ви каза че Сърбия ни е приятелска държава Двуличници и нагаждачи от край време Преди бяха със САЩ сега с Русия
72
5
 
19
 
! Отговори
Друг преди 2 години
Като са такива привъженици на *** защо искат в евросъюза? Типично балканско двуличие.
71
23
 
17
 
! Отговори
Няма как преди 2 години
Русия просто да бъде изтрита или там просто да дойдат някакви други хора. То е все едно в САЩ да стане. Да го проумеят русофобите. Това е огромна територия от Земята. Там живеят хора, които не искат в болшинството си да се съобразяват с т. нар. западни ценности. Същото е в Китай, Индия, Африка и на много други места. САЩ и Европа са само малка 1/5част от света. Ценностите на САЩ просто не вървят в други държави, колкото и да им се иска. Това показаха войните наСАЩ.
70
14
 
22
 
! Отговори
Пристигащ преди 2 години
Току що се завръщам от Белград. Материалът е прекалено тенденциозен и манипулативен. За разлика от българските медии, сръбските подават всички гледни точки и твърдя, че дават възможност хората да са информирани обективно за конфликта такъв, какъвто е вече почти 10 години. И не е редно да се внушава, че всички сърби мислят еднакво. Те мислят различно и не е редно българите да бъдат третирани като стадо без глави на раменете си. Стига с това фили и фоби! Сърбия си пази националната икономика.
69
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 69 Няма русофоби. Има българи погнусени от русофилите. Русофилът е най-гнусна ***. Даже и децата му са го заплюли.
68
12
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Преговорите , вече ще се водят в Турция, и Руския и Украинския Елит - избягаха там, ХАХА-ХА-ХАААААААААА
67
19
 
24
 
! Отговори
До 70 преди 2 години
А вие путинофилите...да величаете едно комплексирано джудже...сте лишени изцяло от мозък. Бегом към ръсия, предатели!
66
23
 
15
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Да Украина е голяма страна, но не и държава. Едното е географско, а другото политическо понятие. Освен това, там православни са руснаците. Тези, които водят войната, привържениците на Полша са католици.
65
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофобите са хора, отвратени преди всичко от себе си. Ако мразиш някого, значи си комплексар.