Приятелска Сърбия: Капан за бягащите руснаци, противници на Путин

Опитват се да избягат от катастрофалните последици у дома
27 мар 2022 20:02, Нели Христова
196
Приятелска Сърбия: Капан за бягащите руснаци, противници на Путин
Снимка: БГНЕС

Когато свободата на словото става ограничена, а приятелите ѝ са вкарани в затвора и руската икономика се срива в дните, след като Владимир Путин нарежда нахлуването в Украйна, Марина си събира багажа и бяга от Москва. Но на повече от хиляда мили оттук, в новия си дом в Сърбия, 41-годишната бивша туристическа агентка се оказва неспособна да избяга от дългата ръка на руската пропаганда в Белград, където войната на Кремъл се радва на широка подкрепа.

"Някои местни жители ми казват, че подкрепят Русия, когато научат, че съм от Русия. Казват го, за да изразят подкрепата си, но се оказва, че тази подкрепа се простира до подкрепа на Путин, неговите действия и войната", разказва пред АФП Марина, която моли да не се съобщава фамилията ѝ.

В седмиците след инвазията Сърбия се превърна в убежище за много руснаци, които се надяват да избягат в чужбина, като страната осигурява един от малкото редовни маршрути за полети към Европа след масовите забрани на целия континент.

В продължение на векове Сърбия и Русия са обединени от дълбоки братски връзки благодарение на славянското и православното си наследство. И макар че сърбите посрещат руснаците с отворени обятия, това не минава без противоречия.

Като цяло руснаците, които се преселват в Сърбия, се опитват да избягат от катастрофалните последици у дома, предизвикани от нахлуването на Путин в Украйна.

Сърбия обаче остава отклонение в Европа, където голяма част от населението ѝ продължава да подкрепя самоопределящата се като „война на Путин срещу Запада“ в Украйна. Голяма част от подкрепата за Путин се корени в колективната омраза към НАТО, като спомените за бомбардировките на Алианса над страната през 90-те години на миналия век са все още свежи в съзнанието на много хора в Сърбия.

Гняв и отчаяние

В Белград по улиците излязоха стотици демонстранти, които приветстваха Путин и осъждаха НАТО, докато правителството се колебаеше между осъждането на войната в ООН и отказа да санкционира Москва у дома.

Според Марина, която казва, че разговорите със сръбски привърженици на Путин често предизвикват чувства, вариращи между ярост, отчаяние и срам, това води до случайни конфронтации.

"Изправяш се пред един човек, който е бомбардиран от руската пропаганда и всъщност вярва, че снимките на разрушените градове и мъртвите хора в Украйна са фалшиви", казва Марина. "И тази нагласа е толкова силна, че не вярвам, че мога да направя нещо, затова се отказвам и прекратявам разговора".

Няма официална справка за броя на руснаците, които са се отклонили към Сърбия - те могат да останат без виза за 30 дни - но групата в Telegram за новопристигналите вече наброява стотици. Сред темите за разговор в групата са съвети как да се справят с афекта от страна на сърбите, подкрепящи Путин.

ИТ специалистът Яков Боревич казва, че е избрал Белград заради "близостта на културата" с Русия и "манталитета", но се е сблъскал с някои прокремълски настроения на улицата, включително стенопис на Путин близо до новия му апартамент, на който на кирилица пише "Брат". Но Боревич казва, че донякъде е съпричастен с изблика на емоции в Сърбия, в който са оплетени и много от неговите съграждани руснаци, които често смесват патриотизма с подкрепата за Путин.

"Може би за населението на страната, за Сърбия, лицето на страната е лидерът и това се проявява като положителни чувства към Русия", казва Боревич.

"Не съм патриот"

За мнозина напускането на Русия е трудно решение - взето за няколко часа, докато опаковат малко вещи и оставят зад себе си приятели и близки.

"Баща ми каза, че вече не съм патриот и че трябва да остана и да допринеса за икономиката", казва Кирил, 31-годишен строителен инженер, който наскоро се премества в Белград. "Но аз напълно разбирах, че ако остана, всички данъци, които ще плащам, ще бъдат пряк принос към войната".

Дори и сега той остава несигурен дали ще остане в Сърбия или ще се върне у дома в Санкт Петербург.

Други се опасяват, че никога няма да се върнат на фона на продължаващите репресии на Путин срещу инакомислещите, докато новата желязна завеса затваря Русия от голяма част от света.

"Веднага щом дойдох тук, почувствах, че от раменете ми падна голяма тежест", казва Марина. "Сега съм ужасена от това, което се случва в Русия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
13
 
13
 
! Отговори
до STAR преди 2 години
Ти си абдолютен. В сайта на министертвото дори са изброени по именно войничетата. Укрите са убили Руски генерал колкото генерала Яков Резянчев който по телевизия RT коментираше собствената си смърт. Имат само 1 генерал загубен Русия и това беше още първата седмица на войната !
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ех лъжите ви са иистински лъжи с какви са пътувал и до сърбия кагато вздушни линии са закрити както и земните коя тоя балък да ви повярва
102
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека почувстват и сърбите как те с Нато окраднаха Македония от България в 1919 г. Така им се пада на сърбите за Косово.
101
2
 
2
 
! Отговори
филип ейджи преди 2 години
като България за белогвардейците!
100
15
 
10
 
! Отговори
Star преди 2 години
1351 са загубите на руснаците от офицерският им състав,в това число и над десетина генерала и главнокомандващи.Русия никога не е брояла убития солдат за загуба.По статистика над една трета от жертвите на ВСВ от съветска страна са били ненужни.В края на войната поради липса на личен състав и жива сила,са сменени всички висши и полеви офицери на фронта,а отзованите са били осъдени на смърт чрез разстрел.Някои направо на бойното поле на фронта.
99
7
 
1
 
! Отговори
Пак преди 2 години
Глупости...
98
5
 
17
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Знам, че сърбите бяха бомбени от американски бомби. Дали пропагандата или истинските бомби оставят по-голям отпечатък в съзнанието на човек?!
97
15
 
20
 
! Отговори
до 101 преди 2 години
Руското военно министерство се произнесе за 1351 убити. Това кеото говориш е пропагандата на Зеленски. Укрите няма как да знаят колко руски войски са убили. Напълно невъзможно е понеже губят територии и отстъпват.Няма как да преброят Руските трупове !
96
19
 
14
 
! Отговори
До 102 преди 2 години
Аз ще ти кажа. Неудачниците са неудоволетворени и търсят препитание в САЩ. Аз си живея в България. Но, ако трябва да бягам от война ще избягам в Русия. Та...повечето русофили, просто не намираме за нужно да напускаме България. Чувстваме се добре тук. Само хора, които не се чувстват добре бягат и то е нормално както теб да защитават новите си роднини. Разбра ли сега.
95
8
 
28
 
! Отговори
Star преди 2 години
Никога през живота си не съм влизал в Сърбия,и нямам намерение да го правя.Ако в чужбина срещна сърби ползвам единствено чист български,а ако не ме разберат може и други езици.Познавам сърби,работил съм с тях,и да знаете,много мразят бугарите.Мразят ни защото са нападнали беззащитна Българи в момент когато е нямало мъже между Сърбия и София,а после от 20 000 души,едва са се върнали по-малко и от полвината.Хем долни,хем страхливи.А колко са прости,лоши и безбожни ....пази Боже от ,,таки другови''
94
9
 
26
 
! Отговори
Нвзнайко преди 2 години
Абе, някой може ли да ми обясни защо русофилите не искат в Русия ? И въобще има ли някой да иска в Русия ? Да ми каже и защо .
93
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България при русофилите е същата работа,може часове наред да обясняваш че Путин води тази война,а русофилите рупат ли рупат и гледат някак си умно.
92
11
 
24
 
! Отговори
до 96 преди 2 години
Каква причина, бе льольо? След разпада на СССР колко войни водиха сърбите? Словения и Хърватска се отцепват - война и етническо прочистване. Босна се отцепва - война и етническо прочистване. Косово иска автономия - война и етническо прочистване. В Украйна какво стана? Мейдан - сваляне на про-руския корумпиран президент - зелени човечета анексират Крим, Донбас и Луганска обявяват незавизимост ахахахаха
91
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От сърбите подкрепящи Рассия няма нито един който би отишъл да живее там,всички бягат в джендърската Западна Европа.
90
7
 
22
 
! Отговори
до 95 преди 2 години
Какъв са тия глупости? Първо пишеш - сърбите имали по-добър стандарт от нашия. Изкарвам ти факти, че не е вярно това. 'Ама не си обравят ударените сгради, а и как да имат по-добър стандарт от нас като са били във война' - шизофрения малко? А я кажи защо НАТО ги избомби.
89
4
 
4
 
! Отговори
До 93 преди 2 години
Ами по този начин о руснаците са си намерили причина. Причина винаги ще си намериш, ако искаш. Въпросът е в манипулациите. Това било справедливо, а онова не било.
88
11
 
14
 
! Отговори
До 90 преди 2 години
Да, нямат висок стандарт, ама ти като ходил в Белград би трябвало да знаеш, че в центъра нарочно не възстановяват сгради, които са цивилни и ударени от НАТО. За спомен. Хей така. А и как да имат стандарт, като са били във война. Поражения от война трудно се възстановяват. Вкарайте и нас вамерикано-укранско - руската война и тук ще е така.
87
13
 
6
 
! Отговори
Ачката преди 2 години
Ако Баце беше останал,щеше да даде самолетите(старите) на укрите,и щеше да договори Ф-ки без пари срещу тях,а от Русия щяха да отворят кранчето,и щеше да им е издействано на братушките свободен въздушен коридор единствено за България,за което щяха да са ни много признателни.Също и сезона на Слънчака щеше да си е ОК.Тия новите се изпокараха и с ЕС,и с НАТО а да не говорим за руснаците.Никакви политици не са тия.
86
5
 
22
 
! Отговори
до 92 преди 2 години
Я кажи защо НАТО бомбардира Сърбия? За кеф ли?
85
16
 
15
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Какво коментирате сърбите. Сърбите са били бомбардирани от НАТО. Какво очаквате??? Все едно утре украинци да защитават Русия ли? Естествено, че сърбите ще са за Русия. Тя ги защитава. Бомбардира ги НАТО. Те отцепиха Косово. Те, промениха международното право. Пък сега, руснаците искали Крим. Едно и също.