Премиерът на РСМ: Скоро ще открием културен център в Благоевград

Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ от самото начало е наследник на Ванчо Михайлов
28 апр 2022 18:45, Елка Василева
44
Премиерът на РСМ: Скоро ще открием културен център в Благоевград
Снимка: архив, БГНЕС

„Напълно нормално е всяка държава, която има граждани, които се самоопределят както доминиращото население в тази държава, да открие културен център у нас, както ние открихме Културен център в София. Както България от много години има Културен център в Скопие. Това е една от много форми за приятелство, добросъседство и размяна на опит. Но в същото време не съм съгласен и съм много разочарован, че съседна България реши да нарече център на име "Ванчо (Иван) Михайлов", заяви премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

Още по темата
„За мен, а и за огромното мнозинство от гражданите, този човек се свързва с пряко сътрудничество с нацисткия и фашисткия режим. Той е крайно негативен лик, който нанесе огромни щети на македонския народ с ликвидирането на македонски революционери и съучастник на режим, участвал в депортирането в лагерите на смъртта на евреи от страната ни и това е непростимо злосторство“, каза още премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в парламента в отговор на депутатски въпрос, свързан с откриването на Културен център „Иван Михайлов” в Битоля, но които присъстваха висши български политици.

Ковачевски посочи, че не се е чувствал добре, когато е видял български държавни официални лица с македонски граждани, преди всичко от Битоля, да откриват Културен център с името на Иван Михайлов, но също така се е разстроил и когато восъчната му фигура е била поставена в музея на Ново село от Никола Груевски, а и когато е бил поставен и в Скопие.

„Не знам дали това са само негови снимки, но знам, че ВМРО-ДПМНЕ от самото си начало е наследник на Ванчо Михайлов. Лидер на ВМРО-ДПМНЕ през двадесетте години на миналия век и вие приемате това. Вижте снимките в Белия дворец (централата на ВМРО-ДПМНЕ - бел.ред. ), попитайте ветераните си и те ще ви кажат, че честват Ванчо Михайлов, каза Ковачевски, обръщайки се към депутатите от опозицията, от които дойде въпросът защо е разрешено откриването на културен център в Битоля на името на Иван (Ванчо) Михайлов по време на парламентарното заседание.

Димитър Ковачевски заяви, че директно ще информира българския премиер Кирил Петков, че смята да открие нов културен център в Благоевград, а името му ще бъде съгласувано с Института по история в Република Северна Македония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
5
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Лошо няма, г-н Ковачев .... стига този културен център да не проповядва пещерния сръбски и югославски македонизъм и сепаратизъм "а ла Омо -Илинден"!
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ние сме ги спасили, защото са си платили
16
8
 
0
 
! Отговори
Добре е преди 2 години
има тракийски; добружански; арменски; еврейски и какви ли не други. Няма по-толерантна държава от Р България и населението и!Напълно съм сериозен.
15
9
 
12
 
! Отговори
ОМО Илинден преди 2 години
ОМО Илинден победи !
14
18
 
19
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 2 години
Браво ! Поздравления ! От кога чакаме да се отвори наш Македонски Клуб в Благоевград , Сандански , Петрич , Гоце Делчев , Банско , Разлог ...
13
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макетата и сърбите що не спасиха евреите в Македония. Иван Михайлов спасява тия които се пишат българи а другите с еврейски имена и не искат да се пишат българи или се бият с Хитлер и няма как.
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лека полека ще влязат в релсите макетата, Ковачевски си е българин са разлика от сърбето им президент Стево, има малка надежда за тех :)))
11
11
 
16
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Поредната провокация. Вето до дупка.
10
0
 
5
 
! Отговори
Кутев преди 2 години
Къде Видин, къде Пирин, все е маке
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8: Имаш предвид сърбеещите се макета?
8
9
 
6
 
! Отговори
Вьй преди 2 години
Това някакъв вид отмъщение ли е към Благоевград, като знаем центърът в София? Много грубо
7
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам по-голяма 36 годишна история от БЮРМ . :-)
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отпред ще сложим плоча как бюрмците са етиопско племе домъкнало се от Африка през 20-ти век и присоило си българската история и помогнало на Хитлер да избие милиони евреи..
5
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция взима Кърджали, Македония взима пиринска македония и сме готови. Няма НАТо, няма МАТО
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там всичко ще е написано на езика, на който е говорил Александър Македонски!!! Демек - на диалекта на баба ми от Врачанско! Доволен Съм!
3
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както искат да го кръстят и каквото искат да откриват. Няма значение. Ще им дадат там някаква сграда да стои празна и хваща паяжини. Щото не е ясно каква култура ще сложи там народ дето няма такава, а пък кой ще иде там е още по-неясно в България. В София културния им център стои празен от години. Има 2 книжки. Едната е конституцията, другата е някаква "история" и 20 снимки на мустакати безисвестни мъже, дето може да са от което си избереш село.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там Кирчу ще учи Български, че с тия 300 думички, дето само знае...
1
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам нищо против! И да се казва Културен център на Българска Македония!