От Скопие: Българите в Конституцията, ако това са всички български искания

Опозицията иска гаранции с това да приключат всички отворени въпроси
4 май 2022 08:14, Елка Василева
139
От Скопие: Българите в Конституцията, ако това са всички български искания
Снимка: архив, БГНЕС

ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи вписването на българите в Конституцията, докато не получи гаранция чрез резолюция на българския парламент, че с това приключват всички искания на България към Република Северна Македония, каза в интервю за македонската телевизия СИТЕЛ председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски.

Още по темата
Според него има три варианта за развитие на спора с България - вдигане на ветото и старт на преговори преди началото на преговорите на Република Северна Македония с ЕС, вдигане на ветото и преместване на спорните въпроси в преговорната рамка, или ветото от страна на България да остане. "Кое е общото между тези три варианта? Няма да почнат преговорите. ВМРО-ДПМНЕ може да подкрепи българите да бъдат включени в Конституцията само при условие че получим гаранции, гласувани от българския парламент, че с включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония завършват всички отворени въпроси между двете страни. И от този момент нататък до влизането ни в ЕС България никога няма да (поставя нови искания към) Република Северна Македония. Резолюция на българския парламент. Докато не получим такива гаранции, ВМРО-ДПМНЕ не само няма да подкрепи, но и активно ще се противопостави на този процес във всички институции", каза Мицкоски.

Лидерът на опозиционната партия коментира и отказа на премиера Ковачевски да се срещне с него, за да обсъдят дата за предсрочни избори, и уточни, че в сряда Изпълнителния комитет на партията ще обсъди стъпките, които ще предприемат след 10 май (датата, до която ще очаква отговор от Ковачевски). Той заяви, че ще бъде обсъдена активна блокада институционална блокада и активна блокада на македонския парламент "с изключение на онези закони, които означават по-високи заплати за гражданите", но не чрез напускане на парламента, а чрез свръхактивност.

„Помолих за социална подкрепа – партийна и безпартийна. От това, което чуваме от гражданите, имам впечатлението, че тази подкрепа расте експоненциално от ден на ден", каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
6
 
! Отговори
111 преди 2 години
И като толков ани мразят защо университетите ни са пълни с македонци? Ами да си хдоят да учат там, защо се бутат тук??
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 100 пъти един това казал нещо А в БГ от един път може да ти се случи.Но в това не проблема.Проблема е че нашите политици блокират Македония и при това без да знаят защо.След това измислиха защо и променяха това няколко пъти.На края стигнаха до заключение,че трябва те да си променят конституцията.Не може да си правиш изводите за нацията от един човек.Французите над 90% не ни харесват и не само ,а сме в съюз с тях.Отиди във Франция един път и кажи им че си Българин.
76
2
 
8
 
! Отговори
D преди 2 години
Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, македонец!!!!Никога в ЕС!
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ще влязат в ЕС единствено, ако се откажат от измислената им история от сърбите, друг вариант нема :)))Цар Самуил е един от най-силните царе на България, ама те си го присвоиха като македонски цар, което е смешно :)))
74
2
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Този пак поставя условия! - ние да не сме Гърция, че да изтъргуват членството си..Превърнаха политиката в пазар, в смешка..Що за отношение има този към българите там? Какво разбира под "българите да бъдат включени в Конституцията"? - не виждам никъде да се споменава, че вместо "македонци" трябва да се напише "българи" - доколкото македонци няма! Че не трябва българите да се самоопределят, а автоматично всички коренни граждани там да се определят като "българи"..Няма такива работи, разбира се.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спорих с един мънкедонец преди време на исторически теми, чак ми донесе тяхна енциклопедия да ми показва каква била истината. обръщаме тази 'енциклопедия', отзад: печатано в белград. тоз почервеня, посиня, после се позасмя и каза, че не било важно. от 7 години е женен за българка, завърши археология и само се подсмихва, като си чуе сънародниците да говорят за история. само че такива прогледнали са като войниците на самуил - 1 на 100, и то ссамо с едно око
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ти може си ходил над 100 пъти, ама при приятели във вардарско. и аз съм ходил над 100 пъти, и то в продължение на дълги години. единият път бях с тяхна кола под наем и в пробищип (което е на изток и следва да е пробългарско), един ми каза: 'що бараш тука, каот си бугарин, оди си во бугарско'. абсолютно непровокорано. извинявай, ама никой българин няма да каже на северомакедонец същото, твърде простакешко и грубо е. хич не ми ги хвали, знам ги до болка тези щгославски при*мати
71
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Македония няма Сърбизация.Избийте си го от главата.Това е пропаганда и лъжа.Както няма Българизация,така няма и Сърбизация.Там има Европеизация и Американизация.Там са над 90% за ЕС.Да харесват Сърбия,но за това си има основателна причина за последните няколко години.Ваксинираха го безплатно,дариха им ваксини,дадоха им олио,и още.много други добросъседски примери в последните две години.Докаъо нашите политици правиха точно обратното.
70
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо лъжеш за възпитанието на Македонците.Аз съм ходил над 100 пъти там.Там не възпитават децата както тук ,да се плащат от съседите и да мразят всички съседи.Напротив,те са по-Европеизирани от нас.В учебниците може да пише някои не-верни неща според нас,но семействата им са различни.Какво като у нас учебниците са без омраза или грешки,като родителите плашат децата с всички съседи.Деца на пл 10-12 години мразят всички(Турци,Гърци,Македонци,Румънци)
69
1
 
0
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Българите от македонско ще ни се качат на главата. Ако не предприемем обрадни на сърбизацията действия, ще ни изядат главата и даже може да направят всичко, за да ни изхвърлят от там от където им подаваме ръка. Преди да има стратегия за връщането на българското самосъзнание - НИКАКЪВ ФАНДЪК, само Фандъкова може да им подарим, че и без това файда от нея никаква.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са изпитвали нещо това не е омраза,а по-скоро съжаление.Това е било отдавна през комунизма.Причините са няколко: Там са свободни,тук е било потисничество.Там са били богати ,тук бедни.А омраза никога не е имало.След влизането ни в ЕС възприятието се променя,защото се получава обратното.Но когато си на заплата няма как да приемеш моите думи.
67
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макета има преди 1945 година.Това е нашия проблем.Налагането на Македонската Нация започва още преди 1878 година.Когато започва и създаването на Българското съзнание на народа или по-скоро възвръщането.През 1945 година получават това за което се борят.Не лъжете хората.Както тук е имало влияние и там е имало.Има записи ,което доказват това.Хора родени преди 1878 година са записани в черно-бели и говорят по тези въпроси.Няма как от 1945 изведнъж да станат Македонци.
66
2
 
3
 
! Отговори
нтьаоэ преди 2 години
До Анонимен .....Не напротив те не са срещу България и не мразят Българи...... Напротив, към БГ и българите изпитваха и изпитват омраза, презрение и погнуса. И това няма да се промени, доколкото не се премахнат предпоставките за възпитаване в този дух на поколения македонци. Това доброволно няма да стане, ако ли не - май...а им; така и така ни ненавиждат - по-добре да не е с нашето любезно съдействие.
65
1
 
3
 
! Отговори
ако мине номера преди 2 години
Управляващите на СМ и тези от ЕС се изказват сякаш България е кандидат за ЕС, а не СМ. Вписване в конституцията на българите като държавотворен народ/не като малцинство-има разлика/, премахване на езика на омразата и признаване на историята /цар Самуил е наречен ***, не македоноубиец от тогавашните летописци/.
64
2
 
7
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 2 години
Сериозно ли? Само това условие. Да няма те други условия. Сладури ненагледни с "държава" по-млада от щатите. Шамар.
63
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не напротив те не са срещу България и не мразят Българи.Нашите политици успяха да ги ядосат с основна помощ на ВМРО,ГЕРБ и БСП.Македонците не са изпитвали омраза към Българи,не и до ветото.Ветото беше наложено от трите партии след като въведоха декларация в парламента,която беше в противоречие с договора.Даже и конституцията ще променят стига нашите да не измислят нещо друго.Защото първо не се знаеше причината за ветото,след това имаше една причина и сега имаме някаква нова,която ще стане.
62
2
 
7
 
! Отговори
Никакви такива преди 2 години
Първо изчистване на всички спорни въпроси(Те са записани в нашите искания,Вие си ги знаете много добре) и едва тогава стартиране на преговори за влизане в ЕС!
61
2
 
9
 
! Отговори
Ако ги пуснем преди 2 години
без отстъпки от тяхна страна идеята за българщина отива в небитието. Да, на академично ниво нещата ще са ясни, извори, документи, находки и т.; становището на световната историография не е под въпрос. ЗА-СЕ-ГА! Едва ли това ще продължи дълго - до няколко години ще се създадат "трудове", "проучвания", публикации от лобитата на тези държави; ще се разцъка насам - натам някой и друг милион и ...... историята на БГ отиват в небитието.
60
12
 
4
 
! Отговори
Очевидно преди 2 години
Каквото и да направят македонците...каквито и решения да вземат....щом удовлетворят някое наше искане....Веднага ще издигнем ново искане. Докато Путин не ни разреши,ние като горд и независим народ, няма да вдигнем ветото. Радев,Копейкин,Нинова,Тиквата,Каракачанката,Трифонов,Доган.....кой от тях не е бил *** на путин? Целият ни т.наречен " елит" е прогнил от руска вакса. Моисей 40 г. обикалял в пустинята докато измре робското мислене....останаха ни още 7 години ....
59
3
 
4
 
! Отговори
сс преди 2 години
Не комшо... с това ПОЧВАТ