Турски самолети провокираха Гърция, прелитайки до база на САЩ

Може да е заради несъгласието с влизането на Швеция и Финландия в НАТО
21 май 2022 09:03, Елка Василева
117
Турски самолети провокираха Гърция, прелитайки до база на САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Два турски бойни самолета навлязоха в гръцкото въздушно пространство и прелетяха близо до военновъздушна база на САЩ при инцидент, който гръцки представители определиха като нарушение на националния суверенитет на страната, предаде ДПА.

Още по темата
Двата самолета са достигнали на 2,5 км от град Александруполис. Външното министерство на страната определи случилото се като "безпрецедентно нарушение на националния суверенитет" и "явна ескалация на турските провокации".

Турски бомбардировачи нарушаваха гръцкото въздушно пространство почти всеки ден, често прелитайки над населени райони, но досега не бяха приближавали града, където се намира военна база на САЩ, в която има техника, която може да бъде изпратена в Украйна до часове.

Прелитането на самолетите подкопава единството и приоритетите на НАТО и е явна заплаха за ЕС, защото Александруполис е важен транспортен център за съюзниците, добави гръцкото външно министерство, визирайки общите усилия за подпомагане на Украйна по време на водената от Русия война срещу нея.

Атина е изразила протест срещу прелитанията пред турския посланик и е уведомила ЕС, НАТО и ООН.

Има спекулации, че това може да е израз на турските възражения срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО - нещо, което Анкара е заявявала, че е готова да възпрепятства, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
7
 
6
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До ЯRстребител Не всичко написано в Гугъла е вярно, но ти явно само от там черпиш "историческите си факти" и ги считаш за истина. Ние българите нямаме нищо общо с турците. А ти,който се имаш за турчин си такъв само в мисленето си,защото при едно ДНК изследване ще лъсне истината, но не ти стиска да го направиш, защото ще останеш доста разочарован и объркан от произхода си. Пра,пра,пра,пра дядо ти е бил я Иван, я Георги или друг българин продал християнската си вяра и приел исляма. Вие сте позор.
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туркофили и русофили са една и съща изммет. Дайте им оръжие да се изтрепят взиамно, че нормалните българи да си живеем спокойни.
69
4
 
6
 
! Отговори
ЯRстребител преди 1 година
До Горд Българин---"...As invasions of the Balkan Peninsula from the north continued intermittently over the next four centuries, the Turkic element in the Bulgarians ethnic makeup was reinforced by strains derived from the Pechenegs, Kipchaks, and Cumansall Turkic peoples...."--- Should I continiue, my Proud Bulgarian friend?!
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам пишете за Възродителния. Днес всички турци изгонени на времето могат да се върнат в Бг и да си живеят тук с турските имена. Щом не го правят, значи се чувстват по-добре там, където са ги пратили. Ако някой предпочита да бяха останали в Бг, значи предпочита на тези хора в момента да им е по-зле тук, отколкото да се чувстват по-добре в Турция т.е. на този човек не му пука какво искат тези хора, а иска да постигне някакви собствени неизвестни желания т.е. е егоист най-малкото
67
7
 
7
 
! Отговори
ЯRстребител преди 1 година
До Горд Българин--"The Bulgars (also Bulghars, Bulgari, Bolgars, Bolghars, Bolgari,[1] Proto-Bulgarians[2]) were Turkic semi-nomadic warrior tribes that flourished in the PonticCaspian steppe and the Volga region during the 7th century." -- Source - the world academia.
66
1
 
6
 
! Отговори
do 75 преди 1 година
Циба , куче на Алахата
65
6
 
6
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До ЯRстребител Точно обратното е невежество, съчетано с наглост и резулатът е "турчин". Днешните турци, дето най-мразите българите сте всъщност жалки българи отрекли се от християнството и приели исляма на османските нашественици. Като се имате за турци, защо не си направите едно ДНК изследване да видите какви "турци" сте? Да не останеш разочароват какви сте? Аспарух няма нищо общо с вас колкото и да ти се иска.
64
6
 
6
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До ЯRстребител Ти си по голям фантазьор отколкото те мислех. Надмина всичките ми очаквания. А за баба Ванга нищо не съм казал, нито за атонския манастир, но на теб явно гласовете ти го говорят. Да не страдаш от раздвоение на личността? Не си блъскай главата толкова силно в земята още от 5 часа сутринта, защото последиците от това вече си личат. Явно ти се е отразило в негативна посока.
63
10
 
10
 
! Отговори
ЯRстребител преди 1 година
До Горд Българин--Невежество, съчетано с наглост и резулатът е "българин". Днешните българи, дето най-мразите турците и македонците сте всъщност калпава смесица между местните македонски племена и Аспаруховите турци, или "тюрки", както ти харесва. Но, като ви казвам, че 90% от историята ви е лъжа, 9% измислица и 1% съмнителна истина, се сърдите. Защо? Ами защото сте невежи и тъппи като на слону газзоо, но манията ви за величие и уникалност е ... уникална по рода си. Бетер и от македонската.
62
8
 
13
 
! Отговори
до ЯСТРЕБИТЕЛ преди 1 година
Аркадаш.хайде моля ти се ,не се излагай!Да ми хвалиш точно турския манталитет ,хайде няма нужда, 100 години сте след модерната цивилизация!Ето един аргумент-турските гастербайтери работят във ФРГ от 60 години,а като погледнеш турските квартали в немските градове -олееее ужас,говорите си турски,децата с турски имена,жените с шалвари и забрадки ориенталски манталитет в германия.Много сте напред няма що ,ха ха ха ха
61
9
 
9
 
! Отговори
ЯRстребител преди 1 година
До Горд Българин--Не знам какво и измрънкала на баба ти вангата по този въпрос, нито знам какво и измърморил дядо ти Ванго от Атомния манастир, но едно нещо го запомни, по-добре си го запиши - 2040 година няма гърчолякистан, няма булгарристаан. Да не се гътнев още 15-20 години та да видиш със собствените си зъркелли. Един въпрос - на какъв език са говорили Аспаруховите булгари? Или по-точен ще е въпросът - от коя езикова група е бил говоримият език на Аспаруховите буллгари?
60
6
 
3
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Хан Аспарух бил турк ??? Ха ха ха. Това имама ли ти го каза?
59
6
 
7
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До ЯRстребител И от кого чакате турция да ви освободи? От българите в България ли? Че то ние българите си живеем в нашата Родина България. Вие щом се имате за турци, какво правите тук? Щом сте турци имате си държава турция и като не ви харесва тук си заминавате в държавата. Няма как турци да живеят в чужда за тях държава и да искат да бъдат освободени, от кого от коренното население на държавата ли? Нагли сте и за наглостта ще си платите.
58
4
 
4
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До ЯRстребител Ами ще има да почакате докато самата турция бъде разпадната, а това го има заложено в плановете на САЩ. Те не случайно започнаха да въоръжават кюрдите от изток. Като се има предвид, че и гърците здраво се въоръжават и дори Ердоган го каза преди няколко дена това ми се струва, че се готви нещо на два фронта и от изток и от запад. С две думи варят жабата на бавен огън без тя да се усеща. Следващата патаклама ще е при вас, а вие си чакайте някой да ви освобождава.
57
7
 
3
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААТи си поредния "умник" с празна глава. Я ми кажи през 681 години турция изобщо съществувала ли е ? За празната ти глава това е въпрос с повишена трудност.
56
0
 
1
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Изтървали са завоя, какво толкова?
55
2
 
5
 
! Отговори
До58 преди 1 година
И ще добавя, че винаги ще развява е българския и руския флаг на Шипка
54
4
 
5
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА "Миналата година , САЩ изпратиха Самолетоносач, и като наближи Босфора от водата изплуваха- 3 броя Руски Ядрени Подводници, Самолетоносача на САЩ с Пълна Газ зави в Обратна Посока" ДА ТАКА Е, НО СЕГА НА РУСНАЦИТЕ ЛИ СЕ НАДЯВАТЕ ДА ВИ ОПАЗЯТ? ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ХВЪРЛЕНИ НА КУЧЕТАТА И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ ЩЕ ВИ ПОДПУКАТ, ЗАЩОТО СТЕ ПРЕДАТЕЛИ. ДО СКОРО БЯХТЕ КУЧЕ НА КАИШКА НА САЩ, А ДНЕС СТЕ ПАК НА КАИШКА САМО, ЧЕ НА РУСИЯ. ТОВА ПОВОД ЗА ГОРДОСТ ЛИ Е ? СМЕШНИЦИ СТЕ ВИЕ.
53
4
 
10
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Безпрецедентно са геноцида над арменците, над българите и гърците в мала азия и беломордка Трския.. Безпрецедентно жестоки са кланетата след априлското въстание. Безпрецедентно са данъците с отнемане на деца. Безпрецедентно за жестокостите при пробва ето на народите във великата ви дивашка отоманскс империя. А изселването е отговор на провокативна предателски дейност в полза нсТурция. Но един ден Турците ще си платят цената.
52
2
 
5
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До Анонимен Не се притеснявай за нас, ние сме спокойни. туркистан ще има АЕЦ благодарение на Русия, а атомна бомба когато пръднэ гущера. Ако си мислиш, че великите сили ще ви позволят да имате атомно оръжие значи си голям фантазьор. Те точно това си мислят как да ви дадат такова оръжие, че не ви виждат колко сте хлъзгави. Няма да искат още една държава с такова оръжие, за да се чудят после как да я укротяват и нея. Не станаха ли повече от необходимото ядрените държави, че и на вас да позволят?