Гърция: България осигурява достатъчно жито, няма да има липса

В страната имало достатъчно запаси на олио за следващите 5 месеца
18 юни 2022 13:04, Елка Василева
20
Гърция: България осигурява достатъчно жито, няма да има липса
Снимка: архив, БГНЕС

България осигурява достатъчно жито за Гърция и не се очаква липса на вътрешния пазар, подчерта министърът на аграрното развитие и храните Йоргос Георгандас.

Гръцките фермери ще получат дотации и от Европейския съюз.

Още по темата
България е най-големият вносител на жито в Гърция и няма опасност за недостиг на пазара, съобщи министър Георгандас, цитиран от БНР.

Малки количества се внасят и от други страни. Пазарът на жито е обезпечен и от добрата реколта на местните производители.

В интервю пред гръцка медия той успокои населението, че в страната има достатъчно запаси на олио за следващите пет месеца и това е довело до падане на цената на продукта.

Под натиск на фермерите е намалена цената на горивата за тях с 15 евроцента. Обмисля се и промяна в ДДС за торове и фуражи.

Министър Георгандас съобщи, че Европейският съюз отпуска 100 милиона евро в помощ на аграрния сектор в страните членки, като тези средства в Гърция ще отидат директно към животновъдите и земеделските стопани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: износолиожитоГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Златна земя имаме - пазете я и я обичайте за да ни отвръща със същото и тя.
11
0
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Това е основата на търговията в цял свят. Изнася се / продава се което се търси. В България има и качествено и брашно и хляб...ама си имат цена , както навсякъде другаде. А когато се търси / купува най- евтиното...то е и с най- лошото качество.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние произвеждаме 5-6 пъти повече жито, отколкото ни трябва. България е износител и на жито и на олио.
9
26
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Гърците бе случайно често изписват на израелското си знаме "ХАЛАС". Винаги са живели на наш гръб и наша Тракийска земя! Трябва да се спре износът на жито за Гърция и Турция. На сърбите обаче винаги ще помогнем .
8
1
 
22
 
! Отговори
mn преди 1 година
По принцип за такива неща е хубаво да се разива регионална търговия. Предпочитам за Гърция да изнасяме, отколкото за Великобритания например.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И българското не е радиоактивно
6
10
 
5
 
! Отговори
hoho преди 1 година
олеле.. производители искали да работят на максимална печалба и да изнасят... колко неморално. Друго си е соца и всички да са наравно бедни
5
2
 
21
 
! Отговори
Прав си преди 1 година
До Стандартна Практика И аз се чудя, че още има някой, дето не знае. Брашно от нормално жито в магазина няма, всичко е от фураж.
4
3
 
44
 
! Отговори
Стандартна Практика преди 1 година
Качественото българско жито СЕ ПРОДАВА на Запад в платежноспособните страни а в България се внася третокачествено евтино зърно за местните хлебопроизводители. ТАКА Е ОТ ГОДИНИ. Работя на пристанище Варна. Свидетел съм на това всяка година .... Изнасят се огромни количества българско жито ... А сега и гърците ви го казват. Същия отговор ще имате и от Германия.. Италия ... Белгия... Тук ядеМ гговвна. НЕ ГО ЛИ ЗНАЕХТЕ ?
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние нямаме.Не знам дали знаете.Киро последно това каза.Бил отделил 1 милиард да купи и не намерил като патите за житото стоят.Вижте в старите новини отпреди месец.Защо продаваме нашето?Сега радиоактивно ли ще купуваме?
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така трябва...да си помагаме и да сме единни на Балканите!!!
1
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добруджа майка, плодородна земя е :)