Пендаровски към БПЦ: Кои сте вие, че да размислите за името на църквата ни?

Това било безобразие според президента на РС Македония
22 юни 2022 08:29, Елка Василева
92
Пендаровски към БПЦ: Кои сте вие, че да размислите за името на църквата ни?
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Стево Пендаровски смята, че има координирана държавна политика между българските власти и Българската православна църква (БПЦ).

Още по темата
"Безобразието отива дотам, че от БПЦ казват, че признават църквата в Северна Македония, а за името й ще размислят в следващия период. Кои сте вие да размисляте?", попита президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия "24"  във връзка с решението на Синода на БПЦ да "вдигне схизмата и да влезе в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония.”

На 8 юни Гръцката православна църква също вдигна схизмата над православната църква в Северна Македония, наричайки я Охридска архиепископия, като същевременно Синодът на Атинската архиепископия изрази сериозна загриженост преди всичко относно използването на името "Македонска православна църква" в писмото на Сръбската патриаршия, "тъй като това навлиза във вътрешните работи на Гръцката църква, която също има зона под своя юрисдикция, наречена "Македония".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
26
 
! Отговори
Наглите преди 1 година
Крадецът има претенции - "моето условие е да ме поканите на европейската софра, без да връщам това, което съм ви откраднал... и да мога да ви псувам, без да ми правите забележки"! И 100-годишно вето им е малко на наглите, лъжливи крадци!
54
1
 
19
 
! Отговори
до 56 преди 1 година
Е, като не искате нищо общо с нас, няма да сте с нас и в ЕС. Ясно и точно! А иначе си признаваш, че сте измислени?!
53
1
 
21
 
! Отговори
Пендаровски, преди 1 година
Като питаш кои сме ние - ние сме българи. А вие кои сте? Още от малка съм запомнила диалекта, на който говореше баба ми. Тя говореше на същия диалект, на който говорите вие и това е вашият официален език. Тогава, кои сте вие?
52
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, то е същото. Няма как да има Македонска Православна Църква, защото Македония е област в Гърция. Православието сме го получили от Гърция. Цар Борис покръства България, като праща Климент в Охрид. Така, че са прави в името Охридска. Просто северно македонската история не може да издържи на собствените измислици, които са най-вече политически и вкарват църквата в този материален конфликт. Като Украйна са. Когато нямаш идентичност и измисляш история, лъжата не може да устои.
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох майко мила,а вашето вмро и всички останали изобщо не са продажници. Вас кой ви управлява: сърби и албанци!
50
2
 
12
 
! Отговори
Що е маке все е лайн преди 1 година
Кои сме ние ли? Спомни си кой призна независимостта на тая дупка първи. Ако я нямаше България до сега сърбите да са приключили с вас.
49
0
 
9
 
! Отговори
ЕХА преди 1 година
СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕШ
48
1
 
13
 
! Отговори
ами преди 1 година
Исканията на Гърция и България към РСМ откъм история са идентични-да престанат да присвояват чужда история.Нооо притеснителното тук е друго-срещу гърците някак не им стиска да говорят,приемат техни искания,колкото и да не им харесва,защото ЗНАЯТ че "батковците"винаги са зад гърците,особено когато срещу тях са от Ю-Я група.Скачат срещу предложенията на БГ,защото са сигурни,че същите тези "батковци" не ни бръснат за стотинка-нещото което сами си извоювахме от 2007 г.,да бъдем бездушни и "JES SIR"
47
1
 
15
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Гърците им смениха името на цялата държава, паметници, летища и прочие но тоя скача на българите че не приели името на църквичката им. Леле какъв смях са тея. ; D
46
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да сме измислени и може да сме ***,но не сме Българи.Ха сега какво че кажеш.Не искаме да имаме общо с нацистите от Българското ВМРО и Путинистите от Възраждане,да не говорим за различните форми на продажници от ИТН и ГЕРБ.Та вас Ви управлява ДПС.Не искаме общо с вас.
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измислени ***, вас изобщо не трябва да ви има на картата. И условия поставят,кои сте вие , бе? Измислените окраинци докъде я докараха, същите като тях сте. Изменят и история и езици само исамо да докажете,че сте нещо,ама сте едно големо НИЩО.
44
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това,че някой управлявал Охрид,не означава,че автоматично е негов.Охрид е освен под Българско е бил и под Албанско,Сърбско,Гърцко и Османско владичество.Да населението се самопределяло различно,включително и Българско.Но настоящето говори нещо друго.Там живеят Македонци.Българите там са под 2%
43
0
 
8
 
! Отговори
L. преди 1 година
БПЦ е много повече от някаква територия, дето се е помислила за нещо. Дори не следва да се обръща и внимание, както и ще се случи доколкото ги познавам.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генерично общо с Охридската Архипеископия имат само местното население в Охрид.Ти лично нямаш нищо общо с тях.А даже говориш и за някаква общност.Това кой управлявал не е от никакво значение.Да било е България,но тези от Охрида са си от Охрид.Да не говорим,че ти по-скоро имаш медитерански гени.Говориш,че тези хора имат генетично общо с теб.Не ставай смешен.
41
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти нямаш общо с тези държави,които ги споменаваш.Бълхарите в настоящето нямат генерично общо с хирата създали първата и втората Българска държава.Товите гени са смесица между медитерански гени,славаянски и тракисйски.Имаш само геогравски онщо с двете държави за които говориш.Същото важи и за Македонците.Те имат географски общо с Антична Македония.Не ставай смешен като Македонците.Хан Аспарух няма нищо общо генетично.Както и Асеновци.
40
1
 
11
 
! Отговори
Кои сме ние ли? преди 1 година
Ние сме правоприемниците на Охридската Архиепископия,онези на които Василий 2 *** отне Патриаршията и я понижи в ранг на Архиепископия.Онези същите,на които Виазнтийският Император Андроник 2(1282-1328) подари плащениа с надпис - "Пастирю на българите, спомни си при жертвоприношенията за владетеля Андроник Палеолог.Тази плащеница и сега се съхранява в Националния исторически музей!...А между впрочем КОИ СТЕ ВИЕ?
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато си избират такива управници - по-далеко от нас моля!!!
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало едно време РСМ, Косово, Украйна, Тайван и други държави с безспорен суверенитет. Моментът ми се струва удобен да напомня, че когато ние сме имали държава, повечето народи из Европа още са били кажи речи с първобитни нрави и са прекарвали времето си в това да се бият с пръчки по главите, издавайки нечленоразделни звуци.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Пендаровски Българин ли е ? И той е от Македония. Според нашата теза той е Българин. Според вас дали ще се декларира някога за Българин?Според мен да ,ако има голяма изгода.Както виждам България отива в голяма криза,няма как да има изгода.Ще има един сериозен фалит в България.Това Македонците го виждат от космоса.Падне ли днес правителството,върщаме се в годините 1990-1997 година.Излезнем от ЕС,с нас е свършено.
36
0
 
0
 
! Отговори
Пълен тъпанар преди 1 година
До Анонимен А бе *** кого е 'узгонила", че не разбрах.