РСМ с условия: Без ревизия на историята, без уточнения за езика

Пендаровски: България говори не просто за българи, а македонски българи
22 юни 2022 09:15, Елка Василева
139
РСМ с условия: Без ревизия на историята, без уточнения за езика
Снимка: архив, БГНЕС

"Ялов заради познатите ултимативни български искания" нарече процеса на преговори с България в последните месеци президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за ТВ 24.

Той посочи, че част от страните членки имат забележки по отношение на вмъкването на двустранен спор в преговорната рамка, но оцени предложението на френското председателство като добра основа за компромис, който да позволи на Република Северна Македония да влезе в преговорния процес с ЕС.

Още по темата
По думите на Пендаровски условията на Република Северна Македония са били да няма никакви уточнения или "звездички", свързани с езика, а историята да не бъде условие за напредък в преговорите. "Поставихме условие да няма никаква ревизия на историята. Историческа комисия ще има, но напредъкът в нейната работа по никакъв начин да не бъде предпоставка за напредък в преговорите за членство в ЕС", поясни неколкократно той.

Условие от българска страна е било българите да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония преди отварянето на главите за преговорите и България не е била съгласна това да стане с отварянето на конституцията преди членството. По думите му България изисква не само българите да бъдат включени в преамбюла на конституцията, но и в "нейната нормативна част".

"Това не е възможно, в нормативната част и албанците ги няма", каза Пендаровски и допълни, че искането от София е в конституцията да бъдат вписани не просто българи, а македонски българи. "Такава категория у нас няма, в конституцията ние казваме "македонски народ и част от народите на...". Това искане е препратка към старата, срамна теза за обезбългаряване на Македония след 1945 година"., допълни Пендаровски.

"Най малко 10 държави от ЕС също не искат двустранни спорове да влизат в преговорната рамка, но ако това е компромисът, ние бихме го приели, стои обаче въпросът: Кои точно двустранни въпроси?", каза той и добави, че на срещата на външните министри на ЕС България е подала пет нови искания за промени във френското предложение, включително едно, което да премахне думата "автоматично" за начало на преговорите на Република Северна Македония с ЕС след промените в конституцията на страната.

"Заради това посъветвах премиера Димитър Ковачевски да не ходи на обявената среща на върха ЕС - Западни Балкани в Брюксел, но не ми харесва, че подобно решение се взема на ниво "Отворени Балкани" - инициатива, която трябва да бъде чисто икономическа и да няма политически характер", поясни той. (Ковачевски, заедно със сръбския президент Александър Вучич и албанския премиер Еди Рама, обявиха, че обмислят дали да присъстват на срещата на върха в Брюксел.)

Според Пендаровски "не е лошо", ако в спора между двете държави има и трета страна. "Още преди година, като ходихме във Ватикана, казах на Радев да вкараме трета страна в преговорите, той каза, че не ни е нужно и че ние най-добре си ги заем нашите проблеми и не ни трябва трети. Когато става въпрос за малки държави като нашите, третият, особено ако е от ранга на Матю Нимиц, би могъл да намали асиметрията между нас. Не защото имат повече аргументи, а защото те са вътре (в ЕС), а ние – отвън. Като казва "не заслужавате", какво да направиш?", заяви той.  

По думите му коментарите, че с такава преговорна рамка Северна Македония ще "замръзне" в преговорите заради непрекъснати "блокади" от страна на България, не са съвсем правилни. "Новата методология на Макрон казва, че на всяка глава ще питат държавите членки дали са съгласни. Не само България, цяла Европа ще ни гледа", каза той.

На въпрос дали промените в конституцията на страната биха били гласувани, при твърдата позиция на ВМРО-ДПМНЕ, изразена от председателя й Християн Мицкоски, Пендаровски каза, че е разговарял с Мицкоски и смята, че когато страната е в ситуация, която изисква промяна в конституцията, "е добре и опозицията да каже какво мисли и да влезе в процеса".

На въпрос как ще се мери речта на омразата, спирането на която е част от българските искания, Пендаровски отговори, че би могъл да се използва френският опит да бъде санкционирана речта на омразата, ако използващите я работят в бюджетна институция, но това "ще обезкуражава и използващите речта на омразата в частните разговори", но по думите му "да кажеш, че българите са били окупатори през Втората световна война, е исторически факт, а не реч на омразата".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Поставят условия?!?От позиция каква?
89
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Вето на Албания заради езика на омразата..."импотентният"ЕС и "позора" България не са васали на сърбия и русия,не кандидатстват да станат част от васалните ви зависимости...ЕС усилията не си заслушават...време е да преразгледате...да се върнете към Началото...водите Народите ни в погрешна...заради его...зависимости...тотално отрекохте Ценностите с които бе създаден Съюза!путин ви вменява неговите...това е предателство!!!Спрете се...върнете се към Началото...или нямаме шанс!!!
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лидерите в Скопие, а и Еди Рама/Албания, не могат да кихнат без да им разреши Вучич, зад когото наднича Путин. Затова го мъката със себе си на срещата, като една гувернантка която да им бърше носовете, или контролира, какво говорят и как се държат. Като имаме предвид, какви огромни проблеми има Сърбия с присъединяването, което е фактически спряло, заради Косово, горките албански и македонски лидери, намерили, кой да им бъде арбитър.
87
0
 
1
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Ами то какво остава тогава?
86
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Ддодо Не ми се вярва това да е точно така - през цялото турско робство македонските земи са били български за турците, не сръбски, доколкото знам..И самите македонци там винаги са демонстрирали българският си етнос...
85
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Нека се обоснове господинът - защо ревизията на историята и утрочненията за езика са негов проблем по пътя им към Европа? Никой не може да се срамува или радва от историята си - тя е такава, каквато е! Просто факт! Но да прикриваш и поддържаш едно престъпление, извършено от други хора, това също е престъпление! Може би ПСМ трябва да застане на съдебната скамейка за да се установи истинската история на тази страна преди да се е опитала да деградира и ЕС?!
84
3
 
1
 
! Отговори
Мисъл преди 1 година
Поне по мои наблюдения, македонците които съм срещал в България са доста наясно с историята и се идентифицират като македонци/българи, с български корени и определени регионални и диалектни македонски особености. Смятам че ако се отворят границите, много народ сами ще осъзнаят истината. Да, ще ги има и радикалните, но смятам че адекватните ще надделеят или поне се надявам...
83
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСМ никакви условия не може да поставя.Тя е кандидат член,само изпълнява като всички кандидат членки преди нея.Точка.Ако не я устройват изискванията да не кандидатства.
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, ако историята им е пълна с лъжи, защо да не се променя??
81
0
 
10
 
! Отговори
Ддодо преди 1 година
Все още в Македония има огромно сръбско влияние,но сръбското влияние там не е от балканската война,а е още от средновековието -от 14 век,когато тези земи са присъединени към сръбското кралство.Тогавашната сръбска династия,е имала кръвно родство с цар Самуил,и затова българите там не са оказвали съпротива,на сръбската експанзия.Османците завладяват тези земи от сръбски боляри,повечето от които обаче са били етнически българи.Затова и до днес се спори сърбин,или българин е Крали Марко.
80
0
 
20
 
! Отговори
Верно преди 1 година
Не мога да разбера, РСМ ли иска да влезе в ЕС или ЕС иска да влезе в РСМ, тези нацяло се побъркаха
79
0
 
26
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Абе тия маке.а не може да поставят условия сякаш ние ще влизаме във ЕС те искат да влизат и докато не се съобразят със нашите искания няма влизане.....Правят референдур и съм сигурен че 90 процента от Българите са на същото мнение или става каквито условия ние сме им поставили...ИЛИ ГЛЕДАТ ЕС ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН
78
0
 
12
 
! Отговори
Готин преди 1 година
И аз, така.Вчера поставям условие на шефа, че ако не ми даде заплата от 5000 лева на месец повече няма да му работя. А той ми вика: "Оди си дома бе "тарикат" 😉
77
0
 
13
 
! Отговори
ОПААА преди 1 година
ОЩЕ МАЛКО И ШВЕПС НА КЛЕЧКА....
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Без ред___кои излизат?... а ние накъде ще се запътим ако излезем от ЕС, към мада Раша ли?... ай мерси!
75
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Постовят ни условия за да влезнат те в ЕС, каква сръбска наглост от техна страна :))
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много са изостанали и комплексирани северомакетата, дори не подозират колко са прозрачни, чак не се забелязват вече, съгласяваме се с френското предложение и оставяме Европа да се справя със с.е.л.я.н.и.я.та им! Трябва да се отървем от всякакви взаимоотношения с тези диви, мразещи, изостанали съседи!
73
1
 
27
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Е, нашето условие е - РСМ без ЕС !!!
72
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, нали за да влезеш в ЕС трябва да декларираш че нямаш неразбирателства със съседите си. Ние сме го декларирали и сме влезли. Значи този който кандидатства, трябва да де погрижи за това, не тези които вече са вътре.
71
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"старата, срамна теза за обезбългаряване на Македония след 1945 година". Това го казва президентът на Макдоналдс. Така че няма какво повече да се говори, вето до дупка.