Външно: Позоваването на официалния език на РСМ не означава признаване на "македонски език"

Страната ни излезе с декларация
18 юли 2022 23:15, Анисия Иванова
137
Външно: Позоваването на официалния език на РСМ не означава признаване на "македонски език"
Снимка: БГНЕС

Всякакво позоваване на официалния език на Република Северна Македония в официални/неофициални документи/позиции/изявления и други на ЕС и неговите институции, органи, служби и агенции трябва да бъде разбирано стриктно в съответствие с Конституцията на тази държава и по никакъв начин не трябва да се интерпретира като признаване от страна на Република България на "македонски език". Това заявява Министерството на външните работи (МВнР) на България в своя декларация.

С настоящата декларация България потвърждава следното:

Още по темата

Българският книжовен език има шест регионални писмени норми (кодификации). Три от тях се основават на диалекти, а три на книжовния български език. Създаването на „македонски език“ през 1944-1945 г. в бивша Югославия беше акт на вторична кодификация (ре-кодификация), основаващ се на българския книжовен език, допълнително "обогатен" с местни форми, като по този начин се симулира "естествен“ процес, базиран на диалектна форма.

Всякакво позоваване на официалния език на Република Северна Македония в официални/неофициални документи/позиции/изявления и други на ЕС и неговите институции, органи, служби и агенции трябва да бъде разбирано стриктно в съответствие с Конституцията на тази държава и по никакъв начин не трябва да се интерпретира като признаване от страна на Република България на "македонски език".

България продължава да се придържа към езиковата клауза, залегнала в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан в Скопие на 1 август 2017 г. между Република България и Република Македония, за целите на двустранни договори/споразумения/меморандуми и други между двете държави".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: езикдекларацияМВнРРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
11
 
6
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Блгариа може како сака да го нарекува нашиот иазик. За сите останати држави во светот е едноставно... македонски иазик. Едноставно и елегантно решение за сите.
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен Борис,Бисер,Бъбрек не се сещам за останалите 17 Български думи в Българския език.В настоящия Български език има 200 хиляди думи.Сега сметнете колко процента от нашия език е Български,а ние спорим с Македонците.Това е абсурдно.
33
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бълагрския език има точно 20 Български думи.Едната е Борис и останалите 19 не ги помня.Всичко останало е славянско,византийско,турско,македонско и латинско.Проверете в интернет и напишете за Българските думи в Българския език.Една колешка ми направи забележка,че казах циклично и тя ми каза да ползвам Българската дума периодично.И двете обаче са латински думи.Хаххаа.Даже и хаха не е наше.
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разликата между македонец и бесарабски българин е тази, че единия на чист руски ти обяснява, че е истински българин, а другия на чист български, че не е.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво е по-важно от парите,че незнам?
30
1
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
По-добре да не дават пари! И без друго тези пари ще отидат за батерии и други далавери. Има неща, които струват повече от пари.
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли някой историк от чужбина да Ви каже истината,че Ние днешните Българи нямаме нищо общо генетично с Кубер,Аспарух и останалите пра-Българи.Единственото общо е територията.Затова в Македония не приемат ,че са Българи,защото знаят истината.Нито те ,нито ние имаме общо с пра-Българите.Ние сме смесица от гени,като основните са ни медитерански(Средиземноморски),имаме и славянски и тракийски и Македонски.Безпорно е че сме едно с Македонците,но....
28
1
 
8
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
До Анонимен 22Да ни спрат парите? Хахахахахаха... скоро и те няма да имат пари;))) Какъв българин си ти, да зависиш от едните пари, да си подчинен на блясъка на златото?! Плач... ще ни спрат парите, ще ни спрат парите ... Тангра, какво поколение! Дали заслужава да живее? ;)))
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато са извън ЕС македонците ще са вързани със сърбите. Това е единствения начин да ги отделим от тях. В момента единствено се настройваме едни срещу други . Ако влезнат в ЕС ще имаме развитие в бизнес,пътища,транспорт и нещата ще потръгнат
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия правят реформи за налагане на вето. Забраняват налагането на вето. Те много добре знаят, че езика на РСМ е диалектна форма на българския език. Но нали трябва бързо да вкарат Албания и РСМ в ЕС и ще направят курбан исканията ни. Понеже сме овце. Никой не протестира за нищо.
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията щеше да е коректна ,ако бяхте написали ИТН,вместо Външно Министерство.Мислих,че ще спрат да дразнят Македонците и да им подливат вода,но видиш ли, като има поръчка трябва да се изпълни.Време е за избори.ИТН са тук за да съсипят България. За нищо друго не са.Не им се вързвайте ,а искайте избори.
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По нещастна и вредна за гражданите от европейската външна политика няма!
23
9
 
4
 
! Отговори
! преди 1 година
Абе да ви таковам и проблемите. Познавам историята, но ми дреме ако се признава или не македонския език. Всички сме в мелачката на глобализацията. 2 милиона българи избраха чужд език в чужбина. Голям прас ако има македонски официално. Измисли се нова тема на деня, за да мине между какпките, че гаснем. Още повече след 50 години тук ще се говори на романски. Чал
22
4
 
13
 
! Отговори
антилибералист преди 1 година
ПростКиро, е маша на Козяк, която вреди с действията си повече и от ВинетуБанкя. Европа пак ни изклати сериозно а простКиро като удобен лакей продаде националният ни интерес!
21
1
 
8
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
До Зунга Бунга;))) Елинистическа Македония няма общо с Македония на кана субиги Кубера през 7 век. Дотогава, тя е римска провинция (от битката при Пидна, 168 г. пр. н.е.) и след това през 4 век е разделена на две провинции Долна и Македония. В средновековието е ромейска тема съсредоточена в района на Одрин, но ние говорим за територията на днешна Македония заета от кана субиги Кубера през 7 век. Оттогава, тя е неизменна част от България!
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония да влезне в ЕС и след това да спори ,сега няма смисъл.ЕС е принуден да защитава България в момента.Но влезне ли Македония в ЕС,всичко ще се промени.Защо България не спори на ниво НАТО?Защото имат еднакви права.Така,че Макета малко търпение,влезнете ли в ЕС ,ще можете да си върнете и името и всичко.
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като признаваме дадена държава,Ние признаваме всичко което тя възприема.Това в станало още през 1991 година.Има такъв спомен ,дали е точно тогава не съм сигурен.Това което правят нашите политици е нещо немислимо и доста шовинистично,да не ползвам други думи.А Македонците трябва да бъдат хитри и да приемат всичко докато не станат равноправен член на ЕС.След това ще имат същите права да се зашитават в ЕС и да спорят.
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом нямаше преводач вчера при подписване на документа - всичко е ясно..Те си общуваха с Генчовска без преводач.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УДБА е свършила една добра работа на Македонците.А това е да ги махне от нас.Те трябва да бъдат благодарни за това.Жалко ,че и там политиците са същите като тук,корумпирани и крадливи.Това ,че не са с нас трябва да е голямо предимство за тях.Ако имат почтенни хора да си ги изберат и да се оправят,да приемат всичко за да задоволят нуждите на нашите комплекси и да се възползват от ЕС и САЩ максимално за да се оправят.И да не крадат,а наистина да си направят богата държава със закони.
16
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За теб и за определени хора в България може да няма много неща,но България не е света.В този свят освен България има и други държави.Колкото и да не Ви се вярва няма един нормален човек,който да приема държанието Ви.Аз съм убеден,че на САЩ вече им идва в повече нашето поведение.Знаете ли че може да ни спрат парите.Не заради поведението,а защото до сега си затваряха очите за да взимаме пари от ЕС и САЩ.Може наистина да ни фалират.Спрете се