Мицкоски няма да използва конституционното име на Северна Македония

Готвещият се за премиер на РСМ: Мое човешко право е как ще наричам държавата си
17 май 2024 16:30, Елка Василева
72
Мицкоски няма да използва конституционното име на Северна Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който се подготвя за бъдещ премиер на Република Северна Македония, призова Гърция, ако смята, че има нарушение на Преспанския договор, „да се обърне към международния съд” и там да се сблъскат аргументите на едната и на другата страна.

Още по темата
"Оценявам, че ВМРО-ДПМНЕ, както и правителството (в Гърция), ръководено от Нова демокрация, имат своя позиция по отношение на Преспанския договор, никой от нас не го харесва. Но за разлика от там (в Гърция), тук (в Република Северна Македония) Преспанският договор е част от македонската конституция и закони. Много пъти сме казвали, че това е реалност“, заяви Мицкоски в отговор на въпрос, свързан с изявленията в Гърция, след като новоизбраният президент Гордана Силяновска отказа по време на клетвата си да произнесе конституционното име на държавата Република Северна Македония.

За това как самият той и бъдещото правителство на Република Северна Македония ще процедират, Мицкоски отговори, че „комуникацията между институциите остава в съответствие със закона”, но е негово основно човешко право как да да нарича държавата.

"И докато правя изявления и се обръщам към вас, журналистите, и очаквам, че това ще бъде поведението и на президента Силяновска, аз  ще използва термините Македония и македонски, защото, според нашето тълкуване на Договора от Преспа, така ние не го нарушаваме. Използвам възможността да отправя послание към нашите приятели в Гърция: нека спрем със заканите и обструкциите и връщането към миналото, нека гледаме напред към бъдещето. Ако смятат, че сме нарушили Преспанския договор, има международен съд, могат да започнат дело и ще сблъскаме аргументите си. Не бих искал да се стигне до там. Призовавам за приятелски и добросъседски отношения", посочи Мицкоски.

Той добави, че ВМРО-ДПМНЕ „няма да повтори грешките от миналото” и не възнамерява  да променя имена на магистрали, летища или да строи паметници.

"Искаме само протоколът за икономическо сътрудничество между двете страни да бъде ратифициран. Каня гръцки компании да инвестират в (Република Северна) Македония и македонски компании да инвестират в Гърция. Така партньорите трябва да си сътрудничат, искам да видя такъв вид сътрудничество. За съжаление няма втори шанс за първо впечатление, а за съжаление първото впечатление от нашата съседка беше, че  вместо поздравления за убедителния триумф и на ВМРО-ДПМНЕ, и на Силяновска видяхме показване на политически мускули. За съжаление повече от записаното в договора от Преспа е приложено тук в (Република Северна) Македония, а от това, което виждаме в южната ни съседка, трите основни неща, които те трябваше да изпълнят, за съжаление не са завършени", каза още Мицкоски.

Той изрази очакване в близко бъдеще да се срещне с гръцкия премиер и да обсъди сътрудничеството в областта на икономиката, туризма, образованието. (Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от Балкани
След атаката срещу Фицо: Арестуваха мъж, заплашил Александър Вучич
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 1 седмица
държавата на тези *** може да се нарича само и единствено БЮРМ. А за европа да си купят по един крив макарон и да я гледат през него
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Режимът се връща. Ще бъде много трудно. Все повече хора ще се изселват от Северна Македония.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АнонименОбикновенните хора в Северна Македония не са лоши и глупави, просто и те са случили на *** да ги управляват, като и нас.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този гнусна-----к да гледа Европа само през крив макарон
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бай, РСМ, скопо няма да се видим в ЕС. България връща ветото, Гърция също дава подобен сигнал. ЕК не приема поведението на ВМРО ДПМНЕ.
59
0
 
6
 
! Отговори
емо преди 2 седмици
*** работа. подписали договори с гърция и българия ама няма да ги спазват, като ще продължат да крадат история и да я представят като собствена, защото иначе няма как да обосноват идентичността си. и националните предатели от герб, пп-дп и турската партия ги пуснаха да водят преговори с ес - да видим сега какво ще направят.
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Малцинства по определение има там, където една държава е завзела територия от друга съществуваща и съществувала вече държава. Ние граничим със себе си от всички страни. Точно затова във всички съседни държави има български малцинства, а у нас има чужди етноси. Ако например бяхме завладели Лариса в Гърция или Сибиу в Румъния след 1878, щяхме да имаме малцинства от гърци и румънци.
57
2
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 2 седмици
Къде точно в Конституцията на Р. България е записано, ясно и точно дефиниран терминът "малцинство"? Член, алинея? В чл. 36, ал. 2 пише:"Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език." Същото го имало и при макетата, според новата им президентска, без да било изрично упоменато българи. Тааа, ако Турция реши да натиска за изрично упоменато турско малцинство, какво правим?
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Баба Меца иде, каза Мицотакис!
55
4
 
6
 
! Отговори
Мара Бунева преди 2 седмици
,,Болгарин верата си не менуе за печена кокошка" -- гордо заявява Йордан Хаджиконстантинов--Джинот преди 175 години. Неговият земляк Мицкоски вече е ,,горд македонец" (разбирай: югосърбоман с объркано национално самосъзнание), който не иска и да чува истината за своя български произход. Какво ще стане с този и многото подобни югосръбски несретници ? Нищо хубаво; или пълно самозаличаване, или завършена сърбизация. Да, има и път към истината, към ребългаризация. Изборът е техен!
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До де избирателите на Мицкоски се осъзнаят от С.Македония ще е останала само албанска колония.
53
2
 
2
 
! Отговори
43657 преди 2 седмици
До51 прочети конституцията, и тогава пиши
52
1
 
11
 
! Отговори
Здрасти преди 2 седмици
Северомакедонците упорито си искат Югославия. Ами техен избор е, нека си дружат със Сърбия, да хвалят Вучич и компания. Имат си своя Стокхолмски синдром и той то
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И правилно! Македония е още 3 дела та да биде цела!
50
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прав е, миналото е минало, трябва да се работи за нормално ежедневно съседство и бъдеще.
49
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отличен пример за твърда и конструктивна позиция на един политик! Името на страната им е Македония, какво искат комунистите гърци на основа минало-свършено време днес не незначително. Да са скачали по времето на Югославия?!? Не са! Как се сетиха гърчолята след разпадането на Югославия да правят проблеми и, де факто, да спъват развитието на макетата? Другата болна тема-малцинствата. Ако Турция ни натисне да признаем турско малцинство?
48
3
 
13
 
! Отговори
Ббб преди 2 седмици
Абе я направо да си го сменят името както им харесва. Да си пуснат един референфум. Може и Албанска да добавят в заглавието си или Сръбска или както всички вписани в конституцията им. Ясно че за нас нито дума..
47
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези макета никакви българи не са. Толкова наивно-глупави и същевременно горделиви, и си въобразяват, че печелят нещо като се репчат на съседите си - но добре се получи - сега вече всички в Европа разбират с какъв инатлив и недружелюбен народ си имат работа. И мнооого глупав.
46
4
 
22
 
! Отговори
НЕЦИГАНСКА РАБОТА.. преди 2 седмици
ПОДПИСАЛИ ДОГОВОР ЗА ИМЕТО С ГЪРЦИЯ, АМА НЯМА ДА ГО СПАЗВАТ... СЪЩО КАТО РУСИЯ,ПОДПИСАЛИ КЪДЕ СА ГРАНИЦИТЕ НА УКРАЙНА, АМА НЕ ГИ СПАЗВАТ..
45
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде Към масква