Ердоган отново с обвинения към Гърция

Страната не спазвала Лозанския мирен договор
24 юли 2022 18:49, Нели Христова
20
Ердоган отново с обвинения към Гърция
Снимка: БГНЕС

Условията на Лозанския мирен договор, и по-специално правата на турското малцинство, са умишлено нарушавани от Гърция, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии и БТА.

В послание по повод 99-ата годишнина от подписването на договора Ердоган заяви: "С Лозанския мирен договор бяха очертани нашите сухопътни граници, капитулациите бяха отменени, правата на турското малцинство, останало в Гърция, бяха гарантирани, а демилитаризираният статут на гръцките острови в близост до нашите брегове беше потвърден".

"Въпреки това в последно време условията, записани в договора, особено правата на турското малцинство, са пренебрегвани или умишлено подкопавани от Гърция", подчерта той.

Турски представители обвиняват Гърция за ескалиране на напрежението в Егейско море, както и в двустранните отношения напоследък, на фона на продължаващите разногласия между двете съседки около статута на островите, морските зони и турското малцинство в Западна Тракия, посочва "Дейли сабах".

"Ние, Турция, ще отговорим на всеки несправедлив и незаконен опит на Гърция както на масата, така и на терена, както сме го правили досега", заяви вчера министърът на отбраната Хулуси Акар, след като Гърция реши да затвори още четири начални училища, принадлежащи на турското мюсюлманско малцинство в Западна Тракия.

Акар заяви, че въпреки проявите на добра воля от страна на Турция провокативните, по думите му, действия на гръцките политици продължават.

"Последният пример за това е решението да се преустанови дейността на турските училища в Гърция. Ние категорично осъждаме това", подчерта той.

В петък министерството на външните работи също осъди този акт, като заяви, че с това решение повече от половината от началните училища на малцинствата са закрити. "По този начин политиката на Гърция за затваряне на началните училища, принадлежащи на турското мюсюлманско малцинство в Западна Тракия, чрез "временно спиране" се оказа систематична", посочи още ведомството.

Министерството на външните работи на Гърция публикува кратък отговор на твърденията на Турция, като я обвини, че "преобръща действителността, за да изложи позиции, които са неоснователни", съобщи в. "Катимерини". Говорителят на министерството на външните работи Александрос Папайоану заяви, че гръцките власти са решили да преустановят дейността на училищата, тъй като те не са отговаряли на минимално изискуемия брой от девет ученици. По думите му общо 29 начални училища, които не са на малцинствата, са били затворени, тъй като не са отговаряли на същия стандарт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига мрънкане мустак.Много си изморителен,ала бала всеки ден ,горе долу си добър да се занимаваш с бедуините
15
7
 
9
 
! Отговори
На път преди 1 година
Гърция да си взема Константинопол, Егейска Анатолия, Витиня, Анталия и Южното Черноморие. Армения да си взема Западна Армения, Грузия да си взема лазите, Сирия Антакия, България Одрин и Одринска Тракия, и един независим Кюрдистан и ще го оставим Ердо да управлява в Анатолския Санджак известно време.
14
2
 
6
 
! Отговори
мда преди 1 година
Мда, ама с 10 изстребителя кво? С гол ***...... Именно НАТО ни закри армията нали се сещаш или си малък или зомбита.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това са помаци, а не турци или гърци! И говорят български!
12
3
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Сещате ли се защо ни трябват изтребители? И ни само това? Усещате ли се? Дано не е късно.
11
1
 
7
 
! Отговори
Бай Тодор преди 1 година
До Анонимен 11Но пък ползва гръцките танкери да му изнасят петрола и в същото време им продава газ/ на нас ниго спря/. Война не война алъш вериша трябва да върви.
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердогана още ли финансира нашия Доган и ДПС-то, която работи за денационализацията и разделението на българския народ. Създава етнически конфликти, финансирани от Ердогана
9
10
 
14
 
! Отговори
Жокера преди 1 година
Тоз ако ъправляваше бг щяхме да живеем по добре.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия обяви Гърция за вражеска държава
7
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците превърнаха Гърция в американска база,десетки са американските бази но и те няма да ги опазят ако не спрат с провокациите
6
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според западни анализатори Турция ще завладее Гърция само за един ден
5
15
 
8
 
! Отговори
Biiznillah преди 1 година
Само година до момента, в който ще си върнем островите. Това е сигурно и ние го знаем. На острови, на които се чува езана няма място за византийци. Езанът ще ехти скоро и от тях.
4
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Султан Ердоган превърна Турция в една голяма джамия. От модерна държава върви към задръстен ислям
3
12
 
13
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Съюз с Гърция,Русия,Сърбия,Полша,Унгария,Австрия а сега вече и с Финландия и Швеция и да прогониме турците най малко на 500км.навътре в Близкия изток....Тия са едни от най примитивните на Земята
2
12
 
11
 
! Отговори
Пеесе песос преди 1 година
Очаквам спец военни операции по линията Израел - САЩ - Иран. Ако Турция атакува Гърция край и с САТАНАТО. Всъшност Турция първо ще го напусне и после бой. Ама Турция няма грам шанс срещу НАТО. Това няма да е като при Чанаккале или старото му име Галиполи.
1
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз пак врещи, за да си вдига рейтинга. Как пък незабелязано се промъкна вов властта тоя ислямист и вече сума ти години влачи Търция към анадолски примитивизъм. Ататюрк сигурно се преобръща в гроба си - човекът направил турците европейци, тоз ги връща в 19 век. Диктатор, сър.