Ковачевски: Като македонци с македонски език имаме място в Европа

"Няма сила, която да застане на пътя на европейския прогрес на РСМ"
2 авг 2022 09:32, Елка Василева
107
Ковачевски: Като македонци с македонски език имаме място в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

"Няма сила, която да застане на пътя на европейския прогрес на страната ни", каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в обръщението си в Крушево, където с откриването на научната културна среща "Десет дни на Крушевската република" започна отбелязването на националния празник на Република Северна Македония -Денят на Републиката тази година под мотото "Илинден – нашата сила за бъдещето".

Още по темата
"Оттук нататък има само напред. Ние сме длъжни да се втурнем към европейското бъдеще", заяви Ковачевски и добави, че ако  някой блокира прогресивни идеи, то неговите интереси не съвпадат с интересите на държавата, а сега се води "битка за настоящето и бъдещето".

"Нямаме предразсъдъци към никого. С този подход продължаваме да се развиваме. Като македонци с македонски език имаме своето място на европейската маса. Нашето минало тече във вените ни и никой не може да го отнеме и отрича. Това е настоящето, в което живеем днес – свободна и независима македонска държава.

Лидерството не е човек, то е идея. Нека всички да работим здраво, за да осигурим европейското си бъдеще. От нас зависи и ние трябва да го направим. Тази битка пред нас е битка за настоящето и бъдещето и ви обещавам, че заедно ще я спечелим. Илинден е и ще бъде нашата сила за европейското бъдеще. Борбата трябва да продължи, защото свободата се пази, а бъдещето се печели“, каза Ковачевски.

На 2 август са основните чествания на националния правник на Република Северна Македония. На Мечкин камен в Крушево слово ще произнесе премиерът Ковачевски, като ръководител на държавно-църковна делегация в манастира „Св. Прохор Пчински“ “ където на 2 август 1944 г. се провежда първото заседание на Антифашисткото събрание на народното освобождение на Македония (АСНОМ) ще присъства президентът Стево Пендаровски), пред Мемориалния център на АСНОМ в Пелинце ще бъде председателят на Парламента Талат Джафери, а лидерът на опозицията Християн Мицкоски ще посети стружкото село Ташмарунища.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Бунгур преди 1 година
Вива Македониа!
79
2
 
0
 
! Отговори
Mен преди 1 година
О юрде , защо се срамиш да се наречеш Българин.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хич не ми дремекакво общо има това с благосъстоянието ти? Изобщо за това ли става въпрос? Няма да се разпростирам повече защото няма да има смисъл. Затова България няма да има тежест никъде защото някои от самите българи не уважават държавата си. Просто трябва да държим на българското и да браним това което е наше. Няма нужда да ставаме продажници, мислейки си че ще получим тиквения медал. Защото и това няма да получим. Малко повече достойнство няма да е излишно.
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МакедонецГледай си работата македонски идентитет друг път. Няма такова нещо Цялата тази глупост я дължите на американците които направиха същото и с Косово. И пак проблеми сега. Истината всички я знаем каква е. Така нареченият македонски език е български диалект. Набийте си го нАй - после в тиквите. И история нямате. е Голяма държава, няма що.
76
6
 
3
 
! Отговори
Македонец преди 1 година
Ка вас се прикрива дека во Македониа општото население немало силен национален идентитет, дека имало 3 пропаганди: бугарска, српска и грчка. Се прикрива дека во една иста фамилиа имало 3 различни убедуваа по националност. Погубните политики на Бугариа, незадоволството на Македонското население, геополитичката ситуациа и неуспехот на илинденското востание а засилиле идеата и чувството на посебност. А злосторствата за кои се молчи во Бугариа довеле до прифаае на Македонски идентитет
75
2
 
10
 
! Отговори
Simvola преди 1 година
Какво да ви кажа Сърбите са ги жигосали тези Северно Македонци хваналиса ги за носовете и ходят из цяла Европа и обявяват че нямат нищо общо с Българската история, само че забравят Гоце Делчев и всички в Македония до 1945 година са говорили на Български.
74
10
 
3
 
! Отговори
хич не ми дреме преди 1 година
Все ми е тая дали ще признаем македонския език. И без това не ги разбирам , така както бих разбрал българин. Това ,че не им признаваме езика с нищо не допринася за благосъстоянието ми.
73
2
 
7
 
! Отговори
ахъ преди 1 година
До ДА - И кипърци, с кипърския език...
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте им път за Европата така ще избягат и тез дето още са там ще останат пенсионерите лека полека ще ги асимилират от Европата ще останат малко хора там ще стане като у нас Пуснете ги да юрнат към светлото си самоунищожение
71
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе след като не сте българи , какво прави паметника на Самуил "ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ " в центъра на Скопие?А да питам ли и за Кирил и Методий ? СЪЗДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА ! А хан Аспарух , него искате ли го ?
70
0
 
2
 
! Отговори
ДА преди 1 година
До ХораМи на журналята им е наредено какво да казват и да пишат,затова!Който се интересува от политика и други подобни-не чете български новини!
69
0
 
8
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Тъй де, и те като австрийците с техния австрийски език имат право!
68
9
 
9
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Денес е Илинден. Ден на републиката. Илинденското востание и Крушевската република се во основата на денешната автономна Македониа. Честит празник на сите кои го слават празникот.
67
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като македонци , говорещи БЪЛГАРСКИ ЕЗИК имате място в ЕВРОПА!
66
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бива да се отстъпва пред това сръбско прокси, защото Сърби я е прокси на Русия, нещата са много навързани, но така е. Русия има комплекси от нас, заради православието и азбуката и затова винаги се е опитвала да ни подтиска националното самочувствие.
65
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бунгур Признахме ги първи за да ги отървемот войните в Югославия, много добре знаеш, че сърбежите им държи влага от нас :))) Нема македонски език, просто поредния български диалект :))
64
38
 
12
 
! Отговори
Бунгур преди 1 година
Българите не разбраха,че има държава Македониа,която първи признахме и македонски народ,както и македонски език.
63
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лека им пръст на дядовците ми.Участвали в балканската и първата световна война.Към техните роти е имало прикрепени македонски опълченци.Не са ги използвали в бой защото са слаби и недисциплинирани като войници.Единственно да поемат военнопленици.На сръбския фронт падне ли им сърбин са им прерязвали гърлата като на животно.Били са безмилостни.По същият начин са се държали с румънците.Руски военнопленници не са пипалиИ са казвали на българите.Вие ни освободиа и после ни оправиа оти сме един народ.
62
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия като ги приемат цела Европа ще разбере,че Наумче Охридски е открил Америка и Илонче Мъскоски от Велес е прадедо на Илон Мъск...па и други интересни неща ще разберат....
61
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонец значи Българин,а северомакедонец - сръбско ме ке ре предател