В Сърбия: Отличия за българите, помогнали на сръбските деца

Тези хора показаха човечност и братска солидарност
16 авг 2022 11:45, Елка Василева
14
В Сърбия: Отличия за българите, помогнали на сръбските деца
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на сръбската автономна област Войводина Игор Мирович предложи сръбският президент Александър Вучич да връчи най-високи държавни отличия на българите, които оказаха помощ на сръбските деца при катастрофата в неделя на магистрала „Тракия“, предаде Танюг.

Още по темата
Мирович припомни “трагедията при река Лим от 2004 г., на границата на Сърбия и Черна гора, когато загинаха 12 деца от България и когато сръбски герои спасиха ранените от автобуса в придошлата река.” По думите му сръбските деца са имали по-голям късмет в България, а българските граждани „летяха да помогнат на нашите деца“, докато пристигнат екипите на “Бърза помощ”.

„Внасям инициативата президентът Александър Вучич да удостои тези смели хора с най-високите държавни отличия на Сърбия, защото показаха човечност и братска солидарност“, каза Игор Мирович.

Сръбски автобус, превозващ общо 48 пътници, деца и възрастни, участвали във фолклорен фестивал на българското Черноморие, се преобърна в неделя вечер на магистрала Тракия, близо до Стара Загора, като ранените са над десет.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Буден Българин преди 1 година
Децата на Лим ги спасяваха Бошняците в района, а сърбите не помагаха! Така че и те носят вина за трагедията! И не обявиха и те Траур в знак за съпричастност с нас! А тука над 100 коли - тоест стотици, а може би и хиляди хора, са се втурнали да помагат! Ясно е кой кого мрази!
12
0
 
11
 
! Отговори
Майна преди 1 година
ПОДКРЕПЯМ КОМЕНТАР 1! ТОЧНО И ВЯРНО!
11
0
 
19
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ИМАШЕ ПОНЕ 100 КОЛИ СПРЕЛИ , ЗА ДА ПОМАГАТ НА ДЕЦАТА!!! ПОКЛОН ПРЕД ТИЯ ЧОВЕЦИ! БРАВО!
10
3
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
не пропускате да се заядете и със сърбите,ейииии!..Като ни обиждат-"лоши",като ни награждават от благодарност-пак "лоши"...Нема угодия и на вас..
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До предупредих ви - Къде живееш, бе човек, може ли да имаш такова изчанчено мислене? Известно е, всеки съди за другите по себе си. Много жалко....
8
41
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави Трифонов минал по пътя с джипа с една разголена певачица отворил. прозорчето и казал "дуаите супата" и продължил напред
7
1
 
39
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Предложено от Автономна област Войводина. Важно е да се уточни.
6
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега сме "братски народ", но когато правите етнически геноцид срещу българи в Западните покрайнини и в РСМ сме "фашисти". Така е, хората са проявили човечност, но не защото сте сърби ....
5
28
 
52
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Да наградят и гения от Банкя за чудесните магистрали, построени с 10% от парите, другото в шкафчето
4
0
 
84
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Вземи млъкни, бе!Дано бързо оздравеят всички! И браво на помогналите!
3
5
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е на Балканите да се хванем в ръце и да си върнем нашите земи, нашите богатства, а не да ги точим за Америка, за ЕС, за Русия и т.н. Не са ни нужни, както и едно време не са ни били. Трябва един Балкански съюз да се създаде и да сме независими държави, защото сега не сме такива, дори и Сърбия не е.
2
127
 
3
 
! Отговори
предупредих ви преди 1 година
че ще получат солидно възнаграждение,те за това са се борили,ще осребрят яко "помощта си",това са българските ценности,не си мърдаш пръста ако няма пари насреща
1
1
 
123
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората сме братя, ако не са политиците няма да имаме проблеми помежду си.