Договорихме с Румъния трети мост над Дунав

Той ще бъде изграден при Русе - Гюргево
26 сеп 2022 19:27, Нели Христова
58
Договорихме с Румъния трети мост над Дунав
Снимка: БГНЕС

България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав. Инфраструктурното съоръжение ще бъде изградено при Русе - Гюргево. За целта ще бъде подписано споразумение между двете държави. В друг документ те ще регламентират ангажиментите на двете държави за изпълнението на проекта Fast Danube и създаването на съвместно дружество за управление на дейностите по проекта. За това се договориха вицепремиерите на двете страни Христо Алексиев и Сорин Гриндияну на среща в Букурещ.

Заместник-министър председателят Алексиев е в румънската столица като ръководител на българската делегация в Конференцията на пълномощните представители на Международния съюз по далекосъобщения към ООН.

Двете споразумения с ясни задачи и конкретни срокове за изпълнение на различните етапи ще бъдат подписани в най-скоро време.

Христо Алексиев и Сорин Гриндияну бяха категорични, че строителството на нови мостове, удълбочаването на Дунав, фериботната свързаност и подобреното преминаване през граничните пунктове, трябва да бъдат разглеждани като един общ стратегически приоритет с няколко проекта в него.

Вицепремиерът Алексиев постави пред своя колега и въпроса за модернизацията на жп участъка Крайова – Калафат, който е продължение на жп линията от Дунав мост 2 в румънска територия.

В средата на октомври двамата вицепремиери планират обща среща в Брюксел, на която ще представят заедно проект за финансиране на следващата фаза от Fast Danube и Дунав мост 3.

Христо Алексиев и Сорин Гриндияну потвърдиха желанието си, успоредно с постигнатото споразумение за Дунав мост 3 да работят и по останалите проекти за изграждане на мостове между двете държави, съгласно подписаното споразумение от 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
11
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 година
Хубаво е да се договори мост под който да минават договорените танкери
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние договорихме моста. Колко лъжи има в това изречение.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и аз лъжа на кафе като ида, ама тези ме разминават.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И след година: между двата моста - трети. Нека да има у Русе мостове.
16
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ХМ !...И какъв е смисъла да се строи ТРЕТИ мост,и то точно до първия-Русе/Гюргево,като ..доколкото имам впечатление,НИКОЙ не пътува за Европа ПРЕЗ Румъния ?!..ОСВЕН ТУРСКИТЕ ТИРОВЕ...Всички останали минават през Сърбия..
15
7
 
4
 
! Отговори
За незнаещи преди 1 година
Сегашният мост при Русе е строен през 1953 и е с нисък капацитет - трябва нов магистрален мост при Русе - там е най-близко до Букурещ и най-перспективно място за нов мост от гледна точка на трафик !
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя рогоносец нещо не е разбрал ... Киро договори 7 моста! Ясно защо Лена избра белия лъжец!
13
1
 
9
 
! Отговори
Няной преди 1 година
Българският интерес е да има мост на запад, по близо до Видин, защото превозващите товари пътуват основно на запад.
12
0
 
6
 
! Отговори
Хи хи хи преди 1 година
Днес ли сте ....Утре ли ....по зле сте от ФАКТИ !
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте бе, още не сте направили втория мост на Киро, тръгнахте трети да правите
10
4
 
8
 
! Отговори
Аааааа не ! преди 1 година
Кирчо каза за тия шест мостове над Дунав ....ама имаше предевд , че ще управлява като Бойко 12 г. И малко се изхвърли ......ама сметките не му излизат ! Ще си ходи по - рано !
9
2
 
8
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
АБЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ТОЯ МОСТ ТРЕТИЯ !!!!!!!!!!!!!!!! КИРО - *** КАЗА , ЧЕ ИМАМЕ ШЕСТ МОСТА ДОГОВОРЕНИ ПО НЕГОВО ВРЕМЕ НА ВЛАСТ И ДОРИ СА НАПРАВЕНИ ! ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ ??????
8
1
 
8
 
! Отговори
xxx преди 1 година
Защо сте сложили снимка на Рогачев :D
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направете мост при Силистра, че по-удобно да идват мамалигарите по нашето бетономорие, вместо да ходят при византийците.
6
2
 
6
 
! Отговори
Кирето преди 1 година
... Уф, един е поръчан , остават ОЩЕ ЧЕТИРИ . Ама кат' си знам Езберателите , те вече са забравили какво съм им обещал . п.с. А за големия завод за електрически коли на още по-големия германски инвеститор ... дето и него го обещах я има 2-3 да си спомнят я не .
5
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
На снимката не е ли Мирослав Иванов от ПП (баджанакът на Киро-ментата)? Той какво ли отношение има към цялата статия? Да не би да се е прекръстил на Христо Алексиев или пък Сорин Гриндияну? Ей, много са зле някой журналистчета...
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там вече има мост. Не е ли по-добре да направят мост при Никопол - Търну Магуреле. Пак ще бъде удобен за пътуване към София и Гърция, но поне ще развият района там и пътищата.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бpe, c мocтa Шумен - Виgин, kвo ли cтaнa?
2
3
 
24
 
! Отговори
Грешка преди 1 година
На Русе мост си има. Направете на Силистра, да живне града. След Видин и Русе е ред на Силистра.
1
3
 
19
 
! Отговори
география 3 клас преди 1 година
Чакай бе, то има мост при Русе.