МВнР иска от Скопие изкореняване на антибългарската агресия

Външно министерство осъди публичното поругаване на химна ни
27 сеп 2022 15:26, Елка Василева
20
МВнР иска от Скопие изкореняване на антибългарската агресия
Снимка: архив, МВнР

Министерството на външните работи осъжда публичното поругаване на българския национален химн по време на футболната среща между националните отбори на България и Северна Македония в Скопие, се казва в изявление на говорителя на външното ни ведомство.

Още по темата
Говорът на омраза срещу България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие представлява недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества и отчетливо контрастира с европейските принципи и норми на поведение.

Отчитаме реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, осъждаща говора на омразата по време на футболната среща. Същевременно призоваваме за категорични и необратими стъпки на официалните власти в Скопие за изкореняване на антибългарската агресия в общественото пространство в страната, се заявява в документа.

Припомняме, че с Договора от 2017 г. и подписаните през 2019 г. и 2022 г. двустранни протоколи, двете държави категорично заявяват ангажимента си да предприемат ефективни мерки срещу говора на омраза, се добавя в изявлението.

Запазването на постигнатия през последните месеци напредък в политическия диалог изисква подобни прояви завинаги да се превърнат в  част от миналото. Единствено в този дух двете държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и добросъседство, се заключава в изявлението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антибългарската агресия се предизвиква и от български евродепутати с неадекватното им говорене и поведение -- андрей ковачев от герб. Този е абсолютно неадекватен в старанието си да се хареса на чужди господари.
12
1
 
3
 
! Отговори
Макрон каза преди 1 година
Че нали Макрон, Урсула и Мишел ги окуражават. Нали Макрон каза, че е "притиснал" България? И ние благодарихме на скъпото европейско семейство. Сега да не очакваме признание и любов? Само ще ни презират...
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо политиците ни са такива наивници,че чак ме е срам
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия само бой, евaн и българска музика ше ги оправи!
9
1
 
19
 
! Отговори
Оправия преди 1 година
Със сръбски *** няма.Те така са научени от поробилите ги господари-сърби!Да мразят всичко Българско,че не дай си Боже някой ден да не си спомнят какви са били дедите им и как са се борили срещу същите тези сърби!О свещена простота!
8
2
 
24
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Спрете изобщо да се занимавате с тези. Бариера на границата и да си стоят там. А в ЕС не могат да бъдат, не заради нас, а защото дори поведение на европейци нямат. Оставете ги да си говорят каквото искат, смятате ли че някой им обръща внимание?
7
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно не става с дипломация при тези? Да минем на принципа: "Ha злo kyчe, зъл npът"...
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига с тез наште меки исказвания.ВЕТО,ВЕТО,ВЕТО за ЕС докат им дойде акъла.
5
3
 
14
 
! Отговори
Тълковен речник преди 1 година
Ако искате да се разберете с макетата ви трябва кинолог! Там с логика и аргументи не става! Действа се на други принципи на инстинктивно ниво!
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не става от днес за утре, трябва поне няколко поколения да се сменят.
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия"осъждания"макетата от добро не разбират а само от дърво,никакъв износ на ток,газ и други суровини,само когато поемат дебелият има шанс да им дойде акъла в главата иначе не!
2
28
 
8
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 1 година
А кога ще спре антимакедонската пропаганда тук? То бива да се иска нещо, но поне да сме справедливи.
1
7
 
10
 
! Отговори
Пришълеца преди 1 година
Първо станете българи:)))