Викове "българи татари и фашисти" и яйца летят срещу български клуб в Охрид

Част от протестиращите носят плакати с надписи срещу България
Обновена: 7 окт 2022 14:36 | 7 окт 2022 14:36, Нели Христова
438
Викове "българи татари и фашисти" и яйца летят срещу български клуб в Охрид
Снимка: БГНЕС

Няколкостотин души скандират "българи татари и фашисти" пред сградата в Охрид, където трябва да бъде открит официално българският клуб "Цар Борис III", предаде репортер на БГНЕС. Срещу сградата хвърлят яйца и камъни.

Част от протестиращите носят плакати с надписи срещу България и с призиви срещу Европейския съюз, който подкрепял "фашистките искания на България". Протестът официално бе подкрепен лично от лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който призова за "масово участие в протеста срещу откриването на българския клуб "Цар Борис III". Към призивите за участие в протеста се присъедини и проруската формация на Димитър Апасиев "Левица". Мицкоски и Апасиев бяха основните организатори на протестите срещу френското предложение за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС това лято. По време на протестите имаше вулгарни и обидни квалификации както срещу България, така и срещу целия ЕС и по-специално срещу Франция.

"Ние не сме никакво фашистко, нацистко или неонацистко движение, както ни обвиняват. Ако имаше нещо такова, съдът нямаше да регистрира сдружението. Затова призовавам гражданите да мислят положително и да видят какво се прави наистина."

Това заяви за БГНЕС Тиме Блажевски – председател на българския клуб „Цар Борис III”, който беше открит днес в Охрид. „Решихме да създадем сдружението след подписването на Договора за добросъседство между България и РС Македония, с което искаме да допринесем за подобряване на отношенията, да градим мостове и да сближаваме народите, да няма скандали, да няма провокации. Но почти година след регистрирането на нашето сдружение всичко се обърна наопаки”, каза още Блажевски.

Всеки ден ни се създават проблеми, оказва ни се натиск. Клубът е създаден с идеята да се изгради културен кът, където да се събират македонци и българи, да общуват и да градят мостове помежду си, подчерта Блажевски.

На този фон отвън се чуват скандиранията на протестиращите, звуци от вувузели и пиратки.

Миналата седмица по време на футболния мач в Скопие между националните отбори на България и РСМ българският химн беше освиркан, а от трибуните се чуваха обидни скандирания срещу страната ни.

По повод на призивите за протести срещу откриването на българския клуб в Охрид преди два дни българският министър на външните работи Николай Милков призова "реакциите да бъдат премерени". "Добре е да бъдем хладнокръвни, да мислим преди да говорим и да решаваме нещата прагматично в това, което нашия договор за добросъседство предвижда", каза още Милков, припомня БГНЕС.

Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и член на ръководството на тази партия Антонио Милошоски съобщи, че той лично днес ще внесе в Народното събрание "проекто-закон забраняваш създаването и регистрирането на сдружения, които имат пряка връзка с Третия Райх и фашисткия режим".

На откриването на клуба присъства и българският посланик в РС Македония Ангел Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
3
 
! Отговори
Орел и Вълк БЕЗМЕР преди 1 година
Булгаков е еманация на крайния Православно Християнски фундаментализъм на Волжските Българи чак до 1917 далеч по умерен при етнически чистия руснак както би казал например Фройд...........................както е казал средновековния германец за "Боян Арабски Мага" ВСИЧКО Е ВЯРНО" то ест Волжско-Камска България е ХРИСТИЯНСКА и присъствието в нея на Ислям е изцяло незаконно
215
0
 
5
 
! Отговори
ЕМИЛ преди 1 година
Емил с Тротинетката каза, че има македонски корени и подкрепя Мицкоски!
214
3
 
0
 
! Отговори
Георге Миленковски преди 1 година
Ууууууууууууууууууу...
213
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Емо преби един сърбеж и вдигнаха български културен център в Охрид :))) Сърбите ако са слаби за нас, представям си рехавите макета :))) Да благодарят, че ги спасихме от войните в изкуствената Югославия, както и от албанците :)))
212
2
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
А мислех да емигрирам кьм македония - тия ще ме раскьсат
211
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като сме слабаци това си заслужаваме, всеки ни взима за мезе
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да него одобрят украинското знаме се вее на общината
209
1
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
В духа на атлантизма предлагам да го прекрьстят на - азов , може протестите да намалеят
208
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те си искат Тито . Не искат нито Македония нито ЕС нито Русия. Искат си Югославия.
207
1
 
2
 
! Отговори
до 234 преди 1 година
Бившата Руска Империя е дала над 20 000 000 жертви а евреите само над 5 000 000.........Червената армия е победена от Адолф Хитлер но Бялата гвардия отпреди 1917 се събужда и разгромява Третия райх и за награда след победата Сталин ги връща в ГУЛАГ.........Голда Майер празнува на площада пред Кремъл с около сто хиляди юдеофанатици победата от НЕКАДЪРНОСТ после Сталин и Русия че им разрешили митингуването ги изкарват виновни
206
0
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Абе това е като да открием културен дом в софия с името каракачанов и лик с торбичка била а отвьтре се показват бьлгарски паспорти
205
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не чувам позиция от брюкселските "гаранти" по договора.
204
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 243Цар Борис III е герой, спасил е българските евреи, опълчи се на Хитлер по този въпрос, да не говорим, че макетата са ни посрещали като освободители през ВСВ :)))
203
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най добре да се шуми по малко по темата да не испратят комисари от - ес да проучат вьпроса и да ни накажат с някоя нова глоба
202
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите съществуват единствено благодарение на нас, имали сме много възможности да ги заличим от историята, но не сме го направили, нали сме добрички :)) Да настройваш българи срещу българи...не им прави чест на сърбежите :))
201
3
 
4
 
! Отговори
Прави са преди 1 година
Еми такива сме нека го признаем щом ги пуснахме в - ес без изпьлнени критерии
200
2
 
5
 
! Отговори
НКК преди 1 година
Като гледате тези северомакедонци с промити мозъци, тяхното отношение към България може да ви стане ясно защо избухна войната между Украйна и Русия. Нешето със Северна Македония е същото само, че в много по-малки географски мащаби и все още без ескалиране на отношенията във в***а.
199
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типични сръбски ***, ама като искат помощ все към България гледат, нещастници :)))
198
1
 
1
 
! Отговори
до 216 преди 1 година
Никола Вапцаров е осъден на разстрел със съгласието на БКП на Гошо тарабата........Никола Гешев преди да му тегли куршума благо му рекъл:"Като не си станал член на червената мафия БКП тъй ще е"............Поетът само седесарски написал преди да умре:"МОЯТА БОРБА е безмилостно жестока" и прочие НЕЗАВИСИМА от комунизма и фашизма англосаксонска поезия в пушек и дим стил индъстриал
197
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им пратим Емо "Бугарина", той така без нищо нарита един сърбеж у Београд :))) Макетата не знаят ли, че сърбетата само лаят и не хапят, смешници :)))