Скопие: Откриването на клуб ""Цар Борис III" в Охрид е провокация

Това било в ущърб на българската общност в РС Македония
9 окт 2022 09:08, Елка Василева
183
Скопие: Откриването на клуб ""Цар Борис III" в Охрид е провокация
Снимка: архив, БГНЕС

Откриването на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид е провокация, която е в ущърб на българската общност в Република Северна Македония, в момент, когато се отваря дебатът за промяна на конституцията на страната, смята министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Още по темата
По думите му въпросът е вътрешен за Република Северна Македония, защото тези клубове се основават от граждани на страната и са регистрирани в страната и съгласно законодателството на Северна Македония.

„От една страна правото на сдружаване е неприкосновено и това е гарантирано от конституцията. В точка втора от Конвенцията за защита на малцинствата се казва още и това, че сдружаването трябва да се прави в дух на толерантност, диалог и приятелство. Тъкмо на това не отговаря името на клуба "Цар Борис III" . Това име нито съответства, нито подпомага приятелството, напротив, по-скоро е основа за раздор, затова го смятам за провокация”, каза Османи на седмичния си брифинг за медиите.

Според Османи някой волно или неволно „съсипва имиджа на българската общност,  както пред гражданите на Северна Македония, така и пред международната общност” и това е в ущърб на българите в страната, които биха могли да използват момента, когато получават по-голяма възможност да се сдружават и изразяват своята уникалност, и чрез задълженията от Протокола, подписан между двете държави, и чрез дебата за промяна на конституцията, който касае вписването им в преамбюла на основния закон.

Ден преди откриването на клуба „Цар Борис III” в Охрид на 7 октомври, от МВнР в Северна Македония призоваха протестите да бъдат мирни и достойни. Събралите се пред сградата, призовани от опозиционните партии Левица и ВМРО-ДПМНЕ, скандираха „Фашисти” и „Татари” и хвърляха яйца и бутилки по прозорците на клуба.

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III” в Охрид е регистрирано в Централния регистър на Република Северна Македония през ноември 2021 г. съгласно Закона за сдруженията и фондациите.  
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно затова са открити клубове с имената на,, цар Борис"lll и,, Иван Михайлов", защото за вашата историография и общност те са фашисти,нещо което не е вярно.Ако Ванчо Михайлов е фашист и съратник на Хитлер, какъвто го представяте, защо никой в Италия, Франция, и др. защо никой не го арестува и съди като фашист и съратник на нацистите? Докато не махнете клеймото фашист на Ванчо и цар Борис, все така ще е с имената на бг клубове.
28
5
 
12
 
! Отговори
Това преди 1 година
В случая трябва да се подкрепим с македонците и да изгоним този вредител Симеон. Там поне политиците още не са забъркани с него. Нашата простотия е безкрайна Паси и Плевнелиев ще редят кабинет.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** то няма никаква Македония.Това е антична държава,която отдавна не съществува.Сега има географска област Македония, от която някой си е гепил името.
26
10
 
17
 
! Отговори
Слава на Царя преди 1 година
Цар Борис 3-ти последния български цар! Цар обединител!
25
2
 
20
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Столиците на древна Македония Вергина и Пела са в Гърция,около Солун.Що не нахлухте в Гърция да си ги вземете,а се заяждате с нас.Щото не ви стиска,драги "герои" измислени.
24
3
 
15
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Имам чувството, че ни готвят за втора Украйна, ама тоя път на Балканите. Не знам дали ние ще се вържем, ама наш'те съседи са толкова умни, че няма да се изненадам от тях.
23
7
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Агресията и омразата се зададе от черепа който плати протестърите, които я поеха. Радев я визуализира и приложи на практика, като даде старт на изчегъртвачите. Те наляха омраза и беззаконие в държавата и в нея настъпи хаос. По комунистически, авангардът на БКП/БСП- ПП с революционен устрем маршира в държавата и хейтва политическия си противник. Корупцията при ПП е още по-голяма и алчна. Правосъдието, особено в провинцията е корумпирано и некомпетентно. България е далеч от демокрацията.
22
3
 
17
 
! Отговори
ПРОФЕСОР Х преди 1 година
Съществуването на такава държава е провокация.
21
5
 
8
 
! Отговори
Петров преди 1 година
србите нарекоха българските ц и га ни, които живееха в Македония "македонци" и от тогава те се правят усърдно на такива, ама не мож изгониш ц и га ни на от македонеца, дори да е "северен македонец".
20
0
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Ами, щом нямаш други поводи за гордост...
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее Македония!!!
18
4
 
9
 
! Отговори
Гад преди 1 година
На Симеон не му стига, че заграби държавни имоти от тук чрез Борисов, ами тръгнал и за Македония. Македонците май са по-умни от нас.
17
1
 
8
 
! Отговори
До Стока преди 1 година
Да, бе, Цар Борис посмъртно караше населението в Пиринско зорлем да се пише македонско, а Георги Димитров наля милиарди в пътища, училища и църкви...
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да попитам братята Македонци: Дали Европската Униjа ке биде заедничка кука или Бугариjа треба да си замине?
15
6
 
15
 
! Отговори
Стока преди 1 година
Вместо да ги обвиняваме, по-добре да се замислим, колко вреди ни нанесе управлението на Сакскобургот.
14
2
 
10
 
! Отговори
До Фен на Тито преди 1 година
А ти се върни там, откъдето си излязъл.
13
2
 
13
 
! Отговори
Фен на Гошо преди 1 година
До Фен на ТитоА вие като говорите "татарски" език,защо се наричате македонци?!!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Личи си намесата на ДС и КГБ.
11
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Да свикват. Така е в ЕС и НАТО.
10
7
 
9
 
! Отговори
Изгонен преди 1 година
Царят вреди на България. Регистрани са две организации в РСМ с имена Цар Борис III и Фердинанд. И това, което се казва Цар Борис III е открило клуба. Много нагло е намесен Симеон.