Скопие: Откриването на клуб ""Цар Борис III" в Охрид е провокация

Това било в ущърб на българската общност в РС Македония
9 окт 2022 09:08, Елка Василева
183
Скопие: Откриването на клуб ""Цар Борис III" в Охрид е провокация
Снимка: архив, БГНЕС

Откриването на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид е провокация, която е в ущърб на българската общност в Република Северна Македония, в момент, когато се отваря дебатът за промяна на конституцията на страната, смята министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Още по темата
По думите му въпросът е вътрешен за Република Северна Македония, защото тези клубове се основават от граждани на страната и са регистрирани в страната и съгласно законодателството на Северна Македония.

„От една страна правото на сдружаване е неприкосновено и това е гарантирано от конституцията. В точка втора от Конвенцията за защита на малцинствата се казва още и това, че сдружаването трябва да се прави в дух на толерантност, диалог и приятелство. Тъкмо на това не отговаря името на клуба "Цар Борис III" . Това име нито съответства, нито подпомага приятелството, напротив, по-скоро е основа за раздор, затова го смятам за провокация”, каза Османи на седмичния си брифинг за медиите.

Според Османи някой волно или неволно „съсипва имиджа на българската общност,  както пред гражданите на Северна Македония, така и пред международната общност” и това е в ущърб на българите в страната, които биха могли да използват момента, когато получават по-голяма възможност да се сдружават и изразяват своята уникалност, и чрез задълженията от Протокола, подписан между двете държави, и чрез дебата за промяна на конституцията, който касае вписването им в преамбюла на основния закон.

Ден преди откриването на клуба „Цар Борис III” в Охрид на 7 октомври, от МВнР в Северна Македония призоваха протестите да бъдат мирни и достойни. Събралите се пред сградата, призовани от опозиционните партии Левица и ВМРО-ДПМНЕ, скандираха „Фашисти” и „Татари” и хвърляха яйца и бутилки по прозорците на клуба.

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III” в Охрид е регистрирано в Централния регистър на Република Северна Македония през ноември 2021 г. съгласно Закона за сдруженията и фондациите.  
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 68Не трябва да се предаваме на тоя Симеон, а той дори не е българин.)))))))Е, и, но е роден в България, както и баща му, а още от дядо му са БГ монарси.Англия 300години има чистокръвни немци на английският трон, и това не й е проблем.
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам никакви доводи защо било провокация. Какво му е на името? Цар Борис е отровен от германците или поне така се подозира, какъв ли фашист ще да е бил за да го отровят нацистите.
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 83Съвсем скоро България ще стане по-малка по население и от Македония.))))))Нема шанс, на преброяването се изброиха 1,8млн.,а преди 30 години бяха 2,5.
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
68 Съзнаваш ли, какви глупости си написал? Все едно Вучич пиян, бълнува и пише лъжи, и небивалици за България. За да задоволи неистовата си омраза и завист към българите. Само че фалшификацията на българска история вече не върви, Брюксел прие истинската българска история. Сега ще слушате европейските лидери.
45
2
 
11
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Това, че първи признахме тази ГМО държава също си беше чиста провокация. Няма ненаказано добро.
44
9
 
4
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Съвсем скоро България ще стане по-малка по население и от Македония. Албанците ни биха по футбол, македонците ни биха, грузинците и арменците ни биха, Черна гора също ни биха.
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То цялата измислена държавица край Охрид РСМ, е провокация към България, но преглътнахме много неща. Като не оценяват ще "преговарят" с ЕС за присъединяване 20 години, като Турция.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, по македонско звучи - Буяр Османи да го кръстим?
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 71Може да е бил бандит, каквито са били и от другите крила на ВМРО които се избиват помежду си, а защо ли само Ванчо е бандит и терорист. Еми много просто, защото е трепал ВМРОвци поддържащи съглашението с Коминтерна, тоест убивал е комунисти.И как така е фашист, след като той прекратява всякаква политическа дейност в емиграция след 1934год.когато идват фашистите в Германия?
40
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, да приемем че е провокация. Провокация от група РСМ граждани с бг самосъзнание. Османи вие сте психопати! Видяхте ли реакцията!? Над 300 публикации в РСМ медиите за един ден! Всичките врещящи срещу злите българи. Проблема не е никакъв цар, проблема е че някой си е позволил да се нарече българин. Това е, нищо друго. Гредата в окото ви е толкова голяма, че ви е щръкнала отзаде.
39
7
 
11
 
! Отговори
Не само това преди 1 година
Поставени лица на Симеон са открили дружество Цар Борис З и са направили културния център с това име. Първо Цар Борис 3 няма нищо общо с българската култура. И втори Симеон заграби пари и имоти от България, за да си натрупва династията в Македония.
38
3
 
8
 
! Отговори
може ли преди 1 година
от сабале в неделя да се занимавате с тез комплексари с гипсовите статуи?!
37
4
 
9
 
! Отговори
ЗАКРИВАЙ преди 1 година
То скоро Скопие може да бъде изправено пред закриване, те за откриването на някакъв клуб реват.
36
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
След 1989 г. нашите дс ченгетата много се заиграха с монархията и земеделците, като мислеха, че ще дръпнат гласове. Доведоха и Мозер, и Симеон.
35
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ванчо Михайлов е нещо повече от фашист.То е престъпник и терорист и неговата ВМРО е закрита от българската държава през 1934 г. като вредна за националните интереси. ВМРО ог освободителна се превръща в терористична организация. Не всеки фашист и комунист е престъпник, защото много от тези, които са били фашисти и комунисти не са убивали, а само са били заблудени и затова са подкрепяли несъстоятелна идеология. А Ванчо си е бил пълен бандит и след 1934 г. до края на живота си се крие.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 51По дoлeн от. naдък от мЪкедонеца може да бъде САМО турчина!!!))))))От.nадък, но 7 века империя са имали, а мъкедонеца се пръкнал преди 70 години.
33
13
 
6
 
! Отговори
Позор преди 1 година
Когато сме били една държава, те много пъти са ни спасявали България и азбуката са създали. Не трябва да се предаваме на тоя Симеон, а той дори не е българин.
32
4
 
9
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Да и ние българите добре знаем кой ни съсипва имиджа и ни тормози малцинство там. Ние българите добре виждаме и как вие официалните власти помагате на тези процеси. И да няма да ви се получи.
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цар-обединител е пропагандната дъвка от 1941 г., която трае тамън до 1943 г., когато Борис Трети умира от страх, че скоро идват болшевиките и с неговата династия е свършено. Това не попречи обаче на сина му да стане съветски агент и до ден днешен да обслужва руските интреси. През 2001 г. царят бе успешно инсталиран в Българи яот БС и КГБ и това бе един от първите успехи на Путин в хибридната война срещу Запада.
30
2
 
9
 
! Отговори
Squip преди 1 година
Най-добре в БЮРМ да се открие културен център "Скендербег"! Това ще подхожда на бъдещите културни нужди на Република Източна Албания!