Проф. Димитров: РСМ не е напуснала пропагандата от Втората световна

Ако името на Иван Михайлов е обида, да забранят и ВМРО
18 окт 2022 17:45, Анисия Иванова
36

"За съжаление, от 2019 г. насам виждаме едно връщане към стандартно пропагандно политическо поведение там, което напомня за началото на 90-те години. В известен смисъл дори за втората половина на 1940-те години, когато България беше обявена за враг на комунистическа Югославия, и на новосъздадената република Македония като федерална единица на комунистическа Югославия," каза проф. Ангел Димитров, бивш посланик в Скопие и съпредседател от българска на Съвместната комисия по историческите въпроси с РСМ, в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR в коментар на атаките срещу клубовете на македонските българи и освиркването на българския химн по време на мача.
Още по темата

"Аргументите, които сега виждаме доколко са законни или не сдруженията на българите в РСМ започват да напомнят поразително за духа на Закона за македонска национална чест, който е създаден по сръбски образец след 1944 година. Целият дух на тези обяснения - какво ги кара да смятат, че има дискриминация към македонската държава и нация, е абсурден. Абсурдно е това, че се забранява на една група граждани на тази държава да имат различно национално чувство, да имат различна идентичност, независимо че тази идентичност те могат да я потвърдят и докажат исторически. Това е абсурдно и изцяло в духа на Закона за македонската национална чест от миналото. А това, че били засегнати чувствата на Сдружението на борците-антифашисти показва, че тези хора не са напуснали пропагандната територия от времето на Втората световна война, когато се е създавала югославската държава. Това е парадоксално," смята още проф. Димитров.

По думите му е абсурден и фактът, че се забранява на една група хора - граждани на собствената държава, да имат различна национална идентичност и чувства, независимо че тази идентичност те могат да потвърдят и докажат исторически.

“Учуден съм от един невероятен парадокс: Ако името на Иван Михайлов се смята за противозаконно и обиждащо националните чувства, тогава би следвало да забранят и партията ВМРО, защото Иван Михайлов е ръководител на тази партия. След 1944 г много българи бяха гонени и физически премахнати под знака "ВМРО-михайловисти"; така че има двоен парадокс: когато държавните органи не могат да направят разграничаване между организацията и нейният ръководител,  от една страна; и обратно - когато самата организация спекулира с това име, използвайки го съвсем правомерно според тях, но в същото време изповядва съвсем различна идеология и политически намерения, смята още проф. Димитров.

Той припомни случая със Сдружението “Радко”, което през 2000 година беше официално регистрирано, беше му отнета регистрация, но впоследствие международните институции години по-късно обявиха решението за неправилно. Резултатът е че Сдружението престана да съществува.

"Непрекъснато се лепят етикети, които са научно несъстоятелни, като “фашисти” напр. Остава сега да обявят и цар Фердинанд за фашист. Абсурдите се трупат един след друг”, коментира историкът.

"Имената на тези сдружения са избор на хората, които ги създават. Българската държава няма нищо общо с това. Всички органи в РСМ го знаят много добре, но пропагандната линия е да се намесва българската държава, за да се твърди, че там - в РСМ, няма самостоятелно мислене, че тези хора не взимат своите решения, подтикнати от своето достойнство, а че им се внушаване нещо едва ли не користно. Но видях, че има реакция от 10 български сдружения, които искат да имат нормален и напълно законосъобразен живот в РСМ. Те вече реагират като едни модерни съвременни граждани с усещане за правата си и като европейски граждани," коментира историкът в разговор с Милена Милотинова.

На фона на войната в Украйна виждаме как ЕС окуражи Западните Балкани, но в същото време им напомни препоръките, които РСМ трябва да извърши. Оттук нататък всичко зависи от участниците от двете страни. В момента категорично Република Северна Македония не се държи като кандидат за член на ЕС. Самото напомняне на ЕС към РСМ, - макар и с една фраза: че трябва да си спазват Договора за добросъседство с България, отваря широко вратата към нашите възражения и към тази взискателност, която трябва да бъде проявена към РСМ.

Зависи и от българската дипломация да напомня на европейските ни партньори, че нещата трябва да влязат в по-голяма дълбочина. Важното е, че когато се прави препоръка, трябва да се споменават конкретните причини за правенето на една такава препоръка. Този доклад е само напомнянето какво трябва да се случва, каза проф. Ангел Димитров.

И в изказването на Борел беше подчертано, че трябва да се има предвид и контекста, в който се "напомня": на фона на войната в Украйна.

Неслучайно бяха отправени много ясни предупреждения и към Сърбия, че тя трябва да хармонизира външната си политика с изискванията на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
0
 
! Отговори
Прилепчанец преди 1 година
Право вели професорот - овде са само србомани, партизаниве од длабоката држава си го сакаат Тито, нема да видиме скоро ЕУ
29
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 1 година
ВАЖНО! Във Фейсбук тече организация на омовци да наспамят ударно с антибългарски коментари интервюто тук. По този начин искат да имитират някаква масовост, опитват се да наложат абсурдните си фантазии за нещо нормално и реално. Вижте страницата на ОМО Илинден във Фейсбук, още не са махнали коментарите където се нахъсват, дори не се крият. Става въпрос за точно 4 души, всеки обаче пише по няколко коментара. Това е, няколко платени от Скопие ботове.
28
2
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
tozi istorik kuga govori za zabranavane na horata da se organizirat v klubove izglezda kato da govori za klubot Vapcarov v Blagoevgrad
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е допустимо нашите историци да говорят небивалици и да доказват тезата ,че сме сега и в момента хора подържници на нацизма и фашизма.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професоре Вие доказвате ,че България уважава нацизма и фашизма все още.Май Македонците са прави за нас.Срам и позор сте Вие.
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг са д..о.ни неонацисти фашисти нацисти това е българина завиждащат съседни страни а самите са крадци продажници роби
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проф.Димитровв явно има про-Нацистки убеждения.Така излиза от неговото изказване.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е човек на Българското ВМРО(про-нацистка партия).Не ни убеждавайте ,че хора като Ванчо Михайлов са Български герои само защото не харесвали комунисти.Върховисткото ВМРО от едно време е било про-нацистко.Затова са избили левите и либералите в организацията.Такива като Яне Сандански,Гоце Делчев и много още от тях.На практика с помоща на определени хора с нацистки и фашистки убеждения са ликвидирани всички Македонисти от ВМРО,леви и центристиТе са повод за срам на България,а не гордост.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кога ние плащаме на професори ,които да ни убеждават,че хората които са били в коалиция с Хитлер и Мусолини са добрите,а тези обикновените хора които са се борили срещу тях са част от комунистическа пропаганда.Това е противно.Този човек е противен.Няма как да възприема тези професорски тези.Този е в тази комисия само да създава раздор и омраза.Защо не го махнете?
21
3
 
4
 
! Отговори
Родолюбец преди 1 година
Що не се прекръсти "македонското" ВМРО под друго име ? ВМРО възниква като национално-освободителна организация на българите в Македония и Одринска Тракия, оставени под османска власт с решенията на Берлинския конгрес.
20
5
 
4
 
! Отговори
БЮРМ няма преди 1 година
място в ЕС!
19
1
 
4
 
! Отговори
И не съзнаваш ли преди 1 година
До АнонименЧе насаждайки тези митове не само вие, комунистите, помогнахте решително за Отраждането на Вардарска Македония, посяхте македонистки плевели и в Пиринска, но и накарахте Българи, родени извън областта Македония - тоест дори от Македонистка гледна точка, да се Македонизират в България!? Един обяви дори Съединението за Български "Окупация и Геноцид", втори е Историк - прецедент за Източна Европа, а трета се радва за смъртта на Крум и Калоян и прави Димитър Талев "македонистки мъченик"
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според макето с клингонския, имало партизани в българската област Македония и то през ВСВ, дето тогава макетата са били много щастливи под българска власт :)) Все едно да кажеш митът за българските партизани, начело с Тодор Живков и да пляскаш с ръце....хахахахаха :))))
17
2
 
2
 
! Отговори
То и Талибаните преди 1 година
До 5-koБяха подкрепяни от Запада срещу СССР, но това не ги прави демократи! И Талибаните, и Титовите партизани са Терористични организации!
16
1
 
0
 
! Отговори
Дори македонистите преди 1 година
До АнонименНе твърдят за толкова - виж Скопската "Уикипедия", ако не ми вярваш! Даже добавяйки жертвите от другите 2 дяла на областта, не достигат дори 50 хиляди! Явно Македонците не само са Българи, ами и ако не им бяха промили мозъците, много от сегашните македонисти в Алтернативна времева линия щяха да са по - родолюбиви и будни Българи от една голяма част от нас самите!
15
2
 
0
 
! Отговори
Какви македонистки преди 1 година
До АнонименПротогеровистите бяха платени от сърбия, както доказа бившия ни враг Анри Пози, а комунистите бяха агенти на Комитерна! Но заедно убиха Тодор Александров и целуваха сръбските чизми! Именно Ванче Михайлов постави за окончателна цел създаване на Независима Македония, а другите 2 крила бяха врагове на независимостта й! Ако Македония не се беше дебългаризирала, щеше да остане проблемен район на Титославия, и веднага след смъртта на Тито държавата щеше да се разпадне!
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-koКакво каза маке, че говориш на клингонски и сам не се разбираш :)))))
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да сменят имената - могат да кръстят двата клуба Владо Черноземски и Мара Бунева - така хем ще спазят безумния им закон, хем ще накарат сърбежите още повече да пикaят газ
12
1
 
0
 
! Отговори
Не знам за дядо ти 3 преди 1 година
До АнонименСъщо така в Македония през войната се биха 3 батальона и 1 рота, съставени от бивши съветски военнопленници, с численост над 570 души. След септември 43 - та при Македонските партизани се биха и избягали от плен хърватски, черногорски и словенски бойци, както и насилствено мобилизирани в бишата италианска окупационна зона! Но въпреки това през пролетта на 44 - та те са между 1000 и 1500 души! Аи при Сутиеска в пролетта на 43 - та над 80% от бойците от Македония бяха Немакедонци!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е човека, странно е но е прав :))) Омразата идва от Белград, насажда им в главите на макетата, че едва ли не ние сме некакви касапи :)))