Един пълнител е изпразнен срещу българския клуб в Охрид

На мястото на инцидента пристигна българският консул от Битоля
24 ное 2022 08:16, Анисия Иванова
142
Един пълнител е изпразнен срещу българския клуб в Охрид
Снимка: БГНЕС

Един пълнител е изпразнен при стрелбата срещу българския клуб „Цар Борис lll“ в Охрид. Само в помещението на клуба във вътрешността са открити 8 патрона. Стрелбата е открита снощи преди 20:00 часа. За щастие при инцидента няма пострадали.

На мястото на инцидента веднага пристигна българският консул от Битоля Димитър Иванов. Има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно и за органите на реда няма да бъде проблем, ако има истинско разследване нападателите да бъдат открити, съобщи БГНЕС.

Още по темата

МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова "компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната".

Според МВнР на РСМ "всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС".

Това е поредното нападение по българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. На 21 ноември нападатели разбиха прозорците на клуба с камъни.

Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври сред скандирания от обидни думи срещу България - татари, фашисти, цигани, като срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
34
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
България каквато и да е никой не е стрелял по вас македонците, никой не ви е нападал, културният ви клуб в София никой не му обръща внимание. А вие сте диваци
6
4
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Споко бе, външно ще изпрати протестна нота. Македонците ако намерят извършителя ще го осъдят на три дни условно, а в негова подкрепа ще се организират антифашистки протести от мирни граждани изповядващи европейски ценности.
5
1
 
4
 
! Отговори
Някой към 4 преди 1 година
Те гражданство искат, но едва ли ще искат да учат нашата история която донякъде е изкривено вече като тяхната. Лошо е когато политиката се меси в историята, църквата в пренаписване и укриване на неща от библията и бизнеса в политиката. Това вече е омагьосан кръг. Където каквото са могли са правили или убили и изопачили и скрили. От тук нататък от лошо по лошо ако не запазим разум и човечност, но и те са на изчезване.
4
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз откога ви казвам, че трябва да си вземем нашите земи и да си приберем сънародниците в майка България, макар мозъците им да са размътени от сръбските и коминтерновските измишльотини. Когато станат български граждани и учат в училище по наши учебни програми, ще им се изясни истината. Хем веднага ще станат граждани на ЕС.
3
6
 
26
 
! Отговори
а? преди 1 година
о неразумни посърбен юроде, поради що носиш български паспорт и име и се срамиш да се наречеш българин?
2
6
 
14
 
! Отговори
Македон преди 1 година
Ай на бас, че тоя сватбар или семейството му са с български паспорти. Храни куче да те лае. Ама ние сме си виновни, не знам какво очаквахме с тия пасоши. Определено шкембе войвода спечели най-много. Вечно тъпата бг политика
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези албанци вече дразнят. То други на онази територия няма