Престрелка между косовската полиция и местни сърби

Вучич поиска Сърбия да разположи военни и полицаи в Косово
11 дек 2022 07:51, Елка Василева
59
Престрелка между косовската полиция и местни сърби
Снимка: архив, БГНЕС

Полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, след като напрежението в нестабилната северна част на страната се засили, съобщи Ройтерс.

По-рано през съботния ден етнически сърби от Северно Косово блокираха основни пътища в региона, за да протестират срещу ареста на бивш член на косовската полиция, който напусна поста си миналия месец заедно с други етнически сърби.

Още по темата
Заради нарастващата криза в населената предимно със сърби северна част на страната президентът на Косово Вьоса Османи обяви, че местните избори там ще бъдат отложени за 23 април. Те бяха насрочени за 18 декември, но сърбите казаха, че ще бойкотират вота.

Полицията съобщи, че блокадата е спряла пътния трафик и че органите на реда са били принудени да затворят два гранични пункта между Косово и Сърбия. По-късно тя каза, че по нейни служители е бил открит огън на няколко места, близо до граничещо със Сърбия езеро. Няма данни за пострадали.

"За да се защитят, полицейските части да бяха принудени отговорят с огнестрелни оръжия на престъпниците, които бяха отблъснати и побягнаха в неизвестни посоки", се казва в изявление на полицията. Изстрели се чуха и на други места в Северно Косово.

Полицията в Прищина каза, че бившият полицай Деян Пантич е бил арестуван за предполагаемо нападение срещу офис на избирателната комисия, срещу полицаи и срещу служители на комисията.

Сръбските кметове в Северно Косово заедно с местните съдии и около 600 полицаи подадоха оставки миналия месец в знак на протест срещу решението на косовското правителство да замени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отложи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите все още не са се върнали на постовете си в косовските институции.

"Сърбия е инструктирала незаконните си структури да издигнат барикади в Северно Косово. Белград носи пълната отговорност за всяка по-нататъшна ескалация", написа в Туитър началникът на президентската канцеларив в Прищина Блерим Вела.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви на извънредна пресконференция, че ще поиска от мироопазващата мисия на НАТО да позволи на Сърбия да разположи военни и полицаи в Косово, макар и да призна, че няма шанс да получи такова позволение.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада след войната от 1998-1999 г., в която НАТО се намеси в защита на населеното предимно с албанци Косово.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Крайно време е да се затепате ...
38
15
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Сърбетата пак търсят НАТОВската тояга.Ще я намерят,ако продължат по същия път.
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стефан Половината сърби са потурчени бг и са едни от нас. Сърбия се освобождава от Турция в 1820 г. и потурчва бг населението в Моравия до Белграт.
36
0
 
8
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
До 46 - Статията е за Косово, а не за Албания, която като територия е тук доста преди сърбите, но като държава повечето време не съществува. Била е част от римската империя, част от България, част от Сърбия, от Турция, от Италия и от Австро-Унгария ако не греша - държава като мигач ту я има ту я няма.
35
7
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
На мен не ми е ясно,как така Косово било изконна сръбска територия, след като сърбите идват на Балканите,по покана на Византия през средновековието, а албанците винаги са си били тук ,много преди сърбите
34
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори русия в резолюция 1199 от 1998 осъди действията на сръбските власти в Косово и поиска сръбските части да се изтеглят от Косово. Ако искате влезте в интернет и прочетете оригиналния текст. След смяна на властта обърнаха лопатата в последния момент. Впрочем русия подкрепи запада срещу Садам Хюсеин за първата война в залива, русия подкрепи запада 2001 за войната в Афганистан, русия подкрепи запада за войната в Либия. Сега се правят на ударени. А феновете им не помнят нищо.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разликата между републиките на Сърбия и Русия и щатите на САЩ е там, че всеки американски щат си има собствена правосъдна система, собствена полиция и сам решава вътрешните си проблеми. Републиките на бопшевишка Русия са подчинени на центъра Москва. Нямат право да решават вътрешните си проблеми, нямат право каква промишленост да развиват. Нямат никакви права, а само да козируват на Кремъл. Това е причината да искат да се отделят.
32
2
 
9
 
! Отговори
до 555 преди 1 година
Защото ако сега започнем отново да прекрояваме Европа избитите ще бъдат милиони. Цивилизованият свят отдавна вече разбра, че от прекрояване на граници няма нищо добро. И създаде ЕС. По пример на САЩ, където преди 200 години разделиха държавата на щати. И до сега нито един американски щат не е обявил война на друг.
31
6
 
8
 
! Отговори
Ано преди 1 година
Шиптърите откачиха.
30
9
 
11
 
! Отговори
555 преди 1 година
Щом като Косово не е Сърбия, защо Донбас да е Украйна?
29
6
 
16
 
! Отговори
България над всичко преди 1 година
Косово било сръбско, защото преди 600 години там било Стара Сърбия. може.. то и Трансилвания и Панония бяха наши 9 век, но.. вече не са хахахахахахаха
28
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия обяви война на всичките си републики. От 1991ва до 99та ги избиваше безмилостно, палеше им селата 8 години. А Европа се опитваше някак да ги спре с мирни договори и споразумения. Накрая през99та година Милошевич така и не отиде дори в Париж за поредната кръгла маса. Ами на Запада му писна да гледа този геноцид и НАТО ги удари. Само нашите приятели макетата седяха с наведени глави и не смееха да шукнат, щото те на сърби най-много да им оближат някоя и друга задна част.
27
2
 
11
 
! Отговори
до Брюксел преди 1 година
пуснете косоварите в Европа и ше видите кво става :)
26
7
 
7
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 1 година
Русия щяла да помогне на Сърбия хахахахахахаха.. и как ще стигнат до сърбите, след като Сърбия е в натовски пръстен
25
8
 
11
 
! Отговори
България над всичко преди 1 година
как е сръбско Косово с 95% албанци и 5% сърби - било е
24
14
 
7
 
! Отговори
Emil Stefanov преди 1 година
Мразя сърболята но дори и на мен ми е пределно ясно че Косово е исконна сръбска територия(макар че ги опердашихме през 1915 в Косово поле).
23
6
 
7
 
! Отговори
щом искат преди 1 година
Много интересно е контратезата насочена против обединена европа--водена от разни местни патриоти който обаче винаги са свързани със Русия и за Люпен имаще нещо заеми и прочие май се разследваха не знам ? Та, ако се съберат националисти от БГ от Македония и Сърбия разговор може ли да има ? Подобни хора са деструктивни тяхния път стига сдо война и хаус и разпад на всичко нормално !Затова сръбския национализъм както и много други няма да го бъде -- той не е бъдещето на Сърбия !
22
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32, а какво лошо има в това че сме дали коридор за бой по сръбските канчета, при положение че това е най-враждебната държава на България от Освобождението насам??? Водили сме 4 войни с тях, и сме загубили големи територии само заради велико-сръбския империализъм! Използвахме момента в края на 90-те, когато най-накрая Великите сили бяха против Сърбия, и в следствие на това Сърбия вече е една малка и немощна държавица, която не може да застрашава българските интереси!
21
3
 
4
 
! Отговори
; преди 1 година
Костов е виновен за всичко - 1 и то е че не пусна албанците в БГ да видите тогава разнообразие и интеграция.
20
0
 
1
 
! Отговори
@29 преди 1 година
Новият чичо Ади се пече някъде по немско , капитали , мапитали и лой какво иска слабо онтересуват амбициозния чичо Ади.