Престрелка между косовската полиция и местни сърби

Вучич поиска Сърбия да разположи военни и полицаи в Косово
11 дек 2022 07:51, Елка Василева
59
Престрелка между косовската полиция и местни сърби
Снимка: архив, БГНЕС

Полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, след като напрежението в нестабилната северна част на страната се засили, съобщи Ройтерс.

По-рано през съботния ден етнически сърби от Северно Косово блокираха основни пътища в региона, за да протестират срещу ареста на бивш член на косовската полиция, който напусна поста си миналия месец заедно с други етнически сърби.

Още по темата
Заради нарастващата криза в населената предимно със сърби северна част на страната президентът на Косово Вьоса Османи обяви, че местните избори там ще бъдат отложени за 23 април. Те бяха насрочени за 18 декември, но сърбите казаха, че ще бойкотират вота.

Полицията съобщи, че блокадата е спряла пътния трафик и че органите на реда са били принудени да затворят два гранични пункта между Косово и Сърбия. По-късно тя каза, че по нейни служители е бил открит огън на няколко места, близо до граничещо със Сърбия езеро. Няма данни за пострадали.

"За да се защитят, полицейските части да бяха принудени отговорят с огнестрелни оръжия на престъпниците, които бяха отблъснати и побягнаха в неизвестни посоки", се казва в изявление на полицията. Изстрели се чуха и на други места в Северно Косово.

Полицията в Прищина каза, че бившият полицай Деян Пантич е бил арестуван за предполагаемо нападение срещу офис на избирателната комисия, срещу полицаи и срещу служители на комисията.

Сръбските кметове в Северно Косово заедно с местните съдии и около 600 полицаи подадоха оставки миналия месец в знак на протест срещу решението на косовското правителство да замени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отложи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите все още не са се върнали на постовете си в косовските институции.

"Сърбия е инструктирала незаконните си структури да издигнат барикади в Северно Косово. Белград носи пълната отговорност за всяка по-нататъшна ескалация", написа в Туитър началникът на президентската канцеларив в Прищина Блерим Вела.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви на извънредна пресконференция, че ще поиска от мироопазващата мисия на НАТО да позволи на Сърбия да разположи военни и полицаи в Косово, макар и да призна, че няма шанс да получи такова позволение.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада след войната от 1998-1999 г., в която НАТО се намеси в защита на населеното предимно с албанци Косово.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-лоши са отношенията на Сърбия със съседите й и ЕС, толкова по-добре за България! Най-добрия вариант е Македония, Косово и Албания да влязат в ЕС, а Сърбия никога да не влиза, защото ако и Сърбия и Македония са в ЕС, силното сръбско влияние в Скопие ще продължи да вилнее на воля
18
3
 
3
 
! Отговори
. преди 1 година
Пратихме оръжие на Украйна , скоро може пак да дадем и въздушен коридор , случайности няма.
17
2
 
5
 
! Отговори
щом искат... преди 1 година
Във недалечно бъдеще ще има Европейски щати ,каквото и да си говорим за ,, граници на национални държави ,, това ще изчезне пред голямото икономическо обединение което издига като огромен икономически субект Европа и я прави партньор на Щатите и Китай и др икономически субекти . Това се желае от световния капитал ! Сърби мърби и дребния им национализъм ще бъдат сдъвкани и изплюти ! виждате как всичко це централизира да има противници националисти -- но са малцинство !
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО да се намеси и да бомбардира Косово!
15
4
 
7
 
! Отговори
щом искат преди 1 година
Никой не може да спре Сърбия да води война ,тя ще разчита на нейните съюзници Косово на свойте като свърщи войната ще бъдат определени граници кое на кой ще бъде -- предполагам ,че сърбите много ще ги е яд !
14
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долни сърби! Не спират да подклаждат бурето с барут по команда на кремълското джудже! Ако отново подпалят война на Балканите, вече трябва да си върнем Западните покрайнини! Те не спират да реват, че се нарушавали правата на сърбите в Косово, а нашите хора забравиха да говорят български. Даже великденски яйца за децата от Босилеград конфискуваха сръбските митничари. Наскоро попречиха на делегация от България да поднесе венец на паметника на Левски. Ние да поискаме ли български военни части там,а?
13
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази измислена шиптърска държава която освен терористи и дръг дилъри нищо друго не произвежда,е маша в ръцете на американците и докато не се унищожи няма да има мир на Балканите.
12
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После като ревнат, пак НАТО ще им бъде виновно! Скоро май не са ги бомбандирали с обеднен уран ?
11
7
 
7
 
! Отговори
Киро од ХарварТ преди 1 година
Вучич иска, ама не му стиска! Сръбските шовинисти пак да останат с мостове по Дунава, само да посмеят!
10
11
 
12
 
! Отговори
България над всичко преди 1 година
сръбската армия е гола вода хахахахахахаха.. лаладжии са сърбите. големи войни го играят докато не ядат боя като преди 20 години..Русия им подари 5 самолета и решиха, че имат армия хахахахахахаха
9
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този път сръбската армия трябва да затрие шиптърските терористи до крак!
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до много интересно: сърбите си живеят в своята държава бе ***! Държава "Косово" и косовски народ не съществуват!
7
12
 
11
 
! Отговори
много интересно преди 1 година
Откъде имат косовските сърби оръжие и това не са ловджиски пушки ? Имат и командване и воени планове и планиране пък са мирни хора ! Ясно някой отвън организира и въоръжава,ами после пак НАТО ще са им криви , бракята със свещ вървят и си търсят белята и ще си я намерят ! Уж живеят във Косово ,а щом им кажат нещо властите тея вадят картечниците и почват ,Сърбия не признава Косово не им е приятно ,че тази нейна територия е само албанци ,но тръгнат ли ще се срещнат със НАТО !
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 от 1 - Несраваними са нещата, друже. Опитай пак!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наблюдател Едва ли. По-скоро обратното...
4
5
 
12
 
! Отговори
Huy преди 1 година
Србе на врбе
3
12
 
17
 
! Отговори
Къса клечка преди 1 година
Насъскват ги. Външни дяволски сили . Става лошо. А ние пращаме оръжие . Ще ни хванат по бели га $ти. Пък може и това да целта?
2
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл иска да подпали втора война в Европа - този път на Балканите! Това е уйдурмата!
1
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започна се от смяната на автомобилните номера в Косово, НО НАШИТЕ МЕДИИ ВЪОБЩЕ НЕ КАЗВАТ ,ЧЕ СЪЩОТО ОТДАВНА Е НАПРАВЕНО В СЪРБИЯ за косовските номера на автомобили. Тоест това е адекватна и ответна мярка на Косово.