Ердоган уверява: Нямам общо с осъждането на истанбулския кмет

Присъдата на Имамоглу беше посрещната с международна критика
17 дек 2022 20:05, Красимир Ангелов
48
Ердоган уверява: Нямам общо с осъждането на истанбулския кмет
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма "нищо общо" с осъждането на популярния опозиционен кмет на Истанбул - резултат, който ще попречи на последния да се кандидатира на президентските избори следващия юни.

Присъдата на Екрем Имамоглу след политически обвинения за клевета предизвика международна буря. Той беше отстранен за "обида на държавен служител", след като нарече служителите на градските избори „идиоти“ по време на спорна кметска надпревара през 2019 година.

Още по темата
Но Ердоган настоя, че няма пръст в присъдата. "Какво стои зад бурята, предизвикана от присъда през последните няколко дни? Този дебат няма нищо общо с нас - нито с мен, нито с нашата нация", настоя Ердоган в първите си коментари по темата след присъдата в сряда.

„Смеем се на всички фалшиви думи, изречени толкова сигурно от онези, които виждат в присъдата политическа маневра. Но ние сме тъжни да видим, че някои се опитват да провеждат своите игри на тронове чрез нас“, подчерта президентът, който предположи, че реакциите срещу присъдата са резултат от съперничество в опозицията.

Няколко десетки хиляди души демонстрираха подкрепата си в четвъртък в Истанбул за Имамоглу, който с успехите си като кмет се утвърди като опозиционер с тежестта да прекъсне 20-годишното господство на Ердоган в турската политика.

Присъдата на Имамоглу беше посрещната с международна критика. В четвъртък САЩ обявиха, че са "дълбоко разтревожени и разочаровани" от присъдата на две години и седем месеца затвор и свързаната с него забрана за политическа дейност, което ще го лиши от участие в изборите за президент, съобщава БГНЕС.

Ердоган обяви през юни, че ще се кандидатира отново през следващата година, но опозиционен съюз от шест партии все още не е определил общ кандидат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари