Турция: Забраната на висше образование за жени не е ислямска

Анкара призова Кабул да я премахне
22 дек 2022 18:20, Петя Славова
56
Турция: Забраната на висше образование за жени не е ислямска
Снимка: БГНЕС

Турция призова афганистанските талибани да отменят решението си, с което забраняват на жените да получават университетско образование, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Още по темата


"Тази забрана не е нито ислямска, нито хуманна", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Ние не я намираме за правилна. С Божията помощ (талибаните) ще отменят това решение", каза той.

"Каква вреда за човечеството причинява образованието на жените?"

На повечето момичета в цялата страна вече е забранено да учат в средно училище, което силно ограничава приема в университетите.

Съединените щати осъдиха решението "по най-категоричен начин", а Великобритания заяви, че това е "сериозна стъпка назад".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
11
 
! Отговори
Lora преди 1 година
"Стъпка назад"! Това е престъпление срещу човечеството. Колкото повече необразовани хора има по-света толкова повече развитието се забавя, изоставането и бедността се увеличават, което води до глад, войни миграция и унищожение.
29
1
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Мъжете и жените тук винаги били равни? Това може да го разправяш на внуците си, които нямат спомени отпреди 2010.
28
1
 
4
 
! Отговори
Влад преди 1 година
Толерантни сме, не ми пречите, но не си натрапвайте религиозните ценности в дружелюбна България. Човек се цени по постъпките си, а не по това дали е *** или не.
27
5
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
Нещо много си се объркал. Не познаваш българската история. Мъжете и жените винаги тук са били равни. И всичко са вършели заедно. Освен акушерството - единственото нещо, което е било изцяло женска професия. Провтарям професия, защото вие неграмотници, сте още на ниво надрусаните бълнувания на някакъв наркоман в книжле, на което се кланяте. Чел съм ви тъпата книжка от интерес. Абсолютни безсмислици. А сте имали потенциал някога - алгербра, астрономия, математика. И сега сте калта на планетата.
26
2
 
5
 
! Отговори
жена преди 1 година
Не искаме при вас, ясно ли е? И аз, и мъжът ми изкарваме пари, и деца имаме, и внуци. Така че край с глу.пави внушения. Живейте си в древния си свят, ние - в нашия.
25
13
 
6
 
! Отговори
Sahih преди 1 година
Жената в Исляма е много по-ценена от при вас. Не става въпрос за стъпване на врат. Вие всичко гледате като кой кого командва. В Исляма се знае кой какви функции има. Мъжът да се грижи за семейството, да изпълнява съпружеските си задължения, тя да възпита децата и да поддържа топлината на дома. Нещо такова е било по времето на бабите ви. Сега е пълен хаос. Жените ви ходят нервни да изкарват пари, а вие стоите вкъщи да гледате децата. Обърнахте ролите и виждате резултата. Жените ви искат при нас
24
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
То щото сте много хубави и умни не можете да се справите и се тъпчете в ЕС и пищите за права и пари. Ами като сте такива прекрасни и гениални, я да ни храните вие, а ние да лежим денонощно и да квич.им какви сме богоизбрани.....
23
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Правят деца, ама друг път. В Турция - по две на жена, неслучайно ги призовават да раждат. Общо взето, навсякъде пада раждаемоса поради повишени изисквания. Така че има да се надявате и да се молите. Най-добре да се разкарате от тук.
22
5
 
2
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Няма по-*** религия от исляма. Не, че християнството е стока. Това, което не мога да разбера е как ислямките не са стъпали все още на врата на мъжете си, както са направили да речем християнките. Но обяснението е може би защото все пак ислямът е по-"млад" с едни 600 г.
21
18
 
4
 
! Отговори
Sahih Hadith преди 1 година
До десет години в Европа ще има общини, които се ръководят по шериата. В Германия всеки шести не в роден там, и тези хора правят по 5-6 деца с лекота. Така, че ще сме живи. Ще гледаме. А за Исляма не знаете нищо. Масово са ви промити главите още в пети клас за някакви кланета. Ислямът не е боза като будизми и пр, нито е бъркотия като трибожието. Ислямът е стройна система, доктрина и пътеводител за всеки. Пророкът сав казва: Оставих ви на Правия път. Яснотата му е същата денем и нощем.
20
8
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Ако бях български политик щях да намеря спонсори и да направя бетонна ограда с арматура и отгоре огромен кръст с Христос и да оцветя оградата от край в край със българското знаме и да нарисуват невероятни картини на Кирил и Методий и азбуката ни и библейски картини и български мъже и жени и деца в носий. Аспарух и др. Всички да знаят историята ни. Може и туризъм да привлече, но не ислямски. ДПС по тънката да ги няма. В Турция ще имат свободи наволя... Щях да обявя Христова Божа осветена земя.
19
3
 
4
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Талибаните са същите бетонни глави, като пишещите по-долу. Същите женомразци, само се правят на мъже. Също толкова не разбират исляма и правят глупости, като тия дето пишат срещу него, без хабер да нямат какво е. Само дето халките им са поразширени. А иначе ислямът се използва за политика, както нашето православие от Русия.
18
2
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Фанатици има и от двете страни.
17
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Дори и ислямът да завладее тези територии, ние няма да сме живи. А после друг ще завладее ислямските земи, защото това е историята. Така че по-малко се радвай. Нищо не е вечно.
16
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Напротив, с колко неграмотни робини се обзаведе, но знай, че това е опасно за твоето здраве.....
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Исляма като философия представлява пълно отрицание на всички добродетели. Където се появи ислям, цивилизацията изчезва веднага.
14
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Азия и Европа са най-гъсто населените, така че и ние сме от пренаселените. А който възхвалява исляма, е по-добре да се премести, защото ще живее тук вечно с омраза и в нещастие. В крайна сметка всеки да си търси мястото. Наистина тук е друг свят, съвсем не е ислямски за ваше огрооооомно съжаление.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Авганците могат да благодарят на Америка за това дОбро което ги сполетя. Талибаните са продукт на ЦРУ.
12
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До напротив - я си направи справка кой континент е най-гъсто населен. Доста ще се изненадаш.
11
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Бягай при Исляма, щом е спасение, защо си тук? Ние тук имаме друга религия. Ще видиш при Исляма как се работи от сутрин до вечер да издържаш сюрия жени и деца. Да не си мислиш, че ще те назначат за министър? Средновековни мозъци......