Талибаните наредиха: Жените с бурка на обществени места

Ограничението го имаше и при предишното им управление
64
Талибаните наредиха: Жените с бурка на обществени места
Снимка: БГНЕС

Ръководството на афганистанските талибани нареди на всички афганистанки да ходят с бурка на обществени места, предаде Асошиейтед прес, цитирайки министерството за разпространяване на добродетелите и изкореняване на пороците.

"Желаем нашите сестри да живеят достойно и безопасно", каза Халид Ханафи, и.д. ресорният министър в правителството на талибаните.

Задължителното носене на бурка бе оповестено и в разпореждане на върховния лидер на талибаните Хайбатулла Ахунзада, представен пред медиите. В него се казва, че "жените, които не са много млади и не са много стари", трябва да закриват лицето си пред всички мъже, които не са членове на семейството". Затова и препоръките са да се носи бурка, дреха, покриваща жените от глава до пети само с отвор за очите.

Такива ограничения за начина, по който трябва да се обличат жените, имаше по време на предишното твърдолинейно управление на талибаните между 1996 и 2001 г.

След идването си отново на власт миналата година талибаните решиха да не отварят училищата за момичета над 6. клас. Те се отметнаха от обещанието си да не пречат на момичетата да учат и решиха да удовлетворят исканията на твърдото ядро сред привържениците си за сметка на още по-голямата си изолация от страна на международната общност. Това решение попречи на опитите на талибаните управлението им да бъде признато от международните финансови донори във времена, когато Афганистан изпада във все по-тежка хуманитарна криза. Международната общност призова ръководството на талибаните да отвори отново училищата./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
2
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Затова ли феминистките твърдите, че има разлика в заплащането между половете за една и съща работа? Второ, съвременните жени нито готвите, нито чистите, нито перете. Не помагате при ремонти, пренасяне на мебели и т.н. Само отваряте големи усти.
45
7
 
8
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Тааака ми ! Благоприличие тряаа има ! Не кат наще разголени ,татуирани разпасани уроспий!
44
6
 
3
 
! Отговори
До анонимна преди 1 година
Ами, като българките сте толкова кадърни, защо масово ставате метреси и леки жени? Или пък сте на държавна, партийна и НПО хранилка.
43
1
 
6
 
! Отговори
До жена преди 1 година
България е най-бедната страна в клуба на богатите. Ако не ви харесва, винаги можете да отидите в Азия, Африка или Латинска Америка с пъти повече убийства на глава от населението, тропически болести и граждански войни. Естествено, че няма да го направите. Ще си седите в НПО-тата в България и ще чакате на субсидии.
42
0
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Защо спорите с този, какво се е хванал с публичните домове, като че ли са Пентагона, ООН и .н. Разбира се, че мъжете са ръководили страната през вековете, че и сега, а не жените, и сме се докарали доникъде, а този седнал да коментира нищо незначещи неща. Нарича се обсесия подобно поведение.
41
1
 
4
 
! Отговори
жена преди 1 година
Дори и да е така, това няма нищо общо с провала на държавата ни, много добре знаете това, не се правете на ударен или че хабер нямате от нещата. Много важно кой бил в публичните домове, това не е провалило страната, сигурно ще се затрие земята от това, така ли? Много ясно беше казано, че сте докарали сраната до просешка тояга, щото сте много умни, я не измествайте темата.
40
2
 
1
 
! Отговори
До жена преди 1 година
Цитирам многобройни публикации на западната преса за състава на публичните домове в З. Европа. Второ, кой трябва да носи отговорност за собствените ви действия в чужбина? Марсианците ли? Рептилите ли?
39
0
 
4
 
! Отговори
жена преди 1 година
Вие само в публичните домове ли стоите, та знаете кой е там? И що за несвързани сте ги написали - много ясно, че командват мъжете, а жените се занимават с незначителни неща, особено тук, у нас. Не преиначавайте думите на анонимна, не е честно. В чужбина има всякакви, знам от собствен опит.
38
1
 
1
 
! Отговори
Нямат какво да ядат преди 1 година
Молят се на " донори"Но вместо да си градят държавата се занимават с облеклото на женитеДа умиргат
37
2
 
1
 
! Отговори
До анонимна преди 1 година
Тоест жените не носите отговорност за действията си, които пряко ви засягат? Защо не сте се реализирали по-добре в ЧУЖБИНА? Как българите сме ви виновни за това, като зависи от вас самите? Второ, България не е била колониална империя като западните държави, нито има голямо население и силна армия като САЩ, че да се налага над останалите.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Желаем нашите сестри да живеят достойно и безопасно" - От кого да живеят безопасно сестрите? От техните наточени братя?
35
6
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Първо, в публичните домове са от един етнос, и второ, каква е държавата зависи повече от вас, защото командвате вие, особено в близкото минало, единствено вие сте били във властта, и до какво сте докарали нещастната ни държавица - до под кривата круша, а той седнал да ми развява публичните домове, като че ли от тях зависи дали светът ще съществува? Я стига с това глууупаво самочувствие!
34
0
 
2
 
! Отговори
Чакай малко преди 1 година
Чакай малко муджахедите победиха с американски оръжия докато американдки журналистки прарцалеси ходеха при тях забулени да ги интервюират.Руснаците си ги бомбеха
33
4
 
1
 
! Отговори
До анонимна преди 1 година
А вие, като сте толкова умни и кадърни, защо тогава публичните домове на запад са пълни с българки и румънки.
32
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аз също мисля, че ще намалеят всякакви емигранти в ЕС, защото яко трябва да се работи, за единия хляб, а те не идват затова, освен нашите емигранти. Подкрепям мнението, че Путин донякъде отърва ЕС като странично последствие от действията му, правилни или не. За жените в арабския свят - предстои им дълга борба за по-свободен живот, вероятно столетия.
31
5
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
А българските мъже всички в затворите и в урановите мини по твоята логика? То затова и държавата ни като вас хубава......Отвсякъде орязана, отвсякъде пренебрегвана нещастната ни държава, защото сте мноооооого умни......
30
2
 
3
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Всичките тези ислямистки простотии почнаха през 1978-79, когато СССР влязоха в Афганистан , а в Иран дойде Хомейни след бунтове срещу шаха и Щатите,респ.. Тогава муджахидините видяха, че могат да победят колоса на глинени крака - СССР. Същото се получи и с Щатите по отношение на Иран. Оттам недоволните мюсюлмани придобиха самочувствие да се борят с белия човек и светът се промени към лошо.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа трябваше да се приемат само бежанки и деца от там, а не тези младежи. На всички беше ясно, че гехния живот е най-застрашен, но САЩ искаха друго да постигнат.
28
7
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Напротив, че Европа ще стане ислямска, са го предрекли пророка Мухамад, баба Ванга и др. екстрасенси. Въпросът е дали континентът ще прилича повече на Сомалия и Нигерия, или на Ирак, Саудитска Арабия.
27
1
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
А кога избягаха? Когато бяха под управлението на талибаните, или когато САЩ им поднасяха демокрацията във вид на ракети? Сега защо пак няма тълпи от афгански бежанци след като им е толкова зле?