Без преговори на РСМ за ЕС, докато българите не са защитени

Зам.-външен министър: Отношенията ни с Русия са редуцирани
Обновена: 23 яну 2023 10:17 | 23 яну 2023 10:17, Анисия Иванова
84

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи пристигна в България и разговаря със своя колега Николай Милков. Поводът е побоят над секретаря на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид.

"Заявяването на дипломатическата позиция от страна на РСМ е важно, за да се види, че правителството осъжда такъв вид криминален акт. Важно е да има конкретен резултат с присъди - хора, които да поемат отговорността. Това, което ние искаме, е да видим конкретен резултат, хора да получат заслуженото по законовия ред", заяви зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова в студиото на "България сутрин".

Ескалацията на насилие е основният проблем, обсъждан на двустранно ниво. Нападението срещу Християн Пендиков е поредният случай след хвърляне на камъни, палеж, стрелба.

"Провокации на български политици чрез публикации във Facebook не може да бъде оправдание. Правителството и външно министерство осъдиха такива опити от страна на български представители, но разликата е огромна - говорене в социални мрежи срещу прояви на насилие. Важно е да се влияе на провокативния тон", коментира Велислава Петрова.

Пред Bulgaria ON AIR тя подчерта, че прекратяването на езика на омразата и тези прояви на насилие са част от условията за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС. Нападението над Пендиков в Охрид ще бъде поставено пред Съвета на външните работи в Брюксел.

"Докато не бъде сменена Конституцията, РСМ няма да започне преговори с ЕС. Бяха приети условията, при които те могат да започнат, сред тях е и защита на правата, включително и на българите. Пътят на РСМ зависи от резултатите, които показва, промяната на тази негативна тенденция не е свързана просто с двустранните ни отношения, а с кандидатурата ѝ за член на ЕС. Политическата им цел е свързана със спазването на европейските ценности, те не са български прищявки. Фактът, че условията не се спазват, вреди на РСМ", категоричен е зам.-външният министър.

Петрова уточни, че дипломатическите отношения между двете страни не са разрушени. Посланикът ни в Скопие е извикан за консултации.

Отдалечава ли се България от Шенген?

Австрийският канцлер все още заема позицията, че страната ни не е готова за влизане в Шенген.

"Австрия и Нидерландия не са изразили аргументи с конкрeтните условия и технически критерии. България показа, че изпълнява всички критерии, съображенията им са политически. Визитата на австрийския канцлер беше директна покана от Радев, който да покаже, че ние нямаме какво да крием. Трябват общоевропейски решения, а не една държава да се справя сама с проблема", убедена е Петрова.

Тя изрази надежда, че следващият редовен парламент ще приеме нужните закони, които пряко касаят влизането ни в Шенген и изпълняването на ангажиментите ни по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Решението за България показа, че политически доводи могат да бъдат използвани, когато техническите критерии са покрити. Това беше шамар срещу европейската солидарност. Показа, че може би не сме там, където трябва да бъдем като европейска солидарност и трябва по-добре да взимаме европейски решения", каза още зам.-външният министър.

Помощта на България за Украйна

Дипломатът коментира и информацията, че България е предоставяла през трети страни въоръжение на Украйна.

"Няма промяна в курса, с решенията ни и на ниво дипломация сме със своите партньори и съюзници. Осъждаме всякакви прояви на агресия, прояви в които се нарушава международното право. Статията в "Ди Велт" показва, че България е взела участие в ранен етап, не само на заемане на политическа позиция, но и чрез предоставяне на оръжие или някакъв вид боеприпаси. Това показва, че България е действала със съюзниците си", подчерта Велислава Петрова.

Посочи също, че отношенията с Русия на политическо ниво са редуцирани. Единственото ниво, на което продължават да съществуват, е свързано с граждани, които имат нужда от консулска помощ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Шенген, менген, това не ги засяга. А как иначе. Комитите им е малко да им дадат свобода, веднага ще поискат да станат войводи.
63
1
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
РСМ е страна управлявана от антибългарски зомбита, а и повечето от хората там са зомбирани от промиване на мозъци. Това е изключително опасно за сигурността на България. Не бива да бъдат допускани до ЕС. Това ще озакони огромна измама, което не би трябвало да се толерира от европейските ценности. Бог да пази България!
62
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незабавно да им се отнемат българските паспорти, такива добитъци не бива да се допускат до Европа.
61
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Македонците ги измисли Коминтерна.Даже по едно време принуждаваха хората по Благоевграфско да се пишат македонцо.Това с вещото ръководство наГ .Димитров руски възпитаник ,проводник на дивия руски комунизъм
60
12
 
8
 
! Отговори
Киро жокера преди 1 година
Въшлива русия прави всичко възможно да сме скарани с македонците русия винаги е била враг номер едно на България
59
23
 
3
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 1 година
Скоро Възраждане ще управлява! Скоро ще ви върна Македония, защото Аз съм Костадин I Велики Антиваксър Демагог, после България ще е на три морета и всичко това скоро! За разлика от ИТН Аз ще ви построя космодруми ще изпратя космонавти в космоса! Чудя се как ми вярвате?
58
0
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Ами да толкова е просто да приемат правилата които не сякаш членка е приела да спазва и да ги спазва
57
8
 
17
 
! Отговори
Това е целта преди 1 година
На ЕСЕС да скара всички братски народи.ДЕЛИ И ВЛАДЕЙ.ВЪН ОТ ЕВРОПУМИЯТА
56
65
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България направи така ,че най-приятелската държава Македония да я мрази.Браво на великите Български политици и историци.
55
19
 
14
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Какво се очаква от управници отгледани и закърмени с московските идеи. Мин. председател ЗКПЧ и президент путинист. И в Скопие и в София конците се дърпат от Москва. Сега и двете столици ще се надървят и ще стане международен скандал съответно провал на ЕС в западните балкани. Нищо повече от кагебистки саботаж. Не бива да се забравя кой създаде македонската нация и държава и защо. Кой гласува за това БГ да бъде извадена от списъка на съвоюващите държави през ВСВ. Отговора е РУСИЯ. Чии е Крим...
54
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой финансира тези клубове?
53
3
 
10
 
! Отговори
Ама преди 1 година
политиката е в разтягането на локуми. Когато някой не те харесва и желае, ти какво правиш. Който иска-в България с осигурен паспорт и гражданство. Който не ще, да си стои в измисената държава. Има граница, ред. Ако ти харесва. От това по-просто нещо има ли. Ама нашите Шопи само си топат ногите у ряката, без да му мислят за последствията. Шопите на Жълтите павета.
52
12
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
https://vecer.mk/makedonija/foto-ne-e-bugarija-toa-e-pirinska-makedonija-ako-bugarite-vidat-shto-pishuval-pendikov-kje-go-vratat-so-istiot-avion/ Koi kakav e na znam ama videte gospodin pendikov kakvo e kazval do minalata godina
51
44
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без "Шенген" за българите докато продължават да тровят региона с вонящия си пещерен нацизъм
50
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно!!!!
49
1
 
20
 
! Отговори
до 56 преди 1 година
А защо не? Гинеколожка ръководи целия ЕС, защо да не може по-широк специалист да води външната политика на България?
48
40
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво не Ви е ясно?Има две държави, с два народа, с два езика.Произхода на всички слявянски народи е общ.Разделението е заради политиката и еволюцията.Ако следваме Българската Историческа логика ,всички ние сме Гърци или Турци и Македонци и Българи.
47
1
 
11
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
ОГРОМНА ЛЪЖА!
46
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единия побойник бил Български Гражданин?
45
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази биоложка, посочена от ИТН, още ли е зам-министър на Външните работи?