Без преговори на РСМ за ЕС, докато българите не са защитени

Зам.-външен министър: Отношенията ни с Русия са редуцирани
Обновена: 23 яну 2023 10:17 | 23 яну 2023 10:17, Анисия Иванова
84

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи пристигна в България и разговаря със своя колега Николай Милков. Поводът е побоят над секретаря на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид.

"Заявяването на дипломатическата позиция от страна на РСМ е важно, за да се види, че правителството осъжда такъв вид криминален акт. Важно е да има конкретен резултат с присъди - хора, които да поемат отговорността. Това, което ние искаме, е да видим конкретен резултат, хора да получат заслуженото по законовия ред", заяви зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова в студиото на "България сутрин".

Ескалацията на насилие е основният проблем, обсъждан на двустранно ниво. Нападението срещу Християн Пендиков е поредният случай след хвърляне на камъни, палеж, стрелба.

"Провокации на български политици чрез публикации във Facebook не може да бъде оправдание. Правителството и външно министерство осъдиха такива опити от страна на български представители, но разликата е огромна - говорене в социални мрежи срещу прояви на насилие. Важно е да се влияе на провокативния тон", коментира Велислава Петрова.

Пред Bulgaria ON AIR тя подчерта, че прекратяването на езика на омразата и тези прояви на насилие са част от условията за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС. Нападението над Пендиков в Охрид ще бъде поставено пред Съвета на външните работи в Брюксел.

"Докато не бъде сменена Конституцията, РСМ няма да започне преговори с ЕС. Бяха приети условията, при които те могат да започнат, сред тях е и защита на правата, включително и на българите. Пътят на РСМ зависи от резултатите, които показва, промяната на тази негативна тенденция не е свързана просто с двустранните ни отношения, а с кандидатурата ѝ за член на ЕС. Политическата им цел е свързана със спазването на европейските ценности, те не са български прищявки. Фактът, че условията не се спазват, вреди на РСМ", категоричен е зам.-външният министър.

Петрова уточни, че дипломатическите отношения между двете страни не са разрушени. Посланикът ни в Скопие е извикан за консултации.

Отдалечава ли се България от Шенген?

Австрийският канцлер все още заема позицията, че страната ни не е готова за влизане в Шенген.

"Австрия и Нидерландия не са изразили аргументи с конкрeтните условия и технически критерии. България показа, че изпълнява всички критерии, съображенията им са политически. Визитата на австрийския канцлер беше директна покана от Радев, който да покаже, че ние нямаме какво да крием. Трябват общоевропейски решения, а не една държава да се справя сама с проблема", убедена е Петрова.

Тя изрази надежда, че следващият редовен парламент ще приеме нужните закони, които пряко касаят влизането ни в Шенген и изпълняването на ангажиментите ни по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Решението за България показа, че политически доводи могат да бъдат използвани, когато техническите критерии са покрити. Това беше шамар срещу европейската солидарност. Показа, че може би не сме там, където трябва да бъдем като европейска солидарност и трябва по-добре да взимаме европейски решения", каза още зам.-външният министър.

Помощта на България за Украйна

Дипломатът коментира и информацията, че България е предоставяла през трети страни въоръжение на Украйна.

"Няма промяна в курса, с решенията ни и на ниво дипломация сме със своите партньори и съюзници. Осъждаме всякакви прояви на агресия, прояви в които се нарушава международното право. Статията в "Ди Велт" показва, че България е взела участие в ранен етап, не само на заемане на политическа позиция, но и чрез предоставяне на оръжие или някакъв вид боеприпаси. Това показва, че България е действала със съюзниците си", подчерта Велислава Петрова.

Посочи също, че отношенията с Русия на политическо ниво са редуцирани. Единственото ниво, на което продължават да съществуват, е свързано с граждани, които имат нужда от консулска помощ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
25
 
! Отговори
999 преди 1 година
Другарят Сталин ги направи македонци ПО ИМЕТО НА ЧАСТ ОТ ГЕОГРАФСКАТА ОБЛАСТ/ ПО- ГОЛЯМАТА ЧАСТ Е В ГЪРЦИЯ И В БЪЛГАРИЯ ДНЕС/ ЗА ДА НАПРАВИ БЪЛГАРИЯ ПО- СЛАБА. НИТО ЕДНА ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ НЕ ИСКА СИЛНА БАЛКАНСКА ДЪРЖАВА, ЗА ДА МОГАТ ТЕ ДА ГИ ВЛАДЕЯТ ПО- ЛЕСНО. ЕЛЕМЕНТАРНО Е!
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заместника Министър е от партия ИТН. Родена е в Сандански и е с образование Микробилог( предплагам,че е завършила и Биология).Сега трябва да търся в научните списания или в учебниците ,какво е общото между Микробиологията и Външната Политика.Няма никаква логика, засега. Е все ще открия някаква филосовска вързка. Другото което трябва да открия е какво е общото между Радев и ИТН.Тук вече няма никаква логика.А интервюто е точно това-Ние за нищо не сме виновни(като в детската градина).
22
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да помогне! Изпратете ни оръжия! РСМ иска да ни нападне и превземе! Къде е ЕС, ОСАД? Превръщаме се във втора украйна! Поздрави на колегите лт ДанС!
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно тази девойка беше на първите редици, когато подписаха предателското махане на ветото, чии интереси обслужи е ясно, не и българските
20
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците ли говорят български, или българите говорят източно-македонски диалект и го наричат български. Дори второкласници в която и да е държава по света знаят, че пра-българи на хан Аспарух бяха туркоезично племе.
19
0
 
22
 
! Отговори
Барселона преди 1 година
Никакво придвижване напред за старите българи...Мразенето на българите е Държавна политика в РСМ...
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23Май не следиш световните тенденции в дипломацията? Посланичката на Украйна в България е сексоложка.
17
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кратък (збит) преразказ на изказването на Микробилога (Заместник Министър на Външните Работи). Всички друго са виновни, Ние не и от нас нищо не зависи.
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не сте българи, защо тогава говорите български, маймунчета глупави?
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази е човек на ИТН.Как е назначена за заместник министър от Радев? Освен това е микробиолог. Много странно. Микробиолог е специалист ,който се занимава с изскедване *** бактерии,вируси и ***.Какво е общото между нея и външната ни политика.Е затова ще сме зле.
14
21
 
4
 
! Отговори
Квантов механик преди 1 година
Някой знае ли защо в чужбина някой като срещне българин веднъж, само срещу вероятността да го срещне втори път започва да изучава всички видове бойни изкуства, боравене с всеки вид огнестрелно и хладно оръжие - от пистолети и гаубици до саби и мечове и винаги ходи въоръжен с чифте пищови, препасан с ятагани на кръст, нарамил тежка картечница и моторна резачка, огнехвъргачка под едната мишница и сандък ръчни гранати под другата? Някой да ме просветли по тази тема?
13
6
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Арна е министърката.
12
2
 
16
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Пред нас едно, а там друго. Само ни замазват очите. Така е, като премахваме предварително ветото. Сами им отворихме вратата да ни разиграват като коне.
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе все другите са виновни. Така ми звучи това интервю. Ние нямаме никава вина и нищо общо.
10
5
 
13
 
! Отговори
Бг преди 1 година
На снимката Емили с тротинетката ли е???
9
6
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Спокойно, ПП пак ще бъдат инсталирани и всичко ще се оправи с преговорите ;)
8
23
 
2
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
Българите са много прости. Взимам македонски паспорт и война срещу българия
7
1
 
17
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
По начина на изразяване се познава колко си изостанал в 19ти век!!! Засрами се!!!
6
15
 
2
 
! Отговори
тапаци преди 1 година
Айде стига сте крякали!!!
5
3
 
27
 
! Отговори
ДДТ преди 1 година
Никакви отстъпки повече за титомакедонците! На България е нужно националноотговорно управление,което да следва твърда линия с точни дати за изпълнение на договорености с други държави. По-важни са правата на българите в Македония,отколкото някакъв "Шенген", който тече от всички чешми. Стига навеждане пред еврочиновниците,видяхме ги колко струват, с големия куфар татко да носи европачките на мама! Ай,..ктир!