43% от хората в Сърбия подкрепят членството в ЕС

32 процента са против, сочи проучване
27 яну 2023 08:27, Елка Василева
55
43% от хората в Сърбия подкрепят членството в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Членството на Сърбия в Европейския съюз се подкрепя от 43 процента от гражданите, една трета са против, а необходимите за членство реформи се подкрепят от две трети от гражданите, сочи ново проучване на общественото мнение, проведено от министерството за европейска интеграция, съобщи Бета.

Ако утре бъде организиран референдум с въпроса "Подкрепяте ли членството на Сърбия в ЕС?", 43 процента от гражданите на Сърбия биха гласували "за", 32 процента "против", а изобщо не биха гласували 13 процента. Колебаещите се как да гласуват са 12 процента не знаят какво биха отговорили на този въпрос.

Това показват резултатите от най-новото проучване на общественото мнение "Европейска ориентация на гражданите на Сърбия".

На въпрос за безвъзмездната помощ за развитие на Сърбия от 2000 година до днес 28 процента от анкетираните заявяват, че ЕС е най-големият дарител на Сърбия, а съюзът е следван от Китай, Русия и Норвегия. 38 на сто от анкетираните смятат, че държавата и те лично биха имали полза от членството в ЕС. От друга страна 21 процента са на мнение, че местното земеделие най-много ще изгуби от влизането на Сърбия в ЕС.

В проучването са участвали 1050 анкетирани над 18-годишна възраст на територията на Сърбия, без Косово, според стандарта на Евробарометър, съобщи министерството за европейска интеграция в Белград.
(БТА, Светла Митева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
6
 
! Отговори
Сега ще се окаже, че преди 1 година
тия 43% са подтиснатото малцинство в Сърбия и трябва спешно да се интегрират в ЕС и ЕЗ, но за Шенген ще почакат 20 години.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без членство в НАТО няма членство в ЕС. Мина времето когато минаваше тоя номер.
24
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Процента е много по голям. Дори и руснаците останали след война та в Югославия са за ЕС. Нито ще се върнат /в Русия дошли от затворите / нито ги интересува.
23
6
 
11
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Нормално, нали новото "СТЪКМИСТИЧЕСКО" проучване гони конкретна цел. Съсипва ни този "ЕВРОАТЛАНТИЗЪМ". Бавно, но славно и сигурно.
22
8
 
8
 
! Отговори
До Нане преди 1 година
Ми то путинофил си е диагноза! Това е продажник който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ! Лекува се след като този индивид се изпрати в рашистан или северна корея! да види как е да живееш в .... рая! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
21
5
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ИЗСЛЕДВАНЕ ПРОВЕДЕНО В ЩАБА НА НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА !!!
20
5
 
13
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Само за това, че ме наричаш путинофил, разбирам, колко ти е мозъчният багаж....1 гънка.... Не, просто мразя безплатно наглосаксите.... ===)))
19
6
 
6
 
! Отговори
До Нане преди 1 година
Ако говориш за путинофилите значи те са по-малко от 0.1% Така, че 75% от 0.1% бе путинофил си и знам, че няма да можеш да го сметнеш! :))))))))))))))))))))
18
9
 
12
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Оптимисти... При Нас 75 процента са за напускане.... ===)))
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До .!. 4000 на месец (НЕ РУБЛИ!) си е сериозен мотив!
16
9
 
6
 
! Отговори
.!. преди 1 година
всеки нормален човек на тая земя иска на запад! само продажната путинофилия тука ЛЪЖЕ като казва, че в рашистан и севрна корея бил рая! Аз всеки път им повтарям, че ще им поема разходите до границите на тия държави и никоя ***.ка досега не е посикала да иде!! Що така бре тавариши!!??
15
5
 
6
 
! Отговори
Прогностик преди 1 година
А със северна азия колко искат?
14
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние дали ги искаме? Руският кон няма място в ЕС. Сите сърбе на върбе.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората все още се заблуждават, не е демокрация ,а то е Демонкрация, вижте сатанистите дори вече не се крият в САЩ , казват че всеки има правото на религия каквато иска и си изкарват има един като бог с многоцветното знаме и вече открито се заявяват, тъмните векове никога не са си отивали , хората се правеха ,че не ги забелязват,както с обратните , но така и не разбаха, че докато си затварят очите, скоро ще са малцинство, войната в Украйна е само началото, сърбите се надяват да отърват бомбандир
12
8
 
14
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Тъпотия,няма такова нещо.Дали останаха хора да вярват на това което се пише....
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по-интересно е що нас никой не пита нито за ес или нато, и как така е имало парламент последните 33 г като над 70% не гласуват? ЗА КВА ДЕМОКРАЦИЯ ГОВОРИМ ТУК ВЪОБЩЕ
10
6
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До Анонимен 5 И нашите комунисти мразят ЕС и САЩ , но децата им са там.И в Сърбия е същото.Най обичам да живея в мразения Запад.
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По плана на НАТО ще воюват Германия, Полша, България и Румъния
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада умело оплита младите в мрежите чрез световната интернет мрежа
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха останалите 67% Библията ли ще горят,за да не влезнат?И ние трябва нещо да измислим ако тръгнат да ни пращат за пушечно месо при укрите.Шапка свалям на Швеция и Нидерландия.Спасиха се хитро.