На гроба на Гоце Делчев ще допускат само предварително обявени делегации

РСМ: Не са добре дошли тези, които отричат македонския народ и държава
3 фев 2023 18:00, Анисия Иванова
53
На гроба на Гоце Делчев ще допускат само предварително обявени делегации
Снимка: БГНЕС

Полицията контролира подстъпите към църквата "Свети Спас", като част от засилените мерки за сигурност преди утрешното честване на 151 години от рождението на Гоце Делчев. Улици "Самоилова" и други пътни артерии около скопското Кале са напълно затворени за движение.

Полицейски сили са разположени в по-широкия район около църквата „Свети Спас“ и по цялата дължина на улиците, водещи към нея. Достъп до нея имат само лица с разрешителни.

Специални мерки за сигурност ще има и утре, когато се очаква държавни делегации, водени от президента Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, както и представители на още няколко институции и политически партии да се поклонят на гроба на Гоце Делчев. Само обявените делегации ще имат достъп до църквата "Свети Спас". Останалите делегации и граждани, които не са предварително заявени, няма да могат да поднесат цветя по време на държавната церемония.

Засега няма официално потвърждение дали ще има организирано посещение на делегации от България. От МВР отричат български полицаи да бъдат наети за охрана утре.

Властите призоваха и днес за мирно и достойно празнуване. Премиерът Димитър Ковачевски каза, че е добре дошъл всеки добронамерен човек, който иска да се поклони на гроба на Гоце Делчев, но не и тези, които провокират и отричат македонския народ и държава. Той потвърди, че правителството все още не е получило съобщение, че делегация от България ще присъства утре на отбелязването на 151 години от рождението на Делчев.

„До този момент нямам съобщение от кабинета на министър-председателя на България за официална българска делегация, която да поднесе цветя. Като каза и вътрешният министър, всеки, който е добронамерен - официална държавна институция, който иска да се поклони на гроба на великана на македонска национална борба тук, в Скопие, по достоен начин, може свободно да заяви своето участие. Всички, които са недобронамерени, които са провокатори, които отричат македонския народ, които отричат македонската държава, които накърняват чувствата на македонците и другите граждани, те няма да влязат в страната”, каза Ковачевски.

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски призова гражданите да не се поддават на провокации и увери, че институциите няма да позволят каквато и да било ескалация, инцидент или унижение на македонския народ и държава.

Той призова и политическите субекти и политиците да се държат отговорно по време на целия този процес, за да се деескалира ситуацията, която безотговорни политици, групи и отделни лица искат да влошат.

Клубът за българо-македонско приятелство също се обяви за мирно отбелязване на рождения ден на Гоце Делчев. Те настояват правителствата на България и Северна Македония да преустановят опитите за подкопаване на отношенията между двете страни и незабавно да приложат механизма за намаляване на напрежението и идентифициране на проявите на омраза, приет миналата година между двете министерства на външните работи.

Според членовете на Клуба кръговете, които сеят омраза, трябва да бъдат маргинализирани и да започнат цялостни процеси на сближаване - социално, инфраструктурно, културно, медийно и икономическо свързване на двете страни.

Клубът за българо-македонско приятелство изразява убеждението си, че по-голямата част от обществата на двете страни са хора с европейски ценности, които се уважават и разбират. Те трябва да са основа и еталон на двустранните отношения, а не отделни радикализирани елементи и политици, които търсят тема за собственото си политическо оцеляване. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Карагеоргиев преди 1 година
Започнало е вече пълното унищожаване на страната ни, с помощта на платени краварски шпиони /Банкяра,Кирчо и Христаки/ по върховете на властта. Започна се с газа, продължи с електроенергията, водата и храната. Съсипахме и дългогодишните си братски отношения с Русия. На финала - продадохме и братята си в Македония. И когато местното ни население бъде изтребено или прогонено, ще могат спокойно да дойдат тук джалатите от АЗОВ и ДЕСЕН СЕКТОР воглаве с украинската Жана Д'Арк - Наталия Вовк ! За да си основат "новата" държава, защото от Украйна няма да има и поме
44
0
 
0
 
! Отговори
не се съмнявай преди 1 година
До Обикновен чорбар За нула време ще го посекат!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой предаде тленните останки на Гоце Делчев ? Питайте на Корнелия , защото те са приемник на тая партия ! Какво са ни криви С. Македонците ? БКП направи македонизация в пиринко и даде костите на Гоце ! Сеги ривем ! А стига с този театър !
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще има набити българи,сигурация.
41
2
 
4
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Горките герои, паднали за свободата на Македония, няма да видят идеалите си сбъднати и Европа има голяма заслуга, за това
40
4
 
9
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Вапцаров не може да е македонец, защото римува на български, Значи - мисли на български, не знам вече - ние на Христо - казваме - Ицо, Ристе.
39
6
 
21
 
! Отговори
Не сме ви враг. преди 1 година
България-Македония няма аналогия Русия-Украйна. България не е враг на Македония. Дори напротив. Когато албанците щяха да превземат Скопие и Македонското (макар и про-СрПско) правителство пищеше ПОМОЩ! Тогава САМО България прати помощ. Сърбите нищо не изпратиха. Когато България влезе в ЕС даде рамо на македонските граждани и те да работят в съюза. НО! Всичко което Българската държава след комунизма прави за МАКЕДОНСКИТЕ граждани бива осмивано и иронизирано от СРЪБСКАТА пропаганда! Е стига толкова
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На гроб се ходи смирен. Не рязарен.
37
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да попитам, а трябва ли в България да се допускат лица които отричат българската история, които всички хора които сами са се определяли за българи преди 150 години и са се борили и умирали за свободата на българите в област Македония, сега да са обявени че не са били българи, а някакви други?! Хора който мразят българите и ги тероризират като истински сърбокомунистически еничари? Само питам.
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дами и господа, истинското име на Гоце Делчев е Георги Николов Делчев. Вижте в Уикипедия.
35
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонският народ и държава са по-зле и от украинският народ и измислената им държава.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35...ние не сме...окупаторска Русия....
33
3
 
13
 
! Отговори
Гошо Тарабата преди 1 година
ква бомба ви турих а? Костите на Левски -скрихме, костите на Гоце изнесохме, костите на Царя -затрихме Да живей комунизъма , интернационализъмъ , вечна слава на другаря Сталин
32
5
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 1 година
Никой не Ви отрича.....само Ви напомняме,...от къде сте тръгнали...
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко хора в РСМ носят изконните македонски имена- Птолемей, Касандър и Лизимах?
30
8
 
9
 
! Отговори
Обикновен чорбар преди 1 година
До този по-долу. Никога не сравнявай Украйна с мЪкедония. Второто е дело на тези които присвоиха езика, културата ни и измислиха мЪкедонците. Истината е че не ние сме враг на Русия, а тя наш!От княз Светослав през Иван Грозни, през Екатерина Велика, през комунистите та до днес. Трябва ни един нов Стамболов днес и всичко ще си дойде на мястото. :))))))
29
2
 
9
 
! Отговори
Бено преди 1 година
Излишно и неоправдано се създава напрежение между България и Македония, между които и без това проблемите не стихват. Виновни са управляващите.
28
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония за България е като Украйна за Русия! Време е за специална воена операция на България в Македония!
27
7
 
4
 
! Отговори
СрЪбин преди 1 година
Как може да се казуваш македонец и да рАботиш срешу интересот на Македония?
26
6
 
8
 
! Отговори
Обикновен чорбар преди 1 година
Училището пред нас в София в което съм учил се казва Гоце Делчев. Факт е че той бил учител по български. А тия титовски *** не ми дават да отида да оставя едно цвете и ме наричат фашист???Прав е бил Т. Александров. мЪкедония без българи-огън да я гори! Работата ще свършат албанците и турците. Карма, Орисия, или просто естествен ход на събитията... Няма значение.