Пендаровски: РСМ показа как трябва да се държи европейска държава

„Да ми се обади един българин, на когото е отказано да влезе в РСМ, освен създавалите проблеми“
Обновена: 6 фев 2023 18:00 | 6 фев 2023 17:30, Елка Василева
190
Пендаровски: РСМ показа как трябва да се държи европейска държава
Снимка: БГНЕС

Отношенията между Скопие и София се влошават в последно време, а рожденият ден на Гоце Делчев е бил използван от страна на България за ненужно вдигане на напрежението, каза днес президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в отговор на въпрос за оценката си за двустранните отношения между двете държави.

Още по темата
„На 4 февруари ние издържахме изпита и показахме как трябва да се държи една европейска държава, като уважава правото на хората да отдават почит към един велик македонски революционер и изолира всички, които идват, за да провокират и предизвикват инциденти. Ситуацията на границата е кристално ясна - всички, които искаха да влязат в Република Северна Македония, го направиха и бяха допуснати до гроба на Гоце Делчев, онези, които се опитаха да нападнат полицията, получиха депортиране и глоби за нарушение. Всички европейски страни го правят по идентичен начин. Нека ми се обади един гражданин на България, на когото е отказано да влезе в Северна Македония  и да отдаде почит на гроба на Гоце Делчев, освен тези, които създадоха проблеми, за което има и видео кадри”, каза Пендаровски.

Що се отнася до срещите в София, както и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, на представители на българската общност в Северна Македония Пендаровски каза, че „това не е нищо ново и те (македонските българи) от самото начало не могат да разберат, че както според двустранния Договор за приятелство  и добросъседство с България, така и според всички международни норми, гражданите на Република Северна Македония трябва да потърсят правата си, ако мислят, че те са застрашени, от македонските институции”.

„За съжаление тръгнаха по обратния път и това е грешно. Това не означава, че ние няма да отговорим на техните потребности така, както и на всеки друг македонски гражданин, но смятам, че те напразно си губят времето в разговори с европейските институции и съда в Страсбург, докато преди това не са поискали подкрепа или поне да са обяснили проблемите си тук в Скопие”, добави Пендаровски.

По думите му декларацията, приета в последния ден от работата на българския парламент, „не се различава от тази, приета преди три години”, но тя е едностранна декларация, която е за вътрешна употреба с оглед предстоящите избори и не среща разбиране в Брюксел, а за европейския път на страната е важна преговорната рамка, която е приета от всички държави-членки на ЕС, включително и България.

Изявленията на Пендаровски бяха направени по време на съвместната пресконференция с президента на Унгария Каталин Новак, която е на официално посещение в страната, и която беше попитана дали отношенията между България и Република Северна Македония са били предмет на разговорите й с българския президент Румен Радев по време на посещението й в България.

„Имах за цел да се запозная с позициите и на двете страни, техния начин на мислене и техните интереси. Надявам се, че ще можем да приветстваме Република Северна Македония в ЕС и ще се опитаме, ако имаме възможност, да допринесем за по-бързото изчистване на тези разногласия“, посочи Новак.
(От кореспондента на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да наистина основната цел на ЕС е свободно придвижване на хора,затова в Македония не са допуснали членовете на Възраждане и ВМРО.Значи в Македония уважават ценностите на ЕС . ЕС спря също така Руските телевизии.Македония просто следва примера на ЕС.
147
1
 
5
 
! Отговори
4040 преди 1 година
Държа се НЕ Европейски и дискриминационно. *** откачалки в тая македония.
146
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква държава сте вие бре *** ??? Събизирани българи в бивша българска област. Тракия македония мизия това е било вековна българия винаги .Никога в областа македония преди 1991 е имало самостоятелна държава.Нито е имало самостоятелна история, собствен език ,политика владетел ,президент или цар. Пък от Европейска държава сте най малко 50 години отдалечени. Ще станете обаче Европейци, като ва присъединим към старата ви родина. Друг начин нямате.ЕС никога повече няма да приеме нов член.
145
2
 
3
 
! Отговори
toti преди 1 година
Това повече ми заприлича на Арабска държава иили на ислямиска де се чудят,кой е врага им !!
144
4
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да се обяви акта, с който сме признали Северна Македония за суверенна държава, за нищожен и да се преиздадат всички географски карти и учебници с корекция в територията. Никога, ама абсолютно никога не е съществувала в историята такава държава.
143
3
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
България подари ли танкове когато макета ги бяха натиснали албанците и бяха в безизходица да,помогнахме им.Сега подарихме ли им генератори когато нямат ток на границата<умишлено разбира се>подарихме им,не се ли усещат че Ния ги лигавим а те се напъват .Ами ако решим да ги игнорираме какво се случва? Крайно време е да прекъснем всякакви международни отношения докато не се осъзнаят. Това няма да трае дълго те самите го знаят.Нямат избор ,да не забравяме че това са шепа хора поставени на държавни
142
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
154 Просто Киро е политически труп. А Брюксел получиха още един Троянски кон на Русия, с когото да преговарят, освен Сърбия.
141
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,Да отминемглупака с мълчание. Бих добавил и лъжеца.
140
2
 
14
 
! Отговори
Подлизурковци преди 1 година
Имаме ли политици които да защитат публично и открито българския интерес? За простото Киро не питам, той е бита карта. Другите къде се скриха?! Къде е президентът, къде е външният министър?! Ало, мишки, излезте от дупките в които сте се скрили и заемете отговорна позиция!
139
4
 
16
 
! Отговори
ясно като 2+2 преди 1 година
Турците се оказаха в по-голяма степен като братя в сравнение с т.н. братя сърбомаци това как го намзираш Пендьо.Турците не само не крадат история и фалшифицират и рушат българпски паментниц.и но реставрират български цълкви за своя сметка например желязната църква в Истанбул и църквите в адрин осветн отав не оспорват права върху българска сомбственост в турци , както сърбомаците посърбяват български монастири ипр т.е москва е по-опасна от исляма.
138
4
 
3
 
! Отговори
Маке воен преди 1 година
Сите оние кои заговараат СВО против Македониа се добредоидени на заеднички маневри во наиголемиот воен полигон на Балканот. Супер за ослободуване од негативната енергиа.
137
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оказа се че ние сме най големите найвници, защото продължаваме да вярваме в черния Петър с тези хора никога не, е имало добросъседство и видимо, е че никога няма да го има.Но щом на някой хора в България им се иска невъзможното да стане възможно вярвайте си мечтите са безплатни.
136
2
 
18
 
! Отговори
Дядо Георги преди 1 година
Г-н Пендаровски, как я смятате? За обида на граничар- бърз съд, за побой- следствие по -дълго/за сега/ от месец? Европейските лидери не пасат трева, за да Ви вярват. Така , че останете си със здраве, там където сте! Жалкото е , че много ваши граждани не желаят тази позиция, включително и македонците с българско самоопределение
135
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекето пак се *** на метеното. Като си се родил т.п няма как да умреш умен
134
5
 
26
 
! Отговори
Янко бръснаря преди 1 година
Бат Пендьо е за психиатър. Само с омраза идентичност не се гради , трябва и история , а там липсва
133
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея като вземат да си въобразяват. Тва заблудените и т.ъпите хора са най-опасните.
132
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия маке.та ке гледат европейските държави през крив макарон !!!
131
4
 
14
 
! Отговори
Ван Дер Хейден преди 1 година
Ние, Холандия призоваваме София да спре газа, нефта и тока,както и тик тока на FYROM, след това ще отворим Шенген за всички българи. Казвам, подпечатвам и подписвам
130
5
 
23
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
Албанците ще се погрижат за македонската ***... а ние ще им помогнем
129
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До та така Така си мислиш. Зависи от настоенията на ЕС. Както се вижда може и Украйна да вкарат ако им оттърва.