Пендаровски: РСМ показа как трябва да се държи европейска държава

„Да ми се обади един българин, на когото е отказано да влезе в РСМ, освен създавалите проблеми“
Обновена: 6 фев 2023 18:00 | 6 фев 2023 17:30, Елка Василева
190
Пендаровски: РСМ показа как трябва да се държи европейска държава
Снимка: БГНЕС

Отношенията между Скопие и София се влошават в последно време, а рожденият ден на Гоце Делчев е бил използван от страна на България за ненужно вдигане на напрежението, каза днес президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в отговор на въпрос за оценката си за двустранните отношения между двете държави.

Още по темата
„На 4 февруари ние издържахме изпита и показахме как трябва да се държи една европейска държава, като уважава правото на хората да отдават почит към един велик македонски революционер и изолира всички, които идват, за да провокират и предизвикват инциденти. Ситуацията на границата е кристално ясна - всички, които искаха да влязат в Република Северна Македония, го направиха и бяха допуснати до гроба на Гоце Делчев, онези, които се опитаха да нападнат полицията, получиха депортиране и глоби за нарушение. Всички европейски страни го правят по идентичен начин. Нека ми се обади един гражданин на България, на когото е отказано да влезе в Северна Македония  и да отдаде почит на гроба на Гоце Делчев, освен тези, които създадоха проблеми, за което има и видео кадри”, каза Пендаровски.

Що се отнася до срещите в София, както и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, на представители на българската общност в Северна Македония Пендаровски каза, че „това не е нищо ново и те (македонските българи) от самото начало не могат да разберат, че както според двустранния Договор за приятелство  и добросъседство с България, така и според всички международни норми, гражданите на Република Северна Македония трябва да потърсят правата си, ако мислят, че те са застрашени, от македонските институции”.

„За съжаление тръгнаха по обратния път и това е грешно. Това не означава, че ние няма да отговорим на техните потребности така, както и на всеки друг македонски гражданин, но смятам, че те напразно си губят времето в разговори с европейските институции и съда в Страсбург, докато преди това не са поискали подкрепа или поне да са обяснили проблемите си тук в Скопие”, добави Пендаровски.

По думите му декларацията, приета в последния ден от работата на българския парламент, „не се различава от тази, приета преди три години”, но тя е едностранна декларация, която е за вътрешна употреба с оглед предстоящите избори и не среща разбиране в Брюксел, а за европейския път на страната е важна преговорната рамка, която е приета от всички държави-членки на ЕС, включително и България.

Изявленията на Пендаровски бяха направени по време на съвместната пресконференция с президента на Унгария Каталин Новак, която е на официално посещение в страната, и която беше попитана дали отношенията между България и Република Северна Македония са били предмет на разговорите й с българския президент Румен Радев по време на посещението й в България.

„Имах за цел да се запозная с позициите и на двете страни, техния начин на мислене и техните интереси. Надявам се, че ще можем да приветстваме Република Северна Македония в ЕС и ще се опитаме, ако имаме възможност, да допринесем за по-бързото изчистване на тези разногласия“, посочи Новак.
(От кореспондента на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
5
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До До Хаха 63 - а, не, не! Тея внушения не ги вкарвай. Отдела дето работи в Ниш заедно с "удбата" на Сърбия не е спирал! И от двете страни на границата руските агенти са здраво възпалени да симулират "търкания" и "национална чест". За нормалните българи и македонци няма такъв проблем. Това е една точно определена прослойка дето лочи от паничката на Кремъл и създава нов проблем, който трябва да бие нов клин между България и ЕС. Очевидно е с какво се заиграват т.н. националисти!
87
0
 
6
 
! Отговори
До 91 преди 1 година
Еуропска Униja е Евро Съюз на сръбски бре брато. Хайде сега напъни мозъка и го напиши на "Македонски"..не на Сръбски.
86
0
 
10
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
Според Пендаровски, ситуацията на границата била "кристално ясна"?! Как е разбрал, след като там нямаше ток ???
85
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спряха тока за да не влезнат провокаторите от Възраждане ,за да не стане побой с тяхните партньори от ВМРО ДПМНЕ.Това се очакваше.Това са се разбрали с нашия Министър на МВР ,но той нищо не е преприел,даже самия той каза че не било необходимо нищо да правят Македонците.Това беше готов сценарий за конфликт.Служенното правителстов е само с хора от ДС.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приятели с черпене и пари не можеш да спечелиш, виден пример България и Македония, Русия и България. Народопсохология, въпреки че с Русия ни свързва по друго минало.
83
0
 
5
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
А що спряха тока?Европската уния така ли прави?
82
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво се е надрусала тази неадекватна мижитypка и кого си мисли, че ще излъже?
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез по българи и от нас ;) Тежко им.
80
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония разчита изключително и само на тока доставян от България. Македонците са най-големите клиенти на автокъщите в Дупница и Кюстендил. Ако им спрем тези благинки те се връщат в 19 век, на тъмно и с магарешки впрягове. Както живееха до преди 50 години.
79
1
 
15
 
! Отговори
fsfsd преди 1 година
Идентично държание с едни други повярвали си нахалитети... Сменили някоя буква с j.. по подобие на другите.. и ние сме велики
78
2
 
11
 
! Отговори
вазил преди 1 година
Макемауси
77
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гледайки политиката на РСМ започвам да оправдавам нахлуването на Русия в Украина - и там имаше геноцид спрямо рускоговорящото население
76
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия макета са едно към едно с укрите. И двете ги оправя само трепане, от друго не разбират.
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси наглите чукундури. Типични българи! :-)
74
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски *** проклети.Спрете с Македония.Признайте ви че Ви е яд ,че Македония снабдява с оръжие Украина.Хахха . Македония дари цялото си оръжие на Украина.Дари им пари,лекарства и каквото им поискаха и повече от това ,безвъзмездно.Това Ви е проблема.Руски шпиони. Искате да скараре Македонци и Българи.Радевв дано семейството ит не види щастие.Руски вълнен чорап
73
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май пак ще трябва да окупираме Македония. Както през 1941 година.
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука някои пишат и за военни маневри, с какво с фвърчела ли.. то май макетата са по подготвени, българите като ларж и по готини си им подари и танковете.
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия макета трябва да ги отрежем от всякъде. И да поставим условие за гражданството, или Българин или Маке и двете не може.
70
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг могат да влиза но не и татари.
69
4
 
8
 
! Отговори
Пенделовски преди 1 година
РСМ показа как трябва да се държи европейска държава през 19-ти век.