Пендаровски: РСМ показа как трябва да се държи европейска държава

„Да ми се обади един българин, на когото е отказано да влезе в РСМ, освен създавалите проблеми“
Обновена: 6 фев 2023 18:00 | 6 фев 2023 17:30, Елка Василева
190
Пендаровски: РСМ показа как трябва да се държи европейска държава
Снимка: БГНЕС

Отношенията между Скопие и София се влошават в последно време, а рожденият ден на Гоце Делчев е бил използван от страна на България за ненужно вдигане на напрежението, каза днес президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в отговор на въпрос за оценката си за двустранните отношения между двете държави.

Още по темата
„На 4 февруари ние издържахме изпита и показахме как трябва да се държи една европейска държава, като уважава правото на хората да отдават почит към един велик македонски революционер и изолира всички, които идват, за да провокират и предизвикват инциденти. Ситуацията на границата е кристално ясна - всички, които искаха да влязат в Република Северна Македония, го направиха и бяха допуснати до гроба на Гоце Делчев, онези, които се опитаха да нападнат полицията, получиха депортиране и глоби за нарушение. Всички европейски страни го правят по идентичен начин. Нека ми се обади един гражданин на България, на когото е отказано да влезе в Северна Македония  и да отдаде почит на гроба на Гоце Делчев, освен тези, които създадоха проблеми, за което има и видео кадри”, каза Пендаровски.

Що се отнася до срещите в София, както и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, на представители на българската общност в Северна Македония Пендаровски каза, че „това не е нищо ново и те (македонските българи) от самото начало не могат да разберат, че както според двустранния Договор за приятелство  и добросъседство с България, така и според всички международни норми, гражданите на Република Северна Македония трябва да потърсят правата си, ако мислят, че те са застрашени, от македонските институции”.

„За съжаление тръгнаха по обратния път и това е грешно. Това не означава, че ние няма да отговорим на техните потребности така, както и на всеки друг македонски гражданин, но смятам, че те напразно си губят времето в разговори с европейските институции и съда в Страсбург, докато преди това не са поискали подкрепа или поне да са обяснили проблемите си тук в Скопие”, добави Пендаровски.

По думите му декларацията, приета в последния ден от работата на българския парламент, „не се различава от тази, приета преди три години”, но тя е едностранна декларация, която е за вътрешна употреба с оглед предстоящите избори и не среща разбиране в Брюксел, а за европейския път на страната е важна преговорната рамка, която е приета от всички държави-членки на ЕС, включително и България.

Изявленията на Пендаровски бяха направени по време на съвместната пресконференция с президента на Унгария Каталин Новак, която е на официално посещение в страната, и която беше попитана дали отношенията между България и Република Северна Македония са били предмет на разговорите й с българския президент Румен Радев по време на посещението й в България.

„Имах за цел да се запозная с позициите и на двете страни, техния начин на мислене и техните интереси. Надявам се, че ще можем да приветстваме Република Северна Македония в ЕС и ще се опитаме, ако имаме възможност, да допринесем за по-бързото изчистване на тези разногласия“, посочи Новак.
(От кореспондента на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така е. Скопие ни показа как трябва да се държи Европейска държава. Докато ни управлят дупедавци като Киро, Бойко, Христо Иванов, които се чудят на къде да се завъртят, за да може американския член да им влезе по лесно, ние никога няма да бъдем Европейска държава, а сме вече почти 20 г. член на ЕС. Позор са тези политици, позор.
7
0
 
0
 
! Отговори
Pive4e преди 1 година
Ot kolkoto moje6 da Si predstavi6 venciskav svinqta mrsna
6
0
 
0
 
! Отговори
V преди 1 година
Shemata s trafik na migranti I kradeni Koli narkoman4e gnusno
5
20
 
0
 
! Отговори
Георге Миленковски преди 1 година
Хвала Стево !!!
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нека показват, извън ЕС може всичко да показват
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
путин е македонец
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искат ви уважават и да ви се молят - излизане от ЕС, дори само симулирано такова. Да им се изпотят дупетата, че ще идем при Русия. Те сега ще *** и смучат макета, само и само да ги прикоткат в ЕС, за да има повече държави, които да цоцат срещу Русия
1
36
 
5
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
а бугарските фашисти кога ще отговарят задето обгазиха 6 млрд македонци в периода 1939-1945 ???