Земетресението в Турция е най-силното от 100 години в страната

Проф. Николай Милошев: Вторичните трусове може да продължат и година
71
Земетресението в Турция е най-силното от 100 години в страната
Снимка: БГНЕС

Земетресението, което беше регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо, е най-силното и най-разрушителното земетресение от 100 години в Турция.

Земетресението е в азиатската част на Турция, каза за БТА член-кореспондент проф. Николай Милошев - директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча.

Още по темата
"Колегите ни в Турция съобщиха, че земетресението е с магнитуд 7,4, а американската геологическа служба го обяви, че е с магнитуд 7,8. И този магнитуд от 7,8 доби популярност, но аз се доверявам на колегите ни от Турция, но дали магнитудът е 7,4 или 7,8, и в двата случая е страшно силно земетресение", коментира проф. Милошев.

Той припомни, че земетресението у нас в Перник от 2012 г. беше с магнитуд 5,6, но и тогава с месеци имаше последващи трусове. На въпрос на БТА, след като днешното земетресение в Турция е с толкова голям магнитуд, това означава ли, че и последващите трусове могат да продължат много дълго, проф. Милошев отговори, че "последващите трусове в Турция може да продължат и цяла година", но уточни, че "не може да се очаква да се случи друго, особено след двете силни земетресения от днес в Турция".

На мястото на днешното земетресение в Турция през целия ден има последващи трусове, като това са земетресения със силен магнитуд, обясни проф. Милошев. Той съобщи, че днес там в 10:36 часа е имало земетресение с магнитуд 5,8, в 10:51 часа е имало трус с магнитуд 5,7, в 11:01 часа - земетресение с магнитуд 5,0, в 11:05 часа е имало земен трус с магнитуд 4,8, в 11:11 часа е имало земетресение с магнитуд 5,0. "Това е кошмарно, защото през пет минути е имало земетресения с такъв магнитуд и разрушенията ще се огромни, а към момента не може да се даде реална информация за жертвите, защото много от тях са под развалините", заяви директорът на НИГГГ-БАН.

Той каза, че е лошо, когато земетресенията стават през нощта и всеки си е вкъщи, спи и трудно може бързо да излезе навън.

"Апаратурата на сеизмолозите в Дания и Гренландия също е регистрирала днешното силно земетресение в Турция", съобщи проф. Николай Милошев. Той каза, че и апаратурата на НИГГГ-БАН е регистрирала земетресението, но подчерта, че "ние сме много далече от земетресението в Турция, на над 1000 километра от епицентъра му". Земетресението е на границата на Турция със Сирия и там също има много жертви, отбеляза директорът на НИГГГ-БАН.  

Българските сеизмолози обясниха, че днешното земетресение в Турция е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24 януари 2020 г., в източната част на този разлом, довело до 40 загинали и над 1600 ранени.

Какво казаха за земетресението в Турция други наши изтъкнати сеизмолози вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшна работа. Бог да им е на помощ. Що все обикновените страдат, а не гадове като Ердоган?!?!?
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7-ми, или бъди човек, или върви там, от къде си излязъл.
5
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 6 Турче, марш в Анадола и не се връщай!
4
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е И,АЗ ИМАМ ПАРИ САМО ЗА УКРАЙНА.ЗА ТЕЗИ КУЧЕТА,ПРОДАВАЩИ БАЙРАКТАРИ НА БАСНОСЛОВ И ЦЕНИ,НО НЕЛАГАЯИ САНКЦИИ НА РАШАТА.И ДУШАТА В РАЯ И КУРАДОКРАЯ,ПРИ ЙОК ОТ МЕН!ТРИЙТЕ,КЙОПЕЦИ!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 а сега родителката ти къде ще прави като вятъра?
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-опустошителното, а 1999-та година умряха 17 000 турци. Сега за ден 1500. Едва ли ще надхвърлят 5000 души в крайна сметка. Та тогава кое му е най-опустошителното за последните 100 години? Или те хората не се гледат а сградите?
1
19
 
6
 
! Отговори
Live преди 1 година
В София има земетресение руското посолство е в руини.