Външният министър на РСМ: Призовавам България да спрем този пинг-понг

Османи иска: „Да се оттеглим от участието ни в българската предизборна кампания”
Обновена: 7 фев 2023 06:45 | 7 фев 2023 06:45, Елка Василева
184
Външният министър на РСМ: Призовавам България да спрем този пинг-понг
Снимка: архив, БГНЕС

„Мисля, че всички казахме това, което имахме да кажем. Ние казахме нашите позиции, България каза своите позиции и е време да кажем край на този пинг-понг дебат между нашите общества и да се оттеглим от участието ни в българската предизборна кампания”, каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в отговор на въпрос дали ще бъде изпратена протестна нота за замеряния с камъни клуб „Никола Вапцаров” в Благоевград.

Още по темата
По думите му от 2006 г. Северна Македония е имала 15 предизборни кампании и не смята за необходимо да бъде натоварвано обществото в Северна Македония с политическата нестабилност в България.

„Смятам, че трябва да теглим чертата, всичко, което имахме да кажем на България, го казахме, чрез ноти, съобщения, днес дори информирахме  ЕП отношение на написаното от един евродепутат. Ако продължаваме така, това няма да свърши, ще продължат ескалациите и ще бъдем въвлечени във водовъртежа на нестабилното политическо общество в България, а за това имат интерес политически и други фактори у нас. За съжаление мисля, че има една невидима ръка, която ги подтиква и в България и тук”, посочи Османи.

Според него Северна Македония има пред себе си много предизвикателства тук, скрининг, който тече, има реформи, които трябва да бъдат направени и призова дипломацията да си върши работата, а България „да спре тази каскада от взаимни обвинения”, да бъде установена комуникация, за да бъде възстановен „положителният дневен ред”, а всички различия да са на масата и пред дипломацията, без да бъдат включени в тези ненужни кризи обществата в двете държави.

„Искам да сложа край на този порочен кръг от взаимни обвинения - ако има разбиране в Република България и те приемат нашия призив, това ще е в интерес и на двете страни, ако не, тогава ще се адаптираме към новото развитие на събитията", каза Османи.
(кореспондентът на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
4
 
25
 
! Отговори
Олеле преди 1 година
Той предлагал.... след дъжд качулка !
119
36
 
11
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
Македонците не са българи. Умни са
118
3
 
19
 
! Отговори
3 преди 1 година
Ако има разбиране в България няма да правят драма от това,че подпалваме техните клубове и ги бием когато и където сварим.
117
0
 
15
 
! Отговори
До 127 преди 1 година
А знаете ли тази информация от вчера?Ние сме до Северна Македония в тези трудни времена. Днес ние предлагаме до 100 милиона евро макрофинансова помощ в подкрепа на икономиката на страната, допринасяйки за покриване на финансовите й нужди през следващите две години, подчерта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
116
3
 
39
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
Абе льольо,дървехте се на Гърция за името,ама станахте Северна нали,продължавайте да се дървите на България и щте гледате ЕС през крив макарон,ще сте си дружки с Сърбия forever
115
8
 
41
 
! Отговори
Марга Рит преди 1 година
Ами спрете се , бе макета....
114
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искате да накажете макетата, приеметe ги в ЕС, а не обратното :D
113
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макетата са диваци, не заслужават ЕС.
112
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въобще не ми пука за тая държава РСМ. Да върви по дяволите.
111
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северна Македония,отдавна води хибридна война срещу България.Много е удобно,когато ви отвърнат ,да се оплаквате и да сочите другия за виновен.В крайна сметка,вие губите повече,защото се отдалечавате от ЕС и парите му,а времето не чака.Никой няма да ви допусне в европейското семейство,за да внасяте раздори и напрежение.Повярвайте,че ЕС си има достатъчно главоболия и без вас и че не ляга и става с проблемите на СМ.
110
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Османи,колко пъти обещаваш едно и също и си карате по старо му?Думите ви не отговарят на делата.Така че запретвайте ръкави и докажете думите си с дела. Предишното положение не можеш да го върнеш.Не може постоянно да стимулирате антибългаризма и да призовавате за деескалация.Няма как да клепате България пред партньорите и в ЕС и НАТО и да няма последствия.Няма как Гоце да стане етнически македонец,когато е българин.Това,че костите му са в Скопие,не значи нищо.Не можете да забраните истината.
109
5
 
40
 
! Отговори
мхм преди 1 година
жалко е да си северен македонец
108
4
 
39
 
! Отговори
Пинг-понг преди 1 година
Е когато крадеш чужда история и самоличност!Ние Ви казваме да престанете да крадете и изопачавате историята,Вие си правите оглушки и така нататък.И да крайно време е да се спре този словесен пинг-понг.Определете най-накрая КОИ СТЕ.За цялата международна общественост вече е ясно,че не сте наследници на Александър Велики,Както и че Самуил е бил цар на някаква измислена държава,не фигурираща никъде в историята.КОИ СТЕ ВИЕ?
107
5
 
61
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Когато Гърците Ви наритаха за Александър Велики млъкнахте и си посипахте главата с пепел!!! Защо мислите, че България няма да ви нарита за нов опит да си присвоявате "индентичност"?????
106
6
 
46
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Безбожно лицемерие на северномакедонските управници!Да спазват договореностите и тогава ще ги видим.Нямат елементарна култура на съседски отношения.
105
5
 
35
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Моля админите да сложат бутон смях през сълзи, че да можем да изразим това което милсим за мнението на троловете от РСМ
104
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв пинг-понг има впредвид този лъжец? В БЮРМ дискриминират българи и има насилие срещу тях. Вместо да се бори с тези уродливи явления, той тръгнал да лъже всеки ден и да ни убеждава в паралелна реалност. Това посмешище на държава няма място в ЕС, но поради политически прични вече вкарват в ЕС насила. Преди, когато ние кандидаствахме, държава трябваше да се бори за членството си и подобно нещо като БЮРМ не би си и помислило да кандидаства за ЕС членство.
103
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков, Лорер и Василев трябва да бъдат съдени и осъдени за предаване на българските национални интереси, за огромни кражби и нарушаване на конституцията!!!
102
4
 
42
 
! Отговори
до 113 преди 1 година
Щом българите сме фашисти то и германците са фашисти --- ама като играят със немски отбори не им викат фашисти на стадиона ,че може да им се случи случка ! Нека не забравяме че Германия е движещата сила във ЕС !
101
7
 
10
 
! Отговори
Правителство ще има преди 1 година
--- когато стане на ГЕРБ работата тоест каквото било било ! няма да има ни правосъдни реформи ни нищо защото при една реформа кой ще бъде застрашен ??? Иван Костов онзи ден го каза страната и във момента се управлява от пирамидална мафиотска струкура като визираше същата партия ! Като не е вярно да го съдят бе !