Външният министър на РСМ: Призовавам България да спрем този пинг-понг

Османи иска: „Да се оттеглим от участието ни в българската предизборна кампания”
Обновена: 7 фев 2023 06:45 | 7 фев 2023 06:45, Елка Василева
184
Външният министър на РСМ: Призовавам България да спрем този пинг-понг
Снимка: архив, БГНЕС

„Мисля, че всички казахме това, което имахме да кажем. Ние казахме нашите позиции, България каза своите позиции и е време да кажем край на този пинг-понг дебат между нашите общества и да се оттеглим от участието ни в българската предизборна кампания”, каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в отговор на въпрос дали ще бъде изпратена протестна нота за замеряния с камъни клуб „Никола Вапцаров” в Благоевград.

Още по темата
По думите му от 2006 г. Северна Македония е имала 15 предизборни кампании и не смята за необходимо да бъде натоварвано обществото в Северна Македония с политическата нестабилност в България.

„Смятам, че трябва да теглим чертата, всичко, което имахме да кажем на България, го казахме, чрез ноти, съобщения, днес дори информирахме  ЕП отношение на написаното от един евродепутат. Ако продължаваме така, това няма да свърши, ще продължат ескалациите и ще бъдем въвлечени във водовъртежа на нестабилното политическо общество в България, а за това имат интерес политически и други фактори у нас. За съжаление мисля, че има една невидима ръка, която ги подтиква и в България и тук”, посочи Османи.

Според него Северна Македония има пред себе си много предизвикателства тук, скрининг, който тече, има реформи, които трябва да бъдат направени и призова дипломацията да си върши работата, а България „да спре тази каскада от взаимни обвинения”, да бъде установена комуникация, за да бъде възстановен „положителният дневен ред”, а всички различия да са на масата и пред дипломацията, без да бъдат включени в тези ненужни кризи обществата в двете държави.

„Искам да сложа край на този порочен кръг от взаимни обвинения - ако има разбиране в Република България и те приемат нашия призив, това ще е в интерес и на двете страни, ако не, тогава ще се адаптираме към новото развитие на събитията", каза Османи.
(кореспондентът на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижда се представителя на 'Възраждане' сам си слага плюсове ... не е ли достатъчно как вашия вожд путин лъже и манипулира ами и вие тук сте същите измамници.
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам какво общо има ВЪНШНИЯ министър на РСМ със случилото се там. Отговори търсим от МВР какво правят със защитата на гражданите в Македония и какви си позволяват да ги вършат граничарите и по чие нареждане. Османи колкото и да му се иска е никой. Българските журналисти да започнат да търсят отговорите при правилните институции, а не да ни го показват тоя палячo на всеки 2 часа, благодаря.
18
0
 
20
 
! Отговори
И преди 1 година
До В.Узунов Какво трябва да признаят българите? Тодор Живков започна да води една политика на реципрочност спрямо Турция. Да си чул да има турски граждани с други имена? Или, като македонците, в България те били над 2 млн., а там няма кьорав българин! Колко имоти са имали българите в Мала Азия? Всички ли избягаха, та един не остана?
17
0
 
17
 
! Отговори
ТА ВиЕ преди 1 година
НЕ ВЗИМАТЕ НИКАКВИ МЕРКИ ЗА ЗАПАЗВАНЕТО И ЗАЩИТА НА БЪЛГАРИТЕ В СЕВЕРНАТА. ГРЕЦИТЕ ВИ ГО ЗАВРЯХА. И ВИЕ НАС МРАЗИТЕ. EU АНОНИМНИК ПРОДАЖЕН СЕВЕРНЯЦИТЕ ЩЕ Я ГЛЕДАТ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН.
16
7
 
12
 
! Отговори
по света и у нас преди 1 година
'РСМ обяви война на България'. 'РСМ превзе района Сандански за 24 часа.' 'Българската столица бе превзета за 3 дни'. 'Над България бяха наложени европейски санкции да спрат с агресията и претенциите си над македонския народ и че НАТО няма да им помогне да избиват невинни македонци'. ХАРЕСВА ЛИ ВИ ???
15
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
западните санкции срещу русия ще ви се сторят детска игра пред сакциите които българия ще отнесе ако не остави РСМ на мира да си влезе в ЕС
14
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами сега 50 години вето и тогава Европа, господин Османи. И спираме с пинг-понга. Сега е време да си платите сметката за всичко.
13
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩОМ БУГ АРИТЕ НЕ ДАВАТ НА НАС МАКЕДОНЦИТЕ, ПОТОМЦИ НА ВЕЛИКИЯ САШО МАКЕДОНСКИ, ДА ВЛЕЗЕМ СВОБОДНО В ЕС, ТОГАВА ЩЕВИ НАКАРАМЕ НАСИЛА
12
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам много уместни подозрения че преговорите ще си почнат, а българите така и няма да бъдат приети в конституцията за държавнотворен народ никога. Ще кажат че обстановката в Украйна го налага и трябва да направим отстъпки в името а евроатлантическите ценности.
11
0
 
27
 
! Отговори
Лол преди 1 година
Удбашите фучат, че сега като се отворят досиетата ще се види България ли е най-големия враг на македонците или сърбия, хаха смях :) още малко остана :)
10
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предлагам рсм и сърбия да нападнат бедна и застаряваща българия и да решим въпроса кой прав кой крив завинаги!
9
1
 
21
 
! Отговори
Белградски пашалък преди 1 година
Техните невидими ръце ги бутат още от 1991 г., А преди това хич не бяха невидими.
8
5
 
12
 
! Отговори
Прав е преди 1 година
Има доста невидими ръчички дето ги бутат тях и за това са толкова нагли. Ясно е че ще ги приемат без никакви промени по българския въпрос. То и е малко изтървана работа нашата, малко сме закъснели с 50ина години, но както каза другаря живков, България е една малка държава. Най-смешното е че като ги приемат, само ще им усвоят каквото имат хаха.
7
2
 
44
 
! Отговори
Куку руку преди 1 година
Аз разбирам казаното от тоя наrлец по следния начин :Изгаврихме се с българите на честването на Гоце Делчев, изиграхме си цирка с рока на границата, бихме ги, съдихме ги и това не им хареса, ама на нас ни беше готино. Направихме си кефа и сега е време да забравим за случая и да плеснем с ръце, все едно нищо не се е случило.Ами не става така, господин Македонец! Сега ще си носите последствията, защото всяко удоволствие се заплаща! В слушая ще е в троен размер!
6
2
 
31
 
! Отговори
Кой ви е виновен? преди 1 година
Само да ви кажа, че вие сте си виновни. Ако някой си беше направил подобна гаВВра в друга държава, щеше да бъде гонен с камъни. А тук дават 17% на Кирчо, след като е предал националният интерес?? Представям си някой в Турция да го е направил, макар че ми е много трудно, но щеше да го е страх да излезе на улицата, а най-вероятно нямаше да му се налага, защото щеше да е хвърлен в затвора до живот за държавна измяна.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко речи ?
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е, че не се изговарят истинските проблеми, всички говорят загадъчно и никой не смее да каже истината.
3
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СРМ ще бъде приета в ЕС без да приеме НИТО ЕДНО от условията на бг. Винаги сме били дуп.давци и ол.гофрени в очите на международната общност и този път гордо ще го докажем отново. Кирчо защо не даде интервю за политиката му по въпроса, толкова се надявах
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма проблем 30-тина години си е един добър период за спиране на каквото и да е било.
1
1
 
26
 
! Отговори
NZ преди 1 година
Ами отворете като за начало границата си с нас, много е лесно да викаш дръжте крадеца, като само самият викащ знае кой е.