МВнР: С днешните действия РСМ нанася сериозен удар на двустранните отношения

4 фев 2023 20:00, Анисия Иванова
171
МВнР: С днешните действия РСМ нанася сериозен удар на двустранните отношения
Снимка: БГНЕС

Днес действията на властите в Северна Македония нанесоха сериозни вреди на процеса на възстановяване на доверието. Това се казва в позиция в позиция на българското външно министерство от днес.

Ето целият текст на МВнР:

В периода след 1991 г. Република България последователно демонстрира искрено желание за развитие на добросъседски отношения с Република Северна Македония. След подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество през 2017 г. бе установена практика за съвместно отбелязване на исторически личности от общата ни история, какъвто без съмнение е и Георги (Гоце) Николов Делчев.

Още по темата

За съжаление, отбелязването на 151-ата годишнина от неговото рождение не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие. С дълбоко съжаление констатираме, че 4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Делчев от страна на български граждани. Министерството на външните работи определя днешното отношение на управляващите в Северна Македония като унизително и недопустимо спрямо българския народ и Република България.

Оценяваме подобни действия като неизпълнение на поетия ангажимент за осигуряване на безпрепятствен достъп на всички добронамерени граждани, желаещи да отдадат почит пред паметта на големия революционер. Това, наред с нежеланието за общо полагане на венци от делегациите на България и Северна Македония, представлява отстъпление от установените добри практики и ерозира усилията на Република България, насочени към укрепване на добросъседството.

Днес действията на властите в Северна Македония нанесоха сериозни вреди на процеса на възстановяване на доверието, въпреки усилията на министър-председателя Гълъб Донев, който в сложна ситуация инициира процес на деескалация и на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който посети Скопие именно с тази цел на 30 януари т.г., както и днешната му визита.

Информацията, с която Министерството на външните работи разполага до момента е, че на гранично-пропускателните пунктове от македонска страна българските граждани не са били допускани с часове на територията на Северна Македония поради аргументи от техническо естество. В последствие част от българските граждани са получили официални откази да влязат на територията на съседната ни държава, а други са се завърнали поради продължителните часове на изчакване. Сред засегнатите от тези рестриктивни мерки има и журналисти, спрямо които е било използвано основанието за „заплаха за обществения ред, национална сигурност, обществено здраве или за международните отношения на Република Северна Македония“. Има информация за упражнено насилие от страна на граничните власти на Северна Македония. Същевременно в Скопие беше направен крайно изненадващ, но неуспешен опит да се ограничи числеността на българската официална делегация по време на нейното поклонение в църквата „Св. Спас“.

Министърът на външните работи проведе разговор с посланика на Северна Македония в София Агнеза Руси с искане за намеса и възстановяване на свободата на движение. Същият въпрос многократно беше повдиган в Скопие от заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. За пореден път констатирахме, че заявленията и уверенията, които получихме от представители на властите в Северна Македония не отговаряха на обстановката на терен. Този подход по никакъв начин не способства за воденето на конструктивен и добронамерен диалог.

Във връзка с публикациите в медиите за задържани български граждани, Посолството на Република България в Скопие се обърна по официален път към местните власти с искане за допълнителна информация, въпреки че такава информация следваше да бъде изпратена незабавно от властите в Северна Македония. Същите се очаква да бъдат съдени по бърза процедура. Министерството на външните работи отправя призив към засегнатите български граждани, които са получили писмен отказ за влизане на територията на Северна Македония, да предоставят тази информация до министерството с цел предприемане на необходимите действия по дипломатически път и информиране на международните ни партньори.  

Напомняме, че свободното движение на хора е сред основните принципи на функциониране на ЕС. Нещо повече, това е конкретна мярка за укрепване на добросъседските отношения. При необходимост България е готова да окаже и техническа помощ за гарантиране на безпроблемно функциониране на ГКПП.

За утвърждаването на добросъседски отношения са необходими най-малкото два искрени партньора. Все по-трудно е в поведението на властите в Скопие да разпознаем реално желание за изграждането на необходимото за това доверие, приятелство и сътрудничество.
 


171
Още по темата: Гоце ДелчевМВнРРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не с писма а съсздрава сопа се чисти плявата господа управници....
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВРЕМЕ Е БЪЛГАРИЯ ДА ВЗЕМЕ СЕРИОЗНИ МЕРКИ И ДА ИМАМЕ ОБЩА ГРАНИЦА С ....АЛБАНИЯ !
127
3
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Русия си има "Украйна' ,,,,,,,а нашата "Украйна" е Македония-- ционистите евреи направиха капанът . въпрос на време е да 'щракне" ии КЪДЕ е КОСТОВ ЗА БОГА? ТОЙ ПЪРЕИ ПРИЗНА МАКЕДОНИЯ ПРЕД СВЕТА КАТО ДЪРЖАВА !! ЗАЩО? КОЙ МУ НАРЕДИ? ДА ОТГОВОРИ СЕГА !!!
126
0
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 1 месец
Помнете,колкото и абсурдно ди ви прозвучат следните мои думи:Разпада на Македания започна.Албанците само стоят отстрана,гледат и чакат сигнал,за да откъснат Северозападна Македония,и да се присъдинят към Албания.Това е 1/3 от Македония.Тях въобще не ги интересува дали съществува народ,наричащи се македонци.Вижда се бъдещ сблъсък със сърбите заради останалата част.Неизбежно е.Вчера се сблъскахме със сърбоманите.Не забравяйте,че днешните македонци-откачалки, мечтаят за разпадлата се СФРЮ.
125
2
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
С действията си България за пореден път олеква пред Европа и света.
124
1
 
8
 
! Отговори
ДО Сърби преди 1 месец
Не си прав - СМР се Подкрепя от САЩ .Да си чул нещо в Подкрепа на България от САЩ ?
123
1
 
3
 
! Отговори
Сърби преди 1 месец
и русофили, сър. Какво друго да чакаш от тия роби.
122
2
 
12
 
! Отговори
Aa преди 1 месец
До АнонименЕ то Украйна е руската РСМ
121
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде са българските политици евроатлантици които искаха приемането по най бързата процедура на РСМ в Евросъюза. Скатаха се и не им се чува гласчето сего.
120
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българските политици станаха за посмешище, защото НЕ СА БЪЛГАРСКИ политици. Това са прислужници на чуждестранни интереси, корумпета, *** и какво ли още не, но не и български политици. За тях българския интерес е на последно място, ако изобщо присъства в приоритетите им.
119
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С днешните действия РСМ направи за смях нашите ду п ед ав ци в държавното ни управление, които под диригентската палка на Франция ги допуснаха до разговори за влизане в Европейския съюз. Интересно, къде е сега Тиквата да коментира, тогава беше много активен?
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само проверявам шараните как кълват на политически простотии
117
2
 
37
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Заради тия сръбски роби имаме две национални катастрофи... Трета ли искате... ===))) изгонете посланника и пълен игнор...
116
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българските политици станаха за посмешище, защо се учудват от неуважителното отношение на РСМ към България ?
115
1
 
4
 
! Отговори
до 129 преди 1 месец
Всички произвеждаме екскременти в тоалетната и това е естествено, не е естествено от устата ти да излизат.
114
1
 
2
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
До 126 Ти си производител на екскременти в тоалетната нали?
113
16
 
5
 
! Отговори
Айде бе преди 1 месец
Заради някакви дс ченгетата, които се държат брутално на границата, ще си разваляме двустранните отношения. Май всичко е организирано.
112
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ФИЛИТЕ И ФОБИТЕ СА НАЙ ЗАБЛУДЕНИТЕ БЪЛГАРИ, КОИТО СЪЗДАВАТ ХАОС И ПРОБЛЕМИ НА БЪЛГАРИЯ ! УМНИЯТ БЪЛГАРИН ВИЖДА В БЪЛГАРСКОТО ПРОИЗВОДСТВО ЕДИНСТВЕН ИЗТОЧНИК ЗА ПРЕВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В АВТОРИТЕТНА, БОГАТА И ПРИТЕГАТЕЛНА ДЪРЖАВА !
111
0
 
11
 
! Отговори
Стоян преди 1 месец
Цитирам дословно думите на БЪЛГАРИНА Георги Делчев - Отцѣпленията и разцѣпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща болѣсть!Ако тая болѣсть не съществуваше въ нашитѣ прадѣди, отъ които е наследство и въ насъ нѣмаше да попаднатъ подъ грозния скиптъръ на турскитѣ султани.
110
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без бабаитлъци и обиди ! Да покажем спокойствие и достойнство !