Гората.бг: Дрехите за Турция да са нови, храните - опаковани

Летни курорти като Анталия могат да приютят пострадалите
9 фев 2023 16:38, Анисия Иванова
91
Гората.бг: Дрехите за Турция да са нови, храните - опаковани
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мащабите на бедствието в Турция са огромни, като голяма част от над 2200 разрушени сгради в страната са жилищни; положението в Сирия е още по-тежко заради ефектите от гражданската война. Турция е гарантирала зелени коридори за тировете с помощи, но има специфични изисквания за храните и други стоки, които могат да се приемат в зоните на земетресенията. Това каза Никола Рахнев от Гората.бг в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Кампанията на Гората.бг вече е събрала над 300 хил. лева, като първите 33 палета с 15 тона дарения за Турция ще тръгнат в петък; основната част от тази пратка е храни за приготвяне на място. Със средствата за закупени много топли дрехи, завивки, якета, обувки, съдове за готвене.

Още по темата

Има хигиенни изисквания от страна на Турция дрехите да са нови, тъй като няма ресурси на място те да бъдат почиствани, Сирия също е въвела такива изисквания.

"Турската страна е уточнила списъци от нужни неща - палатки, одеяла, шалтета, топли зимни дрехи - всичко което може да е покрив, на което да легнат хората или с което да могат да се стоплят", обясни той

Ситуацията с помощите за Сирия е по-сложна, тъй като страната е под тежки санкции от години, обясни Рахнев, но Гората.бг е успяла да намери проверен хуманитарен канал за храни и дрехи. За да се избегне кражбата на дарения, изпратената храна в Сирия се приготвя и раздава на място от социални кухни.

"Задължително е храната да е фабрично пакетирана. Плодове и зеленчуци много трудно минават границата, тъй като са предмет на допълнителни лабораторни проби и проверки. Свинското месо по религиозни причини е неуместно."

Рахнев препоръча желаещите да даряват средства за храни на доброволчески организации, тъй като те могат да ги закупят на много по-ниски цени.

Турската държава действа относително бързо, но няма как да се намери решение за останалите десетки хиляди без подслон за няколко дни. Има информация, че се подготвят летните курорти като Анталия, за да приютят пострадалите, има и много палаткови лагери.

Повече за дарителските кампании и положението в Турция и Сирия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви екземи бе като си гол и бос бездомник и някой ти подари панталони,пуловер и яке ще ги хвърлиш ли защото не били нови? Тия щом имат претенции за нови маркови дрехи очевидно нямат зор за дрехи.Просто си смемят гардеробите.
29
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ти си остани там в историята,други продължаваме напред ,живеем си с мир в душата и помагаме с каквото може
28
2
 
16
 
! Отговори
мак преди 1 година
Изискванията са си изисквания, ок, но всеки, който не е заможен ще се замисли, да купи ли обувки на детето си или за пострадалите, още повече - за тези в чужбина.
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 Ами значи и нови не трябва да им даряваме, защото не се знае какви болни хора са ги пробвали в магазина преди да ги купим? Даже излиза, че е по добре да са от секънд хенд, защото са минали дезинфекция.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краста и други болести може да се хванат и ако в складовете където са държани дрехите е имало животни,особено котки,за тва ако реша да пробвам никога на голо
25
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то там е такава к04ина от всичките срутвания, прахоляк и мръсотия, пък от едни дрехи ги е страх да не хванат нещо....
24
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
500 години са ни грабили и убивали, защо трябва да им даряваме нещо? Когато признаят за геноцида над българския народ и да платят репарации, тогава да заповядат. (както Германия плати на евреите).
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На хората там не им трябват повече беди и болести.Дрехите се преглеждат преди да бъдат предоставени за нуждите на хората.Розов лишей се хваща от вид китайски химикал или ако някой заразен преди вас е пробвал дрехата в мола,минава но около 35 дни не трябва да се къпеш:))
22
3
 
7
 
! Отговори
гАРО преди 1 година
Запознайте се с Никола Рахнев, или поне само с едно от неговите творения - Горат.бг.Прочетете, вижте, и тогава пишете.
21
7
 
10
 
! Отговори
Х А К преди 1 година
Не пишете глупости !Никой няма да злоупотребява с даренията .Хората от засегнатите райони в Сирия и Турция имат нужда !!!Да Се смилим и да Им помогнем ,кой с каквото може !Познавам бащата на младата жена от с. Бял извор -Диамандово .Много жалко .
20
8
 
13
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Имам 5 буркана свински със зеле, къде мога да го даря?
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви е срам да пишете подобни глупости и да срамите всички българи решили да помогнат.Личи и високото ви душевно развитие ,което дели хората по раса,религия,стил на обличане,ЖАЛКО ЗА ТАКИВА КАТО ВАС!
18
4
 
17
 
! Отговори
българка преди 1 година
Ами като искате нови дрехи, сложете им по един етикет ! Нови НЕ означа ЧИСТИ И ОБЕЗПАРАЗИТЕНИ ! Моя приятелка се зарази с розов лишей от нова дреха - не беше я изпрала, само махнала етикета и я облякла. Преди няколко години в София няколко семейства се бяха заразили с краста от нови, неизпрани дрехи ! Имам познати, които за себе си купуват дрехи втора употреба, така им харесва - носят малко и хвърлят. ХОРАТА ТАМ СА В БЕДА, НЕ ИМ ТРЯБВАТ ЕТИКЕТИ, А ТОПЛИ ДРЕХИ !
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20 Малко преувеличаваш с болестите, но хубаво, айде, може да има хипохондрици. В такъв случай проблем ли ще им е дрехите да са от секънд хенд-а?
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбирам, че ги застигнала трагедия и е човещина да се помогне, но тези претенции не са ли малко прекалени?
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрехите за благотворителност се изпращат на химическо!Никой не дава ползвана дреха ,която не е минала обработка за дарение на бедни и пострадали!
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен, че трябва да са нови, трябва да са и от висшата мода. Шалварите в Анаола носят дрехи само от Париж и Милано.
13
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да докарат перални в лагерите.Сега тепърва фариките ще пращат печки на дърва,варели с комини за палатките.Ти ще облечеш ли детето си с дреха, която не е изпрана и няма как да изпереш.Света е достатъчно богат ,та да изпрати нови дрехи на тия деца.Всеки знае от използвана дреха каква бела може да стане,да не говорим за венерически болести.Правилно са казаши турците!ИЛИ ПОМАГАЙ ИЛИ БЯГАЙ!
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо нови дрехи, след като навсякъде има кампании за рециклиране на дрехи и текстил, има и контейнери, в които да изхвърляш стари дрехи, годните от които отиват за благотворителност или в магазините втора ръка?!? И въпреки това, като събират за благотворителност искат нови дрехи? Защо? Някой да обясни, моля!
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не щат свинско, не искат дрехи втора употреба... аре ЧАЛ ве, оправяйте се сами! Тука българина се радва и на свинско, и на дрехи каквито има! Щом не искат, значи не са на зор. У лево!