Гората.бг: Дрехите за Турция да са нови, храните - опаковани

Летни курорти като Анталия могат да приютят пострадалите
9 фев 2023 16:38, Анисия Иванова
91
Гората.бг: Дрехите за Турция да са нови, храните - опаковани
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мащабите на бедствието в Турция са огромни, като голяма част от над 2200 разрушени сгради в страната са жилищни; положението в Сирия е още по-тежко заради ефектите от гражданската война. Турция е гарантирала зелени коридори за тировете с помощи, но има специфични изисквания за храните и други стоки, които могат да се приемат в зоните на земетресенията. Това каза Никола Рахнев от Гората.бг в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Кампанията на Гората.бг вече е събрала над 300 хил. лева, като първите 33 палета с 15 тона дарения за Турция ще тръгнат в петък; основната част от тази пратка е храни за приготвяне на място. Със средствата за закупени много топли дрехи, завивки, якета, обувки, съдове за готвене.

Още по темата

Има хигиенни изисквания от страна на Турция дрехите да са нови, тъй като няма ресурси на място те да бъдат почиствани, Сирия също е въвела такива изисквания.

"Турската страна е уточнила списъци от нужни неща - палатки, одеяла, шалтета, топли зимни дрехи - всичко което може да е покрив, на което да легнат хората или с което да могат да се стоплят", обясни той

Ситуацията с помощите за Сирия е по-сложна, тъй като страната е под тежки санкции от години, обясни Рахнев, но Гората.бг е успяла да намери проверен хуманитарен канал за храни и дрехи. За да се избегне кражбата на дарения, изпратената храна в Сирия се приготвя и раздава на място от социални кухни.

"Задължително е храната да е фабрично пакетирана. Плодове и зеленчуци много трудно минават границата, тъй като са предмет на допълнителни лабораторни проби и проверки. Свинското месо по религиозни причини е неуместно."

Рахнев препоръча желаещите да даряват средства за храни на доброволчески организации, тъй като те могат да ги закупят на много по-ниски цени.

Турската държава действа относително бързо, но няма как да се намери решение за останалите десетки хиляди без подслон за няколко дни. Има информация, че се подготвят летните курорти като Анталия, за да приютят пострадалите, има и много палаткови лагери.

Повече за дарителските кампании и положението в Турция и Сирия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не става дума за претенции,а за предоазване населението от КОЖНИ ЕКЗЕМИ,БОЛЕСТИ И ТН.ОСВЕДОМЕТЕ МАЛКО.Вчера обявиха или онзи ден ,че много важно сега да се предпазят хората от заболявания.Когато даваш ползвана дреха,даже изпрана ,правилото е -който я взима отново я пере или отива на химическо!!!!!Болниците са до горе там,страх ги е и от хепатит и други болести които може да се развихрят като нямаш баня и пералня.Може ли да сте толкова несъобразителни????!
9
1
 
13
 
! Отговори
Много жалко за преди 1 година
пострадалите които са предимно кюрди а с тях имаше наказателни акции и самата турция би трябвало да отпусне повече пари от бюджета си от генерерираните рекордни печалби от туризма
8
1
 
19
 
! Отговори
Голямo Z преди 1 година
Тези от капачки за бъдеще и гората.бг излезнаха най-големите далавераджии, обират всичко от тук и айде към Украйна и Турция
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво време настана нуждаещите се и с претенции
6
2
 
15
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
До 6, не е бил, не съм го виждал! Аз работя, за да плащам данъци и да храня НПО-та като тези, за да събират пара и дрехи и да ги изнасят навън, защото ние сме Швейцария и тук нямаме нужда от дрехи, храна и помощ. 80 % работещи бедни
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислех да помогна ама дрехите са ми само стари.Като искат нови маркови облекла да посетят някой магазин.Хайде стига вече с тая Турция.В България като имаше бедствия колко турци помогнаха ? Май някъде около нулата нали ?
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АдмирацииБаш този беше в карловските села и помагаше. Другият също беше в карловските села и помагаше и храна носи и дрехи носи и кал рина. Вие къде бяхте?
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все се чудя кво толкова ще стане ако дрехите за помощи не са нови? Каква е целта на това да са нови? И помислете, ако вие изпаднете в такова положение ще търсите ли непремено нови дрехи, или ще вземете каквито и да е стига да са чисти и топли?
2
3
 
21
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
А дрехите за България? Този защо не направи една кампания в Карловските села, а се прави на мъж в Турция? Ще става известен и той ли? Каква е тази гора бг, стопанисва гора и е дърводелец земеделец ? Помощ за българите няма, но нека събираме за всички чужди, скоро някъде друг генератори в Украйна носеше и той бе някакъв добродетел като този.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ако не са нови не могат да се препродадът ли? Или ако са ползвани но изпрани и без забележки не могат да се ползват?