Доброволец: Мисията в Турция вече е хуманитарна, не спасителна

НПО сме, но нашата държава не застава зад нас, заяви Димитър Христов
14 фев 2023 14:49, Анисия Иванова
17

Доброволците от България продължават да помагат на пострадалите от земетресенията в Турция. В помощта се включи и Димитър Христов, който е част от групата за пещерно спасяване, работили основно в град Антакия.

"Приготвяме се за прибиране в България. На терен работим и с други организации. Денонощно се работи. 24 човека сме и сме разделени на 5 екипа. Работим по сигнали", каза Христов в ефира на "България сутрин".

Екипът е пристигнал в четвъртък срещу петък в Хатай. Доброволците ни все още очакват информация за прибирането си, обясни той.

"В първите дни имаше доста вторични трусове. На терен това е проблем, защото има сгради, които са пред падане и това създава риск. Колкото и песимистично да звучи, след 8 дни на такива температури шансовете за живот са малко. Вече е хуманитарна мисия, а не спасителна акция. Няма полза от нас. Дори и да искаме да останем, сме неправителствена организация и не сме признати от държавата. Всеки си е взел отпуска и няма как да останем", коментира доброволецът.

Пред Bulgaria ON AIR Христов заяви, че проникването в тесни пространства е трудно и опасно, налагат се непрестанни решения.

"Имахме няколко случая с хора от наш екип в сгради, имаше вторични трусове - не е безопасно. Ние провеждаме тренировки всяка година, но това, което се случва тук, не може да се тренира. Всеки може да е полезен с опита си от други операции. Тесните пространства тук са опасни. Имахме случаи, в които по средата на акцията прекратявахме. Лошото е, че като НПО нашата държава не застава зад нас. И тук в началото гледаха с неуважение към нас, но видяха, че сме полезни", заяви спасителят.

За подобно бедствие се изискват спасители с различни умения, подчерта Христов. "Планински спасители, кучета, дронове, термокамери, тежка техника. Силните ни страни са, че можем да проникнем надълбоко, движим се бързо, можем да копаем. В екипа имаме няколко медицински лица", изтъкна доброволецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Вчера пътувах до преди 1 година
Истанбул по пътя ме задминаха 4 коли сливенска и Ямболска регистрация алфа,БМВ,рено и Пежо след малко ги виждам спрели на аварийната на магистралата само индийци , след това на вътре към Истанбул ги изгубих от поглед ,та мисълта ми е май някой им подшушнал какво се случва в района на земетресението и бяха се засилили на там .От 20 години пътувам към Истанбул почти 1,2 пъти в месеца никога не бях засичал толкова много *** и то сливенски да търчат толкова настървено към тая посока.
8
6
 
6
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Позор!? Помагаме на тия които са носили български глави на кол и които искат пак да ни заробват...
7
0
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Припознаваш азиатското племе в себе си ,те векове са били споменатите от теб неща !
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз Димитър да не е в същност Онбаши под прикритие много очичките дръпнати ?
5
1
 
7
 
! Отговори
Беко преди 1 година
И тук разлюля
4
7
 
9
 
! Отговори
Свидетел на капачки преди 1 година
Голям резил тази азиатска страна голям чутовен.Бият се в гърдите колко са напред колко са велика а истината цъфна на 3 ден човек крещи и вика няма никой забравиха ни няма нищо .На 5 ден логистика няма хиляди има няма багери машини стоят и гледат и викат къде се намираме ние .
3
10
 
6
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
И като сте НПО какво от това? Намирйате си сами всичко, както и останалите. Какво чакате все някой да "застава зад вас"? Внимавайте, че като застане някой може да ви .....
2
26
 
6
 
! Отговори
истина преди 1 година
Българските спасителни групи са ИЗГОНЕНИ от Турция защото ровят в руините само за златни накити от починалите ....Срам и резил за нашите мародери.
1
5
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Колко заплата дава Урсула :)))